George R. Martin, Game of Thrones dizisinde "Kýþ geliyor" ifadesini sýkça kullanýrdý. Yazar senaryoda gelecek kötü günleri kastederken bir yandan iklim krizine de gönderme yapýyordu. Þimdi kuzey yarým kürede kýþ bastýrdý. Cepheler ise keskinleþti. ABD, Ukrayna krizinin çözümsüzlüðünden pek de rahatsýz deðil. NATO, G7, AB üyeleri üzerinde aðýrlýðýný yeniden gösteren ABD, Rusya'yý zaten uzun zamandýr yaptýrýmlarla sýkýþtýrýyor.
Savaþ çýktý çýkacak haberlerine aldanmayalým. Savaþ çoktan baþlamýþtý ama yeni tarz ve yöntemlerle. Siber saldýrý, bilgi savaþý, paramiliter savaþ, asimetrik savaþ, hibrit savaþ, psikolojik harp, vekalet savaþlarý gibi savaþ türlerine aþina olmak zorundayýz.
Rusya'ya yaptýrýmlarýn baþýný ABD ve AB çekiyor. Kýrým'ýn ilhakýný Avrupa'nýn güvenliði için tehdit olarak gören Batý ittifaký birçok karar aldý. Ancak bu yaptýrýmlarýn bazý Avrupalý þirketler tarafýndan delindiðini de biliyoruz.
Biden yönetimi, Afganistan'dan çekilirken býraktýðý imaj ile sarsýldý. Her ne kadar bu çekilmenin Çin'e odaklanmak için bir yöntem olduðunu dile getirseler de iç hesaplaþmalarý analizlere yansýyor. Biden, Doha Anlaþmasý'nýn Trump'ýn kucaklarýna býraktýðý bir bomba olduðunu ima ediyor. Ertelemelerine raðmen çok kýsa bir zamanda Kabil yönetiminin düþtüðü durum ABD'nin bölgedeki itibarýný zayýflatmýþtý.
Buna raðmen analist Nathalie Tocci, "Biden doktrini" diyerek aslýnda konjonktürel ve palyatif çözüm arayýþlarýný doktrinleþtirme gayretinde: "ABD dýþ politika hedeflerini güçlendirmek için askeri araçlara daha az önem verecek. Çin'le rekabeti/çatýþmasý madalyonun bir yüzünde, diðer tarafta ise Avrupa ve Asya'daki müttefikleriyle iliþkilerini güçlendirmek istiyor."
Ukrayna krizi ABD'nin Avrupa'daki etkisini artýracaktýr. Krizin uzamasý hem Rusya'yý hem ABD'yi güçlü kýlacaktýr. ABD geri dönüyor mesajý verilmek isteniyordu zaten. Ýngiltere bu gerilimde AB liderlerinden daha yüksek sesle tutumunu belli ediyor.
Her ne kadar Alman Deniz Kuvvetleri Komutaný, "tarihsel bir idealizm"le düþüncesini ifade etse de Alman siyasi arenasý ABD'nin baskýsý karþýsýnda komutanýn istifasýný kabul etti.
ABD'nin en büyük çekincesi olasý Almanya-Rusya iþbirliði. Üreten bir ülkenin enerji satýcýsý Rusya'yla iliþkilerini derinleþtirmesi gayet normal. Ancak geçtiðimiz ay The Guardian Diplomasi Editörü Patrick Wintour, Kuzey Akým2 boru hattýnýn denizin dibine gömüleceðini ima etmiþti. 1939'daki Molotov-Ribbentrop görüþmesini araya sýkýþtýran yazar Batý ittifakýnýn en büyük korkusunu açýk etmiþti.
ABD'nin süreçteki kazanýmý ise Rusya'yý Pasifik'ten uzak tutmak görünüyor. Bu strateji Çin'le uzun soluklu rekabetinde rakibini yalnýzlaþtýrmasý bakýmýndan dikkat çekiyor.
Ankara, Ukrayna krizini dikkatle takip ediyor ve arabuluculuk yaparak gerilimi yumuþatmak istiyor. Kiev'le stratejik düzeydeki ticaretin aksamamasý Ankara için önemli. Cumhurbaþkaný Erdoðan dýþ politikadaki kararlý tutumu, yapýcý yaklaþýmý ve geniþ vizyonu ile dünya liderleri arasýnda dikkat çekiyor. Krizi sonlandýrmak mümkün olmasa da düþük yoðunluklu bir sürece herkesin razý olduðunu unutmayalým.