Kadir Şeker davasıyla birlikte öğrendiklerimiz

Antalya’da yaşayan Özgür Duran ile Ayşe D. Sevgili.. İkili bir süre önce Konya’ya yerleşip aynı evde yaşamaya başlıyor.. Bir akşam evde kıskançlık merkezli bir tartışma yaşanıyor.. İçkiyi fazla kaçıran Özgür Duran da Ayşe D’yi dövüyor.. Ayşe şiddetten uzaklaşmak için evden çıkıp bir park gidiyor.. Özgür burada da Ayşe’yi bulup şiddet uygulamaya devam ediyor.. (Ayşe’nin olay sonrası verdiği ilk ifadeden öğreniyoruz bunları.. ) O sırada kütüphaneden çıkıp yanında yaşadığı teyzesinin evine doğru yürüyen Kadir Şeker olanları görüyor.. Müdahale için yanlarına gidiyor.. Ve iki adam kavgaya tutuşuyorlar.. Özgür, Kadir’in üzerine atlayıp boynunu sıkıyor. Kadir kurtulmayı başarıp kaçmaya başlıyor. Fakat Özgür, peşinden gittiği gence tekrar saldırıyor. Bunun üzerine Kadir, bıçağını çıkarıyor. Boğuşma sırasında bıçak Özgür’ün kalbine saplanıyor. Şeker de olay yerinden kaçıyor.

***

Birkaç saat sonra..

Polis, kan izlerini takip ederek Kadir Şeker’i parka 1.5 kilometre mesafedeki teyzesinin evinde yakaladı.. Gözaltına aldı .. Ardından da Kadir, ‘kasten adam öldürme’ suçundan tutuklandı...

***

Ayşe önce olayı tam da az önce anlattığım gibi özetledi. “Evde dövdü” dedi. “Çıktım parkta buldu yine dövdü” falan dedi.. Sonra!.. Sonra bi’şey oldu.. Ayşe ölen sevgilisi için, ‘beni değil verandayı yumrukluyordu’ dedi. “Beni dövdüğünü düşünmüş ama Özgür bana vurmuyordu” dedi. “..Kadir yanımıza elinde siyah renkli bir bıçakla geldi..” dedi.. “.. Ortada bıçaklamayı gerektirecek bir durum yoktu. Karı-koca arasında yaşanabilecek bir tartışmaydı bizimki…” dedi.. “…Dayak yemiş olsam, Özgür bana vurmuş olsa, darp izi olurdu herhalde..” dedi. “.. sevgilimin, ‘kasten yaralama’, ‘hırsızlık’, ‘yağma’ ve ‘uyuşturucu madde ticareti gibi 19 ayrı suçtan kaydı olması onu kötü biri yapmaz..” dedi.. Milletçe öyle kalakaldık iyi mi!..

***

Şimdi o adam 12,5 yıl aldı. Öldürdüğü adamın ailesi de bu cezadan memnun değil. Kadir Şeker de..

Bir taraf az diyor diğer taraf çok.. Size bir şey söyleyeyim mi?.. Bu olay kriminal bir olay değil. Sosyolojik bir olay.. Evet içinde cinayet, darp, kadına şiddet falan var. Fakat en az onlar kadar mesela bir kamuoyu tepkisi (ya da desteği) var.. İnsanlar yerde bir ceset olmasına rağmen, katili adeta “Şehrin Azizleri”ndeki gibi kutsuyorlar.. İkincisi genele teşmil edilecek bir yeni davranış modeli var artık karşımızda.. Hep kadına şiddet haberlerinde ne diyorduk? “O yoldan geçen adamlar da tek kelime laf etmiyor mu karısına şiddet uygulayan kişiye” demiyor muyduk?.. İşte Kadir Şeker davasıyla birlikte artık demeyeceğiz.. Üçüncüsü, adalete güven meselesi.. Bunu Kadir Şeker davasında verilen kararla ilgili söylemiyorum. Orada hakim kara kaplı deftere bakıyor, ne yazıyorsa onu söylüyor.. Adalete güvenle ilgili kısım tüm bu olayların başlangıcı aslında. Yani Ayşe evde şiddete maruz kaldığında kaçıp parka gidip orada darp edildiğinde yalnız hissediyor kendini. Kadir böyle bir olayla karşılaştığında o insanların kendini yalnız hissettiğini düşünüyor.. Bunlar gerçek değilse bile algısı böyle.. Anlayacağınız, bu dava yıllar boyu her boyutuyla tartışılacak bir dava olacak..