Her þeyden önce sahipsiz ve saldýrgan köpeklerin sokaklarda yol açtýðý terörü görmek gerek.
Benim çocuðuma saldýrmadýlar, bizim mahallemizde böyle bir sorun yok, ben hayvanseverim gibi bahanelerle kimse baþýný öteki tarafa çevirmesin.
Böyle bir sorun var ve köpek sürüleri çocuklara, gençlere, her yaþtan insana saldýrarak ölümüne ya da aðýr yaralanmasýna sebep oluyor.
Bu sorunu çözmeliyiz.
Ama saðlýklý, sonuç alýcý bir tartýþma ortamý oluþmadý bir türlü.
Keskin bir ikilik, empatiden yoksun bir zýtlaþma meseleyi konuþamadan kilitliyor.
Bir taraf "köpeklerle asla" diyor, diðer taraf "köpeksiz asla".
Ýkisinin ortasýnda bir formül bulunabilir oysa.
Ortak aklý iþletebilmemiz için öncelikle köpek sevgisini insan sevgisinin önüne koyanlarýn sorunu kabul etmesi, sokaklardaki sahipsiz köpeklerin çoluk çocuðumuz baþta olmak üzere herkes için bir tehdit, tehlike oluþturduðunu görmesi gerekiyor.
Köpek saldýrýsýna uðrayan ya da köpeklerden kaçarken bir aracýn altýnda kalarak can veren çocuklarýn gençlerin sayýsý her geçen gün artýyor ve yaþananlarý izlemeye can dayanmýyor.
Bu görmezden gelinebilecek, ötelenebilecek bir durum deðildir.
Ortada sürüler halinde dolaþan saldýrganlaþmýþ köpekler var ve tehlikeliler.
Köpek saldýrýsýndan dolayý ölen, yaralanan ve yýllarca acý çeken, yaþadýðý travmayý atlatamadýðý için hayatý olumsuz etkilenen çocuklar, insanlar var.
Yazarken bile tuhaf oluyor ama görüyorum ki sýralamayý þaþýranlar var.
Elbette önce insan haklarý!
Hayvanlarýn haklarýný korumak, köpeklerin hayatlarýný kurtarmak insanýn boynunadýr zaten.
Öte yandan sokak hayvanlarýnýn saldýrganlaþmadan ve belki barýnaklara ihtiyaç kalmadan aramýzda nasýl yaþayabileceklerinin de yollarý aranmalý.
Kýsýrlaþtýrýlmalarý baþta olmak üzere diðer veterinerlik hizmetleri bir standarda baðlanmasý ve yaygýnlaþtýrýlmasý þart.
Sahipsiz köpekleri barýnaklarda toplamak kalýcý deðil geçici bir çözüm olarak düþünülmeli.
Barýnaklar toplanan köpeklerin kýsýrlaþtýrýlmasýnda, saldýrganlýða sebep olan ve doðalarýný zorlayan beslenme tarzýndan kurtarýlmasý ve insanlarla uyumlu, sakin tabiatlarýnýn geri kazandýrýlmasýnda çözüm adresi olabilir.
Videolarda görüyoruz ki köpekleri çið etle ve karbonhidratla beslemek saldýrganlaþtýrýyor.
Bu, belli ki önlenebilir bir þeydir.
Ama yine de sorunu teþhis etmede ve çözüm üretmede bilim insanlarýnýn sesi daha fazla çýkmalý. Çözüm üretmeliler toplum için.
Öte yandan köpeklerin hayatýmýzdan tamamen çekilmesini de istemem ben. Kedilerin ve kuþlarýn olmadýðý bir hayat nasýl çekilmez olursa bizim için köpekler de meydanlarýmýzdan, sokaklarýmýzdan, aðaç altý gölgelerinden çekilirlerse inanýn çok eksiliriz.
Yeter ki iyi olsunlar, insanlarla bir arada yaþamaya uyumlu olsunlar.
Popülasyonun önlenmesi ve doðru yiyeceklerle beslenmeleri halinde aþabileceðimiz bir sorun gibi görünüyor bana.
Kamu kuruluþlarýnda çýkan hazýr yemeklerin artan kýsýmlarýnýn dökülmesi þartý hala var sanýrým ihalelerde. Küçük bir araþtýrma yaptým ama aksi yönde bir deðiþiklik göremedim. Mevzuat hala böyleyse mesela, artan yemekleri amaca matuf olarak kullanabiliriz.
Artan yemekler çöpe atýlmak yerine yerel yönetimler tarafýndan toplanýr ve köpek mamasý haline getirilebilir. Böylece þehirlerin meydanlarýna, mahallelerin belli noktalarýna konulacak mama stantlarý sayesinde köpekler, onlarý saldýrganlaþtýrmayacak yiyeceklerle beslenebilir.
Böyle bir diyetle insanlarýn güvende, köpeklerin aramýzda olacaðý bir vasatý oluþturabiliriz belki. Ne dersiniz?