Ferudun Niðdelioðlu
Ferudun Niðdelioðlu
Tüm Yazýlarý

Kantarýn “topu” kaçtý

Evet, ne derler bilirsiniz: "Yaþa yaþa, gör temaþa."

Tam da dediðim gibi oluyor.

Milli maç arasýnda futbolun saha dýþý konuþmalarý, futbol gündemimizi iþgal ediyor. Fenerbahçe cephesinden Acun Ilýcalý tarafýndan atýlan ilk kurþunu Galatasaray cephesinden atýlanlar izliyor. Acun Ilýcalý'nýn "somut" üzerine yaptýðý açýklamalara Galatasaray cephesi bel altý vuruþlar ile cevap veriyor. Tarzý ve üslubu sorunlu olsa da Acun Ilýcalý'nýn gündemi saha içindeydi. Galatasaray cephesinden verilen karþýlýklar ise tamamen saha dýþý. Galatasaray Mali Genel Kurulu'nda yapýlan konuþmalar futbol kalitemizin geldiði noktayý yansýtýyor. Derin bir bataklýða batmýþ, batmaya da devam ediyoruz.

Galatasaray Mali Genel Kurulu'nda konuþma yapan bir üye, tüm Fenerbahçe camiasýna "haysiyetsiz, þerefsiz ve hýrsýz" diyor. Salonda bulunan hiç kimse de "Arkadaþ sen ne diyorsun?" diye hesap soramýyor. Genel Kurul Toplantýsý'nda aklý baþýnda bir üye dahi yok anlaþýlan. Baþkan Dursun Özbek de, toplantýyý yöneten Divan Baþkaný da bu konuþmacýya müdahale etme gereði duymuyor. Onlarýn diyemediðini ben kendisine söyleyeyim:

Fenerbahçe aðýr taþtýr, altýnda kalýrsýnýz.

On binlerce kulüp üyesi bu sözlerin hesabýný yargý önünde size sorar. Sonra savcý önünde "Benim kastým o deðildi. Kastýmý aþtým. Sözlerim baðlamýndan koparýldý" dersiniz. Tarihte bunun gibi binlerce piþmanlýk örneði var. Siz de bu piþmanlýk zincirinin son halkasý olarak tarihe geçersiniz. Bu tip anormal konuþmalarýn ardýndan baþkan ve yöneticilerden, taraftarlar arasýndaki çýkan çatýþmalarýn ardýndan ebedi dostluk hikayeleri dinleyip duruyoruz. Hepsi yalan, hepsi riya. Bir diðer konuþmacý çýkýyor yargý kararýyla FETÖ Kumpasý olduðuna karar verilen 3 Temmuz sürecini kaþýyor. Arkadaþlar siz neyin peþindesiniz? Toplumsal çatýþma çýksýn diye mi uðraþýyorsunuz? Suyu bulandýrýp toplumu birbirine katmaktan nasýl bir fayda bekliyorsunuz? Spor size göre sadece taraflarýn çatýþmasý, bölünmesi mi? Sizde hiç akýl, izan yok mu?

BIRAKIN BU MASALLARI

Galatasaray Baþkaný konuþma yapýyor. Anlatýyor da anlatýyor. Koca Galatasaray'ýn futbol dýþýnda tek bir baþarýsý yok. Üçüncülükleri dördüncülükleri baþarý olarak anlatýyorlar. Hiç kimse de çýkýp, "Ne baþarýsýný anlatýyorsun baþkan?" diyemiyor. Türlü muhasebe masallarý ile Galatasaray'ýn sahip olduðu mali enkaz allanýp pullanýyor. Aleni biçimde kamu kaynaklarýndan faydalanýlarak elde edilen mali kazanýmlar kürsüden anlatýlýyor. Buna raðmen kulübün kendi imkanlarýyla elde edilen hiçbir þey olmadýðý, Galatasaray'ýn mali açýdan iflas halinde olduðunu anlamamak için özel bir gayret lazým. Hiç kimsenin umurunda deðil. Fenerbahçe'ye iki sallayýnca her þey göz ardý edilebiliyor. Koskoca bir kulübün mali durumu sadece 530 üyenin hazýr bulunduðu bir toplantý ile aklanýp paklanýyor. Ondan sonra "Baþkan kulübü batýrmýþ." Arkadaþ siz kulüp batarken neredeydiniz?

Bir yandan Florya'ya 2025'ten önce kazma vurulamayacaðý Adnan Polat tarafýndan anlatýlýrken Dursun Özbek ve ekibi buradan geleceði söylenen ama bugün esamesi okunmayan gelirler üzerinden pembe bir mali tablo çiziyor. Erden Timur destekçilerinin genel kurulda ibra oyu kullanmalarý karþýlýðý aðýzlarýna sürülen bir kaþýk bal olan Florya gelirlerinin bloke bir hesapta tutularak fona dönüþtürülmesi konusu genel kurulda oldu bitti ile ileri bir tarihe erteleniyor.

TSKB Raporunda, 434 milyon dolar olarak gösterilen Florya gelirinin, genel kurulda maksimum 300 milyon dolar olabileceði söyleniyor. Bu yüzde 30'dan daha fazla bir sapma demek. Kimse umursamýyor. Derbi galibiyeti ile tüm bunlar geri plana itiliyor, görmezden geliniyor. Galatasaray batýyor, kimin umurunda? Bankalar Birliði'nden çýkmanýn bir hayal olduðu, 100 milyonlarca lira faizin hala ödendiði anlatýlýyor genel kurulda.

Tepki bir yana, herkes alkýþlýyor. Digital A.Þ. ile ilgili anlatýlanlar tam bir skandal. Kulüp kendi iþtiraki olan þirkete bilerek isteyerek zarar ettiriliyor. Bu bir mali suç, kimsenin sesi sedasý çýkmýyor. Alkýþlýyor.

Dursun Özbek konuþma yaparken gerçekten de nutkum tutuldu.

Florya operasyonu ileride çok konuþulur. Nereden bakarsan bak, usta iþi bir operasyon. Aman dikkat, ileride Boðaz Köprüleri de benzer þekilde Dursun Özbek tarafýndan Galatasaray'a mal edilirse þaþýrmamak lazým. Arsanýn geri alýmýnda bile öz kaynak kullanmamýþ Dursun Özbek. Kürsüden bizzat kendisi açýkladý. Ayný þartlarla Florya arsasýný Türkiye'de Galatasaray'dan baþka hiç kimse alamaz. Alan da satan da bir daha adliyeden çýkamaz. Yapanýn yanýna kar kalýyor. Yapmayan da mali kaynak yaratabilmek için çýrpýnýp duruyor. Allah tüm kulüplere Dursun Özbek gibi maharet sahibi, sihirbaz bir baþkan nasip etsin!

TEHDÝT ARTIK MEÞRU MU?

TFF Hukuk Kurulu tarafýndan tehditten PFDK'ya sevk edilen Okan Buruk'a PFDK tarafýndan verilen para cezasý Tahkim Kurulu tarafýndan kaldýrýldý. VAR uygulamasý yapýlan maçlarda görüntü deliline baþvurulamayacaðý yazýyor Disiplin Talimatýnda. Bir tek Okan Buruk'a omuz uzaklýðýnda olan temsilcinin duymadýðý tehdit içerikli sözlerden dolayý sevk þeklen hatalýydý, tamam. Ama bu hata Tahkim Kurulu'nun kararýyla spor camiasýna verilmiþ çok mühim bir mesaja dönüþtü: "Okan Buruk tehdit etse de ceza almaz." Galatasaray Teknik Direktörüne ceza verilemez.

Olgu artýk bu.

Bakalým ilerleyen maçlarda TFF tarafýndan oluþturulan bu olumsuz imaj yýkýlabilecek mi?

SPOR ADAMLIÐI BAÞKA ÞEYE BENZEMEZ!

Gündemimizde bir de Samsunspor-Fenerbahçe maçý öncesinde konuþma krizine giren Samsunpsor Baþkaný Yüksel Yýldýrým var. Türkiye'nin en önemli iþ insanlarýndan birisi Yýldýrým. Ne konuþacaðýný, nasýl konuþacaðýný kimseden öðrenecek deðil elbette. Ancak her konuþmasýnda bir öncekini mumla aratýyor. Sahip olduðu parasýnýn gücü ile konuþtuðunun farkýnda deðil. Kendisini iþ dünyasýnda sanýyor. Yüksek perdeden konuþuyor. Samsunspor'un baþkaný deðil de sahibiymiþ gibi bir üslup benimsemiþ. Abramoviç bile onun yanýna yaklaþamaz. Kendisinin futbol dünyasýnda olmasýný bir þans olarak görürken, bugün mütevazýlýðýný kaybetmiþ bir baþkan profili ile karþý karþýyayýz. Kendiyle bu kadar maðrurlanan bir baþkaný futbol dünyasýnda ben hatýrlamýyorum. Naçizane kendisine hiç unutmamasýný, hep aklýnda tutmasýný tavsiye ettiðim bir söz söylemek isterim; "Futbolda top üç direk arasýndan geçmez ise sahip olduðunuz para sizi kurtarmaz."