Kýbrýs Türk Cumhuriyeti'ne doðru

Kurban Bayramýnda ailelerimizden uzakta ama sýcacýk bir kucakta, "yavru vatan"dayýz. Kýbrýs Barýþ Harekatýnýn 47. yýl dönümü dolayýsýyla Cumhurbaþkaný Erdoðan'ýn programýný takip etmek için Lefkoþe'deyiz.

Türkiye kalabalýk bir heyetle adaya adeta çýkartma yapýyor.

Heyetin siyasi ve sembolik temsili yüksek.

TBMM Baþkaný Mustafa Þentop, MHP lideri Devlet Bahçeli, BBP Genel Baþkaný Mustafa Destici, DSP Genel Baþkaný Önder Aksakal ve Saadet Partisi Yüksek Ýstiþare Kurulu Baþkaný Oðuzhan Asiltürk ve Yeniden Refah Partisi Genel Baþkaný Fatih Erbakan var heyette.

Onlarýn katýlýmýný deðerli kýlan þey ise 47 yýl önce Kýbrýs'a harekat kararý alan ve siyasi hukuki diplomatik ekonomik açýlardan gereði ne ise onu yapan siyasi geleneklerin bir kez daha birlik ve kararlýlýk içinde Kýbrýs Türklerinin yanýnda olduðunu dünyaya ispatlýyor olmasý.

Üstelik bu kez kardeþ ülke Azerbaycan'dan gelen resmi bir heyet de Lefkoþe'de. Azerbaycanlý milletvekilleri KKTC yetkilileriyle önemli görüþmeler yaptý, Lefkoþe'yi güçlendirdi. 30 yýllýk Karabað iþgalini Türkiye'nin desteðiyle zafere çevirmenin kývancý ve dayanýþma duygusuyla yeni baþlangýçlara hazýrlýk yapýyorlar.

Heyette ayrýca bakanlar, milletvekilleri ve gazetecilerin yanýsýra Kýbrýs gazileri de var. 47 yýl önce Kýbrýs Türklerini Rum mezaliminden kurtarmak için adaya gelip 498 arkadaþlarýný þehit veren kýymetli büyüklerimiz hatýralarýyla heyete güç veriyor. Her biri çok heyecanlý. "Daha önce hiç davet edilmemiþtik" diyor, Kýbrýs'a yeniden gelmekten duyduklarý memnuniyeti anlatýyorlar.

Hava çok sýcak, çok nemli.

Lefkoþe'nin her yeri ay yýldýzla süslenmiþ. Bayraklarýn yarýsý al, yarýsý ak.

Kýbrýs Türkleri Cumhurbaþkaný Erdoðan'ý ve heyetini karþýlamak için Lefkoþe caddelerini doldurmuþ vaziyette. "Daha önce görülmemiþ bir kalabalýk ve coþku var" diyorlar.

Kýbrýs Türk televizyonlarý da sürekli canlý yayýnda, ziyareti tarihi olarak niteliyor. Kýbrýslý uzmanlar son 50 yýlda yaþanan yok sayýlma, oyalanma, muhatap alýnmama süreçlerini anlattýktan sonra sözü bugüne getiriyor ve "Kýbrýslý Türkler için yarýn çok daha güzel olacak" diyorlar.

**

Ziyareti tüm dünya için kayýtsýz kalýnamayacak bir ziyaret ve hatta bazý baþkentler için tedirgin edici bir ziyaret halini dönüþtüren þey Cumhurbaþkaný Erdoðan'ýn günler öncesinden duyurduðu "müjde" idi.

Cumhurbaþkaný KKTC Meclisi Özel Oturumunda milletvekillerine hitaben bir konuþma yaparak meraklarý giderdi.

Müjde, tahmin edilen, imkan dahilinde olan ihtimallerden biri deðildi.

Ama o ihtimallerin neredeyse tümünü mümkün kýlacak stratejiyi, ihtiyaç duyulan somutluðu içerdiði de kesin.

Buna göre Türkiye Lefkoþa'daki Metehan bölgesinde 500 dönüm arazi içinde KKTC'nin hak ettiði görkemi taþýyan bir Meclis binasý, Cumhurbaþkanlýðý Külliyesi ve Millet Bahçesi yapacak. Devleti ve milleti ayný yerleþkede buluþturulacak.

Buraya gelince öðrendik ki 50 yýlýn aðýrlýðýný üzerinde taþýyan, hatta Maraþ gibi zamanýn durduðu KKTC'de genel manadaki binalarýn yenilenmeye duyduðu ihtiyaç kamu binalarý için de geçerli.

Meðer kutlu ve haklý mücadelesini yetersiz, donanýmsýz ve daha da kötüsü Ýngiliz sömürge döneminden kalma binalar içinde yürütmekte imiþ Kýbrýs Türkleri.

Mesela KKTC Cumhurbaþkanlýðýnýn kullandýðý bina eski Ýngiliz valisinin kolonyal dönemde kullandýðý ikametgahý imiþ.

Kýbrýs Türkünün baðýmsýzlýk ve adalet talebi buradan yükseltiliyormuþ.

Meclisi sadece elli kiþilik küçük bir yapý. Misafir parlamenter geldiðinde kapasite sýkýntýsý hep yaþanmýþ ama bu kez daha kalabalýk bir heyet gelince gazeteciler dahil Türkiye'den gelen heyetin bir kýsmý salona alýnamadý. Cumhurbaþkaný Erdoðan'ýn müjdeli açýklamasýný televizyondan izlemek zorunda kaldýk.

"50 yýl daha kaybetmeyeceðiz!" dedi Erdoðan.

Dönüþü olmayan bir yola girildi sanki.

Konum belirlemeye ihtiyaç duymadan kendini tanýmlayan bir devlet doðuyor. KKTC'nin damarlarýna kan yürüyor.

Ýstikamette tam baðýmsýz Kýbrýs Türk Cumhuriyeti var.