Karadeniz'de Amerikan fırtınası çıkar mı?

Amerika'nın, Ukrayna üzerinden Rusya'nın çemberini daraltma arzusu, savaş çıkarır mı?

ABD'nin Ukrayna'yı görünür kılıp, esasında Rusya ile hesaplaşmasını sürdürmesi planını herkes görmekte.

Lakin bunun uzun soluklu olması için, önce Avrupa'nın buna "evet" demesi lazım. Tek başına Amerika bu durumu sürdürülür hale getirebilir mi?

Avrupa'da durum farklıdır. Almanya şimdi değil, uzun zamandır Amerika'nın Rusya ile gerilim senaryosunda taraf olmaktan kaçınmakta. Hatta Ukrayna'da Poroşenko dönemi dahil, Rusya ile savaş retoriğini benimsemeyen taraflardan biri olarak görülmekte.

Almanya, Rusya ile savaşmak istemiyor. Çünkü ortak çıkarları söz konusu. Rusya pazarını kaybetmenin, Alman ekonomisine vuracağı darbenin farkında olmalı ki, yanı başında savaş ortamından kaçınma yolunu takip ediyor.

Diğer taraftan Almanya, Ruslarla savaşmanın ağır bedelini ödediği için, yeni macera olaylarına girmemekte ısrarlı. Doğrudur, Almanya tıpkı Türkiye'deki hükümet ve devlet düşmanlarına açtığı kucağın bir diğerini de Rusya'daki yönetim karşıtı muhaliflere açmış durumda. Alman fonlarının desteklediği isimler ve STK'lar bellidir. Ama durumun sıcak savaş ortamına geçmesine razı değil .Gerçekten de eğer savaş çıkarsa, meydana iteklenecek olanlar, yine de Rusya ile sınırda olan Amerikan müttefikleri ülkelerdir. Amerikan planlaması da budur. Eğer Amerika devreye direk girerse, bu işin formatı ve boyutunu değiştiriyor. Ve gerçek anlamda yeni dünya savaşının başlamasına şahitlik etmiş oluruz. Gel gör ki Amerika'nın kriz anlayışı, sıcak savaşa girmek değildir. Girerse işin boyutu Pasifik'e kadar uzanır ve bu durum ABD'nin bile hesaplarını suya düşürür.

Fransa ve Almanya, ABD planlarının sıcak gerilim ortamının ortağı olmamak için direnişte.

ABD'nin gemilerle Karadeniz çıkarması ise, birinci doz gövde gösterisi. Rusya'nın reaksiyonu ölçülüyor ve sadece bu değil, amirallerin muhtırasını da dikkate alırsak, uzun soluklu düşünülmüş planlama sonucu olduğunu da anlamış oluruz.

"Ne alakası var" derseniz, alakayı şöyle yorumlarız. Montrö anlaşması konusunun devreye suni olarak sokulmasıyla, Amerikan gemilerinin Karadeniz'e gelişi olayı arasında bir bağ kurmaktayım. Toplumca neredeyse, Montrö'nün vazgeçilmez nimet olduğunu, koro halinde seslendirdik. Veya bu muhtıra yolu ile bize seslendirildi. Ardınca gemiler boğazlardan geçerek Karadeniz'e intikal ediyor. Evet, Ukrayna ve Rusya konusunda şimdilik taraf olmayan, gerekirse uzlaşı mekanizmasının başında olacak tek taraf olarak görülen Türkiye'nin, burada nasıl hareket edeceği önem arz edecek haliyle. Yani anlaşılan ne Montrö konusunu ele alan soruların Meclis Başkanına verilmesi, ne de emekli amirallerin muhtırası tesadüf değildir. Yanılırsam sevineceğim!

ABD ve totalde Batı'nın, Gürcistan'ın işgali dönemindeki tutumlarını hatırlatmaya gerek yok. Herkesçe bellidir ki, Batı Gürcistan'ın yanında sonuna kadar dayanamadı. Hatta fiili olarak hiç bir şey yapmadı, kınama beyanatları dışında!

Ukrayna'nın NATO'ya üyelik sürecinin başlatılması fikirleri ile Gürcistan'ın NATO üyeliği süreci beyanları arasında hem benzerlik, hem de paralel durum söz konusudur.

Zelenski diyor ki, Ukrayna'yı Rusya'nın işgalinden kurtaracak tek yol, NATO üyeliğidir. Beyaz Saray derhal bu beyanı destekliyor. Kremlin diyor ki; "bu beyanlar ve gemi hareketliliği, durumu ağırlaştırıyor." Arkasından Rusya Savunma Bakanı, ordunun savaş durumunun revizyonuna başlıyor. ABD, Batı ülkelerini sürece dahil edilmesi için Ukrayna'nın NATO üyeliği konusunun devreye girmesinden memnun. NATO üyeliği gerçekleşmesi için ise Ukrayna'nın toprak bütünlüğünün teminatı vazgeçilmez meseledir. Yani "Ukrayna savaşıp toprağını alırsa, tartışmalı durum ortadan kalkarsa, NATO üyeliği mümkün gözükecek" demeye getiriyor Amerika. Ukrayna kendisi yapmalıdır bunu. Kimse Gürcistan'da olduğu gibi gelip, Rusya ile karşı karşıya savaşmayacak. Ukrayna uzun zamandır bu retoriği gündemden kaldırmıştı. Zelenski'nin iktidara gelmesinde, bu söylemleri rol oynadı. Ama şimdi Zelenski sahaya indirildi. Evet, ABD Ukrayna ile Rusya'yı savaştırmakta ısrarlı. Çünkü bu durum ile Karadeniz'de Amerikan fırtınasını patlatmak arzusunda. Ukrayna ortadan çıkmadan, Amerika'nın fırtına arzusu gerçekleşemez. Çünkü bu fırtına Rusya ve Amerika açıktan karşı karşıya gelirse çıkar. Ukrayna üzerinden hesaplar ise, Rusya için olsa olsa rüzgara sebep olur.