Karadeniz'de Amerikan fýrtýnasý çýkar mý?

Amerika'nýn, Ukrayna üzerinden Rusya'nýn çemberini daraltma arzusu, savaþ çýkarýr mý?

ABD'nin Ukrayna'yý görünür kýlýp, esasýnda Rusya ile hesaplaþmasýný sürdürmesi planýný herkes görmekte.

Lakin bunun uzun soluklu olmasý için, önce Avrupa'nýn buna "evet" demesi lazým. Tek baþýna Amerika bu durumu sürdürülür hale getirebilir mi?

Avrupa'da durum farklýdýr. Almanya þimdi deðil, uzun zamandýr Amerika'nýn Rusya ile gerilim senaryosunda taraf olmaktan kaçýnmakta. Hatta Ukrayna'da Poroþenko dönemi dahil, Rusya ile savaþ retoriðini benimsemeyen taraflardan biri olarak görülmekte.

Almanya, Rusya ile savaþmak istemiyor. Çünkü ortak çýkarlarý söz konusu. Rusya pazarýný kaybetmenin, Alman ekonomisine vuracaðý darbenin farkýnda olmalý ki, yaný baþýnda savaþ ortamýndan kaçýnma yolunu takip ediyor.

Diðer taraftan Almanya, Ruslarla savaþmanýn aðýr bedelini ödediði için, yeni macera olaylarýna girmemekte ýsrarlý. Doðrudur, Almanya týpký Türkiye'deki hükümet ve devlet düþmanlarýna açtýðý kucaðýn bir diðerini de Rusya'daki yönetim karþýtý muhaliflere açmýþ durumda. Alman fonlarýnýn desteklediði isimler ve STK'lar bellidir. Ama durumun sýcak savaþ ortamýna geçmesine razý deðil .Gerçekten de eðer savaþ çýkarsa, meydana iteklenecek olanlar, yine de Rusya ile sýnýrda olan Amerikan müttefikleri ülkelerdir. Amerikan planlamasý da budur. Eðer Amerika devreye direk girerse, bu iþin formatý ve boyutunu deðiþtiriyor. Ve gerçek anlamda yeni dünya savaþýnýn baþlamasýna þahitlik etmiþ oluruz. Gel gör ki Amerika'nýn kriz anlayýþý, sýcak savaþa girmek deðildir. Girerse iþin boyutu Pasifik'e kadar uzanýr ve bu durum ABD'nin bile hesaplarýný suya düþürür.

Fransa ve Almanya, ABD planlarýnýn sýcak gerilim ortamýnýn ortaðý olmamak için direniþte.

ABD'nin gemilerle Karadeniz çýkarmasý ise, birinci doz gövde gösterisi. Rusya'nýn reaksiyonu ölçülüyor ve sadece bu deðil, amirallerin muhtýrasýný da dikkate alýrsak, uzun soluklu düþünülmüþ planlama sonucu olduðunu da anlamýþ oluruz.

"Ne alakasý var" derseniz, alakayý þöyle yorumlarýz. Montrö anlaþmasý konusunun devreye suni olarak sokulmasýyla, Amerikan gemilerinin Karadeniz'e geliþi olayý arasýnda bir bað kurmaktayým. Toplumca neredeyse, Montrö'nün vazgeçilmez nimet olduðunu, koro halinde seslendirdik. Veya bu muhtýra yolu ile bize seslendirildi. Ardýnca gemiler boðazlardan geçerek Karadeniz'e intikal ediyor. Evet, Ukrayna ve Rusya konusunda þimdilik taraf olmayan, gerekirse uzlaþý mekanizmasýnýn baþýnda olacak tek taraf olarak görülen Türkiye'nin, burada nasýl hareket edeceði önem arz edecek haliyle. Yani anlaþýlan ne Montrö konusunu ele alan sorularýn Meclis Baþkanýna verilmesi, ne de emekli amirallerin muhtýrasý tesadüf deðildir. Yanýlýrsam sevineceðim!

ABD ve totalde Batý'nýn, Gürcistan'ýn iþgali dönemindeki tutumlarýný hatýrlatmaya gerek yok. Herkesçe bellidir ki, Batý Gürcistan'ýn yanýnda sonuna kadar dayanamadý. Hatta fiili olarak hiç bir þey yapmadý, kýnama beyanatlarý dýþýnda!

Ukrayna'nýn NATO'ya üyelik sürecinin baþlatýlmasý fikirleri ile Gürcistan'ýn NATO üyeliði süreci beyanlarý arasýnda hem benzerlik, hem de paralel durum söz konusudur.

Zelenski diyor ki, Ukrayna'yý Rusya'nýn iþgalinden kurtaracak tek yol, NATO üyeliðidir. Beyaz Saray derhal bu beyaný destekliyor. Kremlin diyor ki; "bu beyanlar ve gemi hareketliliði, durumu aðýrlaþtýrýyor." Arkasýndan Rusya Savunma Bakaný, ordunun savaþ durumunun revizyonuna baþlýyor. ABD, Batý ülkelerini sürece dahil edilmesi için Ukrayna'nýn NATO üyeliði konusunun devreye girmesinden memnun. NATO üyeliði gerçekleþmesi için ise Ukrayna'nýn toprak bütünlüðünün teminatý vazgeçilmez meseledir. Yani "Ukrayna savaþýp topraðýný alýrsa, tartýþmalý durum ortadan kalkarsa, NATO üyeliði mümkün gözükecek" demeye getiriyor Amerika. Ukrayna kendisi yapmalýdýr bunu. Kimse Gürcistan'da olduðu gibi gelip, Rusya ile karþý karþýya savaþmayacak. Ukrayna uzun zamandýr bu retoriði gündemden kaldýrmýþtý. Zelenski'nin iktidara gelmesinde, bu söylemleri rol oynadý. Ama þimdi Zelenski sahaya indirildi. Evet, ABD Ukrayna ile Rusya'yý savaþtýrmakta ýsrarlý. Çünkü bu durum ile Karadeniz'de Amerikan fýrtýnasýný patlatmak arzusunda. Ukrayna ortadan çýkmadan, Amerika'nýn fýrtýna arzusu gerçekleþemez. Çünkü bu fýrtýna Rusya ve Amerika açýktan karþý karþýya gelirse çýkar. Ukrayna üzerinden hesaplar ise, Rusya için olsa olsa rüzgara sebep olur.