Kazablanka Süreci

Filistin Ulusal Konseyi, 14 Aralýk 1996 tarihinde, Wye Memorandumu'na göre ABD Baþkaný Clinton'ýn da katýlýmýyla Gazze'de toplanmýþ ve oylama yaparak 24 Nisan 1996 kararýný yeniden onaylamýþtýr. Ardýndan Hebron'da Geçici Uluslararasý Varlýða iliþkin bir anlaþma 9 Mayýs 1996 tarihinde imzalanmýþ; Hebron'dan Çekilmeye Ýliþkin Protokol, 17 Ocak 1997 tarihinde imzalanarak ekine, ABD Özel Orta Doðu Koordinatörü tarafýndan hazýrlanan ve Hebron haricindeki meseleler konusunda taraflar arasýnda bir dizi anlaþmayý teyit eden ve taraflarýn karþýlýklýlýk temelinde Ara Anlaþmayý uygulamaya koymaya yönelik taahhütlerini yeniden onaylayan Tutanaklar için bir Nota koyulmuþtur.

17 Haziran'da Clinton, barýþ sürecine pozitif katký yapan ülkelere verilmek üzere Orta Doðu Barýþ ve Ýstikrar Fonunu açýklamýþtýr. Orta Doðu Barýþ Süreci'nde daha önce sözü edildiði gibi maddi yardým, en önemli ekonomik kaldýraçlardan biridir. Mayýs ayýnda Filistin otoritesi denetçisi El- Kudwa, Filistin fonundaki 326 milyon dolarýn yanlýþ yönetim ve yolsuzluk nedeniyle kayýp olduðunu açýklamýþtýr. Filistin halkýnýn seçimlerdeki tercihlerini belirleyen en önemli faktörlerden olan ve 2006 seçimlerinde El-Fetih'e karþý HAMAS'ýn seçilmesinde etkili olan yolsuzluk faktörü, bu açýklamayla ilan edilmiþtir. Eylül 1996'da Ýsrail, Kudüs'teki intihar bombasý sonrasýnda Oslo yükümlülüklerini yerine getirmeyi durdurmuþtur. 25 Eylül 1996'da da MOSSAD ajanlarý HAMAS lideri Halid Meþal'i Amman'da zehirlemeye çalýþmýþ ancak Ürdün Kralý Hüseyin'in araya girmesiyle Ýsrail panzehiri vermiþ; ajanlar da tutuklanmýþtýr. 1 Ekim 1996'da Ürdün Kralý Hüseyin'in araya girmesiyle Netanyahu Þeyh Yasin'in salýverilmesi emrini vermiþ ve Þeyh Yasin Gazze'ye dönmüþtür. Kasým 1996'da ABD Dýþiþleri Bakaný Madeline Albright Katar'ýn baþkenti Doha'daki dördüncü bölgesel ekonomi zirvesine katýlmýþ ancak pek çok ülke daha alt düzeyde temsilci göndermiþtir. Doha sonrasýnda Kazablanka Süreci de çökmüþ ve bu da çok taraflý süreçte daha büyük bir krizin olduðu sinyalini vermiþtir.

1998 yýlýnda ABD'nin yoðun bir ilgisi görülmektedir. 1998 kýþ-bahar döneminde Oslo'nun uygulanmasýnda yaþanan durgunluk, Netanyahu hükûmetiyle Clinton yönetimi arasýnda yerleþimler ve Ýsrail'in Batý Þeria'dan çekilmesinde yaþanan gecikmelerle geçmiþtir. Mayýs ayýnda Netanyahu hükûmetinin ABD'den ilave 1 milyar dolarlýk yardým talebi ABD tarafýndan, Geçici Anlaþma'nýn uygulanmasýnda yaþanan gecikmeler nedeniyle reddedilmiþtir. 30 Haziran 1998'de Filistin Yönetimi, 1993'ten itibaren toplam 4,1 milyar dolarýn Filistinlilere verildiði, bunun 2,4 milyar dolarýnýn harcandýðýný açýklamýþtýr.

27 Temmuz 1996'da ABD'nin Ýsrail'e yardýmý yeniden yapýlandýrýlarak 1,2 milyar dolarlýk yýllýk ekonomik yardýmýn, her yýl 120 milyon dolar azaltýlarak on yýla yayýlmasýna ve bu azaltýlan miktarýn yarýsýnýn askerî yardým olarak Ýsrail'e geri dönmesine karar verilmiþtir. Yaz-sonbahar döneminde arabuluculuk yapma isteðini belirten ABD Ýsrail'in Batý Þeria'dan çekilmesi için önerisini %13 olarak açýklamýþtýr.