M. Yalçın Yılmaz
M. Yalçın Yılmaz
Tüm Yazıları

Kabinenin imajı

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde düzenlenen törene katıldım ve tarihe tanıklık ettim. Birçok ülkenin devlet başkanı, başkan yardımcısı, başbakanı, büyükelçileri ve misyon temsilcileri salonda heyecanla Erdoğan'ı bekledi.

Salonda açıklanacak kabinenin de heyecanı vardı. O akşam açıklanacak yeni kabine üyelerinin önemli bir kısmını bizzat görme imkânım oldu.

Erdoğan seçim sürecine kısaca değindikten sonra olumlu mesajlar verdi ve 85 milyon yurttaşın faydasına hizmetler yapacaklarını vurguladı.

Programdan sonra açıklanan kabine, Cumhurbaşkanlığı sisteminin daha da kurumsallaşacağına dair ipuçları verdi bize. Meclis dışından alanında uzman isimlerin tercih edilmesi, teknokratlar kabinesi algısı yarattı.

Erdoğan bunca yıllık birikimiyle kendisinden sonrası için bazı teamüller de bırakmak istiyor olabilir. Bakanlıklara getirdiği isimlerin siyasi liderliklerinden çok teorik-pratik yeterlikleri öne çıkıyor.

Erdoğan kabinesiyle dünyaya yüzü Batı'ya dönük, güvenlik öncelikleri yüksek "güçlü Türkiye" imajı verdi bile. Dışişleri Bakanlığı'na MİT Başkanı Hakan Fidan'ın getirilmesi bölge ülkeleriyle ilişkilere yeni bir boyut katıyor. Diplomasi ve istihbarat alanında hem akademik hem de pratik birikimi olan Fidan'ın MİT'teki görev süresince attığı adımlar dikkat çekiciydi.

Milli Savunma Bakanlığı'na atanan Yaşar Güler ise TSK'da teknolojiye ve yeniliklere açık yönleriyle dikkat çekiyor. NATO ile ilişkilerde Erdoğan'ın politikalarıyla Brüksel'in yaklaşımı arasında mekik dokuması bekleniyor. O gece NATO Genel Sekreteri Stoltenberg'in beden dili Türkiye'ye verdiği önemin göstergesiydi.

Ekonomi çevrelerinin beklentisi Mehmet Şimşek'in kabineye dahil olması ise piyasalara güven vermeye başlamıştı. Şimşek'in devir teslimde yaptığı açıklamalarda şeffaflık, tutarlılık, öngörülebilirlik ve uluslararası normlara uygunluk ifadeleri dikkat çekiciydi.

Cumhurbaşkanlığı sözcüsü İbrahim Kalın, görev süresince Erdoğan'ın ulusal güvenlik danışmanı gibi çalıştı. Bilhassa ABD ile ilişkilerde özel görevler üstlenmişti. Hakan Fidan'dan boşalan MİT Başkanlığına atanacağı Ankara'da gündemdeydi. Henüz kararnamesi yayınlanmadı ancak Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'la birlikte geçmişte uyum içinde çalıştıkları biliniyor.

Erdoğan'ın 2023 kabinesinde ekonomi, güvenlik ve dış politika öne çıkıyor. Bölgemizde yaşanacak gerginliklere, çatışmalara hazır bir Türkiye olduğunu, yatırımcılar için güvenli bir liman olmaya hazır ülke, imajının güçleneceğini şimdiden söyleyebilirim.