ABD ile Ýran arasýnda yaþanan gerilimle ilgili kimi deðerlendirmelere baktýðýmýzda her iki tarafýn da süreci kendi lehine yürüttüðü þeklinde bir izlenim oluþturmaya çalýþtýðýný anlýyoruz.
Bu tür ‘bütün dünyanýn canýný aðzýna-boðazýna getiren’ olaylarda ‘kaybet-kaybet’ þeklinde sonuçlar çýkmasý kuvvetle muhtemeldir. Bu olayda ise kimi yorumcular ‘kazan-kazan’ odaklý sonuçlar çýktýðýný söylüyorlar.
Son gerilimde asýl hadise bence Kasým Süleymani’ye yönelik suikasttýr. ABD bu saldýrýyla büyük sonuçlar doðuracak bir hamle yapmýþtýr. Tali hadise ise Ýran’ýn Irak’taki ABD üstlerine yönelik füze saldýrýsýdýr.
Gelinen noktada oluþan algýya bakarsak ise ilginç bir durum var. Ýran’ýn dini lideri Hamaney, hadiseyi, “dünyayý sarsan, tarihin akýþýný deðiþtiren geliþmeler” diye tanýmlayarak, ABD’ye tokat attýklarýný söyledi. Bu yaklaþým, misilleme eyleminin büyüklüðünden ziyade, ABD’nin artýk Irak’ta tutunmasýnýn zor olacaðý zannýna dayanýyor.
ABD Baþkaný Trump’ýn açýklamasý ise bir tür ‘vites küçültme, alttan alma’ tavrý olarak görüldü. Hatta Trump’ýn çok saðduyulu ve kontrollü bir duruþ sergilediðine dair övgüler de yapýlýyor.
Asýl eylemi ve can yakýcý iþi yapan ABD, kýzmayýp saðduyulu davranan da ABD!
Asýl saldýrýya maruz kalan Ýran, tarihin akýþýný deðiþtirecek bir durum oluþtuðunu söyleyen de Ýran…
Bir olayýn görüntüsü, ancak bu kadar ilginç bir algý yönetimiyle bu hale gelebilirdi.
TÜRKÝYE’NÝN KÜRESEL DÝPLOMASÝ ATAKLARI
CHP yönetimi sürekli dýþpolitika buhranýndan, sýkýþmýþlýktan, diplomasiye þans tanýmayýp askeri maceralara sürüklenmekten bahsedip duruyor.
Oysa son dönemlerin en etkili diplomasi ataklarýný yapan ülke Türkiye’dir.
Cumhurbaþkanýmýz Erdoðan’ýn bir yanda Trump, diðer yanda Putin’le yürüttüðü görüþme trafiði diplomasi deðil de nedir?
Küresel siyaset sahnesinde baþrol oynayan bir liderlik ortaya konuluyor.
Bakýnýz þu son Türk Akým açýlýþý ve Putin görüþmesi baþlý baþýna önemli bir diplomasi ataðýdýr.
Bugün Rusya ile mevzu yapýlacak birçok konumuz var. Suriye, Libya, Irak, Ýran, Doðu Akdeniz, enerji, savunma sanayii vs…
Bu konularýn birçoðunda Rusya ile ayný tarafta yer almýyoruz. En azýndan Suriye ve Libya’da mücadele eden gruplar açýsýndan baktýðýmýzda farklý kamplaþmalardan bahsedebiliriz. Bu kadar çýkar çatýþmasý olan konularda bir araya gelip meseleleri çözmeye çalýþmak diplomasi deðil midir?
Farklý düþünülen, farklý taraflarýn desteklendiði, farklý çýkarlarýn bulunduðu birçok konuda Rusya ve Türkiye çok serinkanlý ve samimi bir þekilde bir araya geliyor, siyasi çözümler üretmeye çalýþýyor.
Irak’taki krizin aþýlmasý için de Türkiye devrede, Dýþ Ýþleri Bakanýmýz Baðdat’ta görüþmeler yaptý.
ABD ve Ýran’la eþ zamanlý görüþebilen ender ülkelerden birisi Türkiye…
Irak’ta bundan oluþacak düzene yönelik de Türkiye’nin önemli katkýlarý olabilir. ABD, Türkiye’nin bu bölgeye yönelik tezlerini yeterince dinlemediði ve karmaþýk iliþkilere girdiði için Irak’ta böyle bir kriz yaþýyor.
Türkiye askeri gücünü diplomasiyi ortadan kaldýran deðil, diplomasiyi güçlendiren bir þekilde kullanýyor.