Kýlýçdaroðlu'nun son kullanma tarihi daha gelmedi!

Kliþeyi tekrar edelim; Türkiye'de iktidar sorunu yoktur, muhalefet sorunu vardýr!

Bir demokrasi için en kötüsü de budur.

Nitekim, iktidarý sandýkla deðiþtirebilirsiniz. Ancak muhalefeti deðiþtiremiyorsunuz.

Hele de Türkiye'de.

Çünkü muhalefetimiz sosyal ipuçlarýný okuyamýyor. Seçmenin sandýktaki cevabýný, 12 seçim kaybetmiþ olmalarýna raðmen, onay olarak algýlýyor.

Kemal Kýlýçdaroðlu kaybettik demiyor da "kazanamadýk" diyor. Arada felsefi tartýþmalara kapý aralayacak bir nüans var sanýrsýnýz. Varsa bile konumuz bu deðil. Siyaset, sandýktan çýkan sonuca göre yapýlýyor. Kazandýnýz mý kaybettiniz mi, arasý yok yani. En fazla ana muhalefet, yavru muhalefet olursunuz.

Kýlýçdaroðlu bu baþarýsýzlýk tablosunu baþarý olarak görüyor. Buna kendini inandýrdýðý gibi CHP tabanýný da inandýrmaya çalýþýyor.

Son bir haftada olanlara bakýn; Meral Akþener'in cumhurbaþkaný adayý yapmaya çalýþtýðý Ekrem Ýmamoðlu, CHP'nin A takýmýyla gizli bir Zoom toplantýsý gerçekleþtiriyor. Ýmamoðlu'nun yeni hedefi CHP'ye baþkan olmak. Toplantý parti hiyerarþisine uygun þekilde tertip edilmemiþ. Toplantýya Ýmamoðlu baþkanlýk ediyor. Herkes onun liderliðini kabul etmiþ durumda. Parti Meclisi'nin toplanmasý, mahalle yönetimleriyle ilgili itirazlar ve bir olaðanüstü kurultayýn imkanlarýnýn aranmasý baþlýklarýyla ilgili herkes üzerine aldýðý görevle ilgili Ýmamoðlu'na açýklama yapýyor.

Nereden bakarsanýz bakýn Kýlýçdaroðlu aleyhine bir kalkýþma var ortada. Hal böyle iken Ýmamoðlu "ne var bunda" piþkinliðinde. "Biz bu toplantýlardan her gün yapýyoruz" diyor. Kýlýçdaroðlu'na "sen bittin oðlum" mesajý gibi bir þey!

Kýlýçdaroðlu ise sadece etik bulmadýðýný ifade etmekle yetiniyor. Ekrem'e karþý tek silahý, "aday dahi yapmam haa" demek. Bunun için de her fýrsatta Ýmamoðlu'nu çok baþarýlý bulduðunu ve adaylarýnýn yine o olacaðýný söylüyor.

Bu gizli toplantýnýn yarattýðý sarsýntý devam ederken CHP'de baþka gizli toplantýlar ifþa oldu. 14 Mayýs'ta Cumhurbaþkanlýðý seçimi ikinci tura kalýnca ve Kýlýçdaroðlu Zafer Partisi Genel Baþkaný Ümit Özdað ile ittifak yapmýþtý. Toplamý yüzde 1,5 olmayan partilere 40'a yakýn vekillik, birer Cumhurbaþkaný yardýmcýlýðý ve oylarýna göre de bakanlýk vadederek Cumhurbaþkanlýðý adaylýðýný kabul ettiren Kýlýçdaroðlu'nun Ümit Özdað'a ne söz verdiði merak ediliyordu.

Özdað açýkladý. Gizli bir protokolle içiþleri dahi üç bakanlýk ve MÝT Baþkanlýðýný sözü almýþ. "Ýkisinin namusuna emanet edilmiþ" bir gizli protokol. Ne CHP yönetiminin ne masadaki ortaklarýn ve bence en önemlisi ne de seçmenin haberinin olduðu bir gizli protokol.

Ortada öyle bir durum var ki kimse kimseyi etik davranmamakla, ihanet etmekle, kumpas kurmakla suçlayamaz. Çünkü herkes birbirinin kuyusunu kazýyor, birbiri arkasýndan dolap çeviriyor. Herkes çok rahat yalan söylüyor. Üstelik tüm bunlara raðmen acayip bir soðuk kanlýlýk var.

Genel baþkanlar suskun, yerel seçimlerde belediye baþkanlýðý kapatýr mýyýz düþüncesiyle ihtiyatlý davranýyorlar. Meral Akþener ise ÝYÝ Parti kongresinde baðýrýp çaðýrýp rahatlamýþ gibi. "Namusa emanet edilmiþ" gizli toplantý onu memnum bile etmiþ olabilir. Ne de olsa eski 'ihanet' arkadaþý.

Ama tabii herkes de susmuyor.

Gelecek Partisi'nin Sözcüsü, "Görmek istediðimiz Ýçiþleri Bakanlýðý yerli Wilders modeli miydi? Ýyi ki kazanamamýþýz." deyivermiþ. DEVA Partili Mustafa Yeneroðlu, "Güveni zor inþa edersiniz ama çok kolay harcarsýnýz. Bu kadar kolay harcanmamalýydý." dedi. ÝYÝ Partili Bilge Yýlmaz, Kemal Kýlýçdaroðlu'nun adaylýðý elde etmek ve seçimleri kazanmak için kullandýðý yöntemlerle yeteri kadar mücadele edemediði için özür diledi. Ümit Özdað'a Ýçiþleri Bakanlýðý ve MÝT Baþkanlýðýnýn verildiði gizli toplantý hakkýnda bir açýklama dahi yapmadý. Yapamaz çünkü ittifak yerel seçimlerde de devam edecek ve en baþýndan beri söylediðimiz þey; tüm bu ittifaklar denkleminde baþrolde HDP ve CHP var. Diðer tüm partiler esas kýz ve oðlan mutlu sona ulaþsýn diye görev alan figüranlar.

Bu iþ nereye varýr?

'Deðiþim' ve 'yenilenme' taraftarlarý "parti içi demokrasi" kliþesini kullanýp bu ihtilafý zevahiri kurtaracak bir noktaya getirirler bence.

Yani Kýlýçdaroðlu'nun bir yere gittiði yok. Zira son kullanma tarihi daha gelmedi.