Kriz masasý yine patlayacak

Bunu söylemek için müneccim olmaya gerek yok kuþkusuz.

Çünkü "geliyordu zaten gelmekte olan".

Nitekim 03.03.2023 günü patlak veren büyük kriz 6'lý masanýn kriz üretme potansiyeline dair hem önemli bir veri sundu, hem masa iktidarýnda hayat nasýl olacak, kýsa bir ön gösterimde bulundu.

Bu açýdan 6'lý masanýn en iddialý ve -sýký durun- en garanti seçim vaadi budur: Kriz!

Henüz patlamadýysa bu krizler, uygun ortamý bulamadýklarý, henüz sýnanmadýklarý içindir. Olgunlaþmayý bekliyorlar demektir.

MUHALÝF SEÇMENÝ MAHVETTÝLER

Bu potansiyel ülkemizin toplum saðlýðýný tehdit ediyor aslýnda.

1950'den beri seçim kazanamayan CHP'nin seçmenine verdiði en büyük hasar psikolojik hasar.

CHP seçmeninin 24 Haziran 2018 gecesi yaþadýðý büyük yýkýmý hatýrlayýn.

CHP bir kez daha seçim kaybettiði, genel merkez süreci ve durumu yönetemediði, Cumhurbaþkaný adayý Ýnce aniden ortadan kaybolduðu ve CHP medyasý, seçmeni yalan ve manipülasyonla gerçeklerden kopardýðý için büyük þok yaþamýþtý CHP seçmeni.

Ki bu ruh halinin devam ettiði, CHP seçkinlerinin bunu dert etmediði ve yönetemediði kanaatine sahibim, hala.

Nitekim Akþener'in restiyle daðýlan masa muhalif seçmenin psikolojisini bir kez daha yerle bir etti. Ýnsanlarý siyasetten soðutan o üç gün psikolojinin alanýna girdiði kadar siyasetin de rasyonel zeminde yapýlmasý gerektiðini ispatladý muhalefete.

DEPREMZEDELERDEN ROL ÇALDILAR

Bu açýdan sorunlarý seçime kadar sümenaltý etmeyi baþarsalar da olur da sandýktan çýkmayý baþarýrlarsa eðer sadece kendi seçmenlerine deðil tüm Türkiye'ye illallah ettirecekleri kesin.

Daha þimdiden, hem de 11 ilimizi yýkan, ülkeyi derin acýlara gark eden, 13 milyonu etkileyen þu yakýcý süreçte bile çýkardýklarý krizle muhalif çevrelerin dikkatini depremzedelerden kendilerine çektiler.

Masada iki parti olduðu, diðerleri etkisiz eleman olduðu için, önerdikleri þey zaten rasyonel olmadýðý için kriz riski de, psikolojik destek ihtiyacý da masada hep olacak.

CHP artýk HDP'dir. ÝYÝP de milliyetçi bir partiyim demiþ bulundu. Üstelik sandýktan HDP'siz çýkýlamaz. HDP-PKK'nýn nihai hedefi de ülkenin doðu-güneydoðusunu koparmak olduðuna göre masada uyum hiç olmayacak, kriz hep olacak.

PKK ile mücadele, sýnýr ötesi operasyonlar, FETÖ'yü devletten kazýma mücadelesi, yerli milli savunma sanayiinin desteklenmesi, Türkiye'nin Doðu Akdeniz'deki, Karadeniz'deki, Ege Denizindeki ve Adalardaki menfaatlerin savunulmasý mevzularýnda...

Ortak politika mümkün mü?

Olmadýðý görülüyor.

Kriz mümkün ama.

Allah korusun savaþ hali, OHAL ilaný, son yýllarda ne yazýk ki hýzla artan doðal afetlerle mücadele, kamu kurumlarýna atamalar, eðitim, cumhuriyetin en büyük sosyal konut projeleri, toplumun dezavantajlý kesimlerine yönelik yüzlerce kalemde sunulan sosyal hizmetler yahut depremden etkilenen 11 ilin yeniden inþasý için hazýrlanmasý gereken büyük bütçe...

Masa ne yapacak sizce bu konularda? Sembolik cumhurbaþkaný ile pazarlýk masasýndan transfer 7 ayrý cumhurbaþkaný yardýmcýsý nasýl karar alacak?

Kabinedeki bakanlarýn da parçalanýp paylaþýldýðýný ekleyin bir de!

DÝÐER PARTÝLERÝN ÝÞLEVÝ

Öte yandan masa müdavimlerinin dördünün masaya faydasýndan çok yükü var aslýnda.

Kýlýçdaroðlu'nun elini Akþener'e karþý güçlendirmek, masaya dair bir tür "çoðulculuk" efekti oluþturmak ve dindar/muhafazakâr demokrat seçmen de temsil ediliyormuþ yanýlsamasý yaratmak dýþýnda masaya bir katkýsý olmadýðýný herkes biliyor.

Getirecekleri oylar da temsil kabiliyetleri de yüzde 0,1 ile 1 arasýnda seyrediyor çünkü.

Dolayýsýyla Kemal Kýlýçdaroðlu 1 numaraya týrmanmak için bu partilerin sýrtýna basmak isteyebilir ama Akþener uzun vadede ne sýrtýna bastýrýr ne yüzde 0,5'liklerle bir tutulmayý gururuna yedirir.

Zaten bir yýldýr baþardýklarý tek þey "toplanabilmek" olan 6'lý masa Türkiye'nin herhangi bir meselesi hakkýnda ortak görüþe sahip olmadýðý için ortak politika da geliþtiremez.

Hele hýzlý karar, hiç alamaz.