Koronavirüs ve ''Karanlýðýn Gözleri'' diye bir roman!!

Stephen King, korku romanlarýnýn en ünlü yazarý. Hemen ardýndan Dean Koontz gelir. O da roman yazarý. Ancak Dean Koontz'un 1981 yýlýnda yazdýðý "Eyes of Darkness" yani "Karanlýðýn Gözleri" adlý romanýnda yazar, falcýlýða soyunmuþ ve de tam onikiden vurmuþ:

Yepyeni bir biyolojik silahtan söz ediyor roman: “Çinliler silaha Wuhan 400 adýný vermiþ. Çünkü Çin'in Wuhan kentinde geliþtirilmiþ. “Çok önemli bir silah..." Sonra Koronavirüs’ün ne olduðu yolunda yüzeysel, bir iki satýr karalanmýþ..

Þimdi bir romancý nasýl olur da koronavirüs kabusu dünyayý sarýp sarmalamadan 39 yýl önce bunu yazabilir? Koontz'un bu yazdýklarý koronavirüsün ABD tarafýndan geliþtiririlip Çin'in baþýna bir bela olarak sarýldýðý, böylece de Çin'in dünyanýn en büyük ve en güçlü ekonomisine sahip olma yolunda ilerlemesinin ABD tarafýndan engellendiði hatta durdurulduðu savý gündeme oturmuyor mu? Koontz'un romaný rastlantý olabilir mi? Yazar boþ atýp dolu tutmuþ diyerek bu romaný geçiþtirmek mümkün mü?

Romanda Çin'den ABD'ye sýðýnan Li-Chen adýnda bir bilim adamýndan söz ediliyor. Li-Chen Wuhan-400'ü yani koronavirüsü geliþtiren adamýn adý!! Bu da mý raslantý?

Bakalým...

Romanda Wuhan-400 adlý virüsün bir laboratuvarda üretildiði belirtiliyor. Ancak Cornivirüs'ün çýkýþ noktasý, laboratuvar deðil Wuhan'daki canlý hayvan pazarý. Ayrýca kitapta virüsün kuluçka (insaný hasta etme süresi) 4 saat olarak kurgumlanmýþ. Gerçekte bu süre 2-14 gün. Romanda hastalýða yakalananýn kurtulma ihtimali sýfýr olarak veriliyor. Yani ölüm ihtimali yüzde yüz. Gerçekteyse ölüm ihtimali Çin'e göre yüzde 2.1, Dünya Saðlýk Örgütüne göreyse yüzde 3.1

Bu güne kadar, yani 24 Þubat'tan bu yana koronavirüsten ölenlerin sayýsý 2 bin 619. Hastalýða yakalanýp da iyileþenlerin sayýsýysa 25 bin 44. Ayrýca romanýn ilk baskýlarýnda Wuhan-400 diye bir biyollojik silahtan söz edilmiyor. Çin'in geliþtirdiði öne sürülen silahýn adý Gorki-400. Kitabýn 2008 basýmýnda Gorki-400 adý Wuhan-400 olarak deðiþtirilmiþ.

Dahasý kimi iddialara göre romanda salgýnýn 2020'de baþlayacaðý belirtilmiþ. Ama romanda böyle bir ifade yok. Dünyayý 2020 yýlýnda bir salgýn hastalýðýn alt üst edeceði yolunda bir sav Sylvia Brown imzalý "End of Days" adlý kitaptan alýnmýþ ve "Karanlýðýn Gözleri" adlý romandan alýnmýþ gibi bir algý oluþturulmuþ.

Salgýn hastlýklar ve dünyanýn sonuyla ilgili bir çok kitap yazýlmýþ bu güne kadar. "Ýstasyon 11 ve Z" bunlardan sadece ikisi. Bu kitablarýn yazarlarý bilimsel çalýþmalarý, verileri inceledikten sonra yazmaya baþlýyorlar. O yüzden de kitablarý yer yer gerçekleri yansýtýyor

Sonuç olarak Dean Koontz'un "Karanlýðýn Gözleri" adlý kitabýnda koronavirüs salgýnýný önceden yazdýðý savý doðru deðil. Ýddia hatalý bilgilere dayanarak yapýlan, gerçeði çarpýtmaya yönelik bir hokkabazlýk.