Koronavirüs ve ''Karanlığın Gözleri'' diye bir roman!!

Stephen King, korku romanlarının en ünlü yazarı. Hemen ardından Dean Koontz gelir. O da roman yazarı. Ancak Dean Koontz'un 1981 yılında yazdığı "Eyes of Darkness" yani "Karanlığın Gözleri" adlı romanında yazar, falcılığa soyunmuş ve de tam onikiden vurmuş:

Yepyeni bir biyolojik silahtan söz ediyor roman: “Çinliler silaha Wuhan 400 adını vermiş. Çünkü Çin'in Wuhan kentinde geliştirilmiş. “Çok önemli bir silah..." Sonra Koronavirüs’ün ne olduğu yolunda yüzeysel, bir iki satır karalanmış..

Şimdi bir romancı nasıl olur da koronavirüs kabusu dünyayı sarıp sarmalamadan 39 yıl önce bunu yazabilir? Koontz'un bu yazdıkları koronavirüsün ABD tarafından geliştiririlip Çin'in başına bir bela olarak sarıldığı, böylece de Çin'in dünyanın en büyük ve en güçlü ekonomisine sahip olma yolunda ilerlemesinin ABD tarafından engellendiği hatta durdurulduğu savı gündeme oturmuyor mu? Koontz'un romanı rastlantı olabilir mi? Yazar boş atıp dolu tutmuş diyerek bu romanı geçiştirmek mümkün mü?

Romanda Çin'den ABD'ye sığınan Li-Chen adında bir bilim adamından söz ediliyor. Li-Chen Wuhan-400'ü yani koronavirüsü geliştiren adamın adı!! Bu da mı raslantı?

Bakalım...

Romanda Wuhan-400 adlı virüsün bir laboratuvarda üretildiği belirtiliyor. Ancak Cornivirüs'ün çıkış noktası, laboratuvar değil Wuhan'daki canlı hayvan pazarı. Ayrıca kitapta virüsün kuluçka (insanı hasta etme süresi) 4 saat olarak kurgumlanmış. Gerçekte bu süre 2-14 gün. Romanda hastalığa yakalananın kurtulma ihtimali sıfır olarak veriliyor. Yani ölüm ihtimali yüzde yüz. Gerçekteyse ölüm ihtimali Çin'e göre yüzde 2.1, Dünya Sağlık Örgütüne göreyse yüzde 3.1

Bu güne kadar, yani 24 Şubat'tan bu yana koronavirüsten ölenlerin sayısı 2 bin 619. Hastalığa yakalanıp da iyileşenlerin sayısıysa 25 bin 44. Ayrıca romanın ilk baskılarında Wuhan-400 diye bir biyollojik silahtan söz edilmiyor. Çin'in geliştirdiği öne sürülen silahın adı Gorki-400. Kitabın 2008 basımında Gorki-400 adı Wuhan-400 olarak değiştirilmiş.

Dahası kimi iddialara göre romanda salgının 2020'de başlayacağı belirtilmiş. Ama romanda böyle bir ifade yok. Dünyayı 2020 yılında bir salgın hastalığın alt üst edeceği yolunda bir sav Sylvia Brown imzalı "End of Days" adlı kitaptan alınmış ve "Karanlığın Gözleri" adlı romandan alınmış gibi bir algı oluşturulmuş.

Salgın hastlıklar ve dünyanın sonuyla ilgili bir çok kitap yazılmış bu güne kadar. "İstasyon 11 ve Z" bunlardan sadece ikisi. Bu kitabların yazarları bilimsel çalışmaları, verileri inceledikten sonra yazmaya başlıyorlar. O yüzden de kitabları yer yer gerçekleri yansıtıyor

Sonuç olarak Dean Koontz'un "Karanlığın Gözleri" adlı kitabında koronavirüs salgınını önceden yazdığı savı doğru değil. İddia hatalı bilgilere dayanarak yapılan, gerçeği çarpıtmaya yönelik bir hokkabazlık.