Küresel güçlerle muhalefetin hedef birliği!

Dün sabah TV 100'de katıldığım programda CHP eski milletvekillerinden gazeteci Barış Yarkadaş Bey Millet İttifakı liderleriyle ilgili dikkate şayan bir değerlendirme yaptı.

12 Şubat 2022 Cumartesi günü Ahlatlıbel'de 6 genel başkanın yaptığı toplantıdan sonra SP lideri hariç hiç birinin partilerinin yönetimine bilgi vermediğini, sadece SP liderinin ertesi gün parti yönetimim toplayıp yapılan görüşmeyle ilgili bilgi verdiğini söyledi.

'Sonra da tek adam sistemi diyerek cumhurbaşkanlığı hükümet sistemini eleştiriyor, parlamenter sistemi savunuyorlar ama kendileri partilerini tek adam yöntemiyle idare ediyorlar' mealinde sözlerle parti içi demokrasiye vurgu yaptı.

Uzun zamandan beri adaylığa hazırlanan CHP Genel Başkanı'nın dün, '5 genel başkan teklif ederse aday olurum.' açıklaması önemli bir gelişmeydi.

Aslına bakılırsa CHP Genel Başkanı diğer 5 genel başkana adaylığını açıkça arz etmiş oldu.

Normalde bu arzdan sonra şimdi 5 genel başkanın bu çağrıya cevap vermesi beklenir.

Daha önce 'kazanacak birinin aday olmasını' gündeme getirerek İYİ Parti, CHP Genel Başkanı'nın aday olmaması gerektiğini ima etmişti. İYİ Parti Genel Başkanı cumhurbaşkanlığı adaylığından çekilince, yarıştan çekildi şeklindeki değerlendirmelere partililer itiraz ederek duruma göre yeni karar alabileceklerini açıklamışlardı. İYİ Parti iki büyük şehir belediye başkanlarını işaret etmiş olsa da CHP Genel Başkanı'nın adaylığına itirazı gevşemiş gibi bir izlenim var havada.

En son girdiği seçimlerde (1 Kasım 2015) 69 bin 370 oy (%0.15) alan Demokrat Parti Genel Başkanıcumhurbaşkanı adayını tarif ederken aslında kendisini tarif ediyordu ama CHP Genel Başkanı'nın adaylığına itiraz etme ihtimali çok zayıf!

SP Genel Başkanı, CHP Genel Başkanı'nın adaylığına itiraz edecek gibi görünmüyor!

Geriye DEVA ve GP kalıyor.

Her iki partinin genel başkanlarının da cumhurbaşkanı adayı olmak isteyecekleri kuvvetle muhtemel. Ancak yapılan bütün anketler her iki partinin de göle maya çaldıklarını gösteriyor!

Bu gerçek karşısında DEVA lideri ekonomi bakanlığına razı olabilir(!) ama GP'nin başbakanlık yapmış genel başkanı bakanlığa razı olur mu orasını bilemiyorum!

Öyle görünüyor ki millet ittifakının adayını CHP ve İYİ parti belirleyecek. Ve aday mutlak surette ittifakın lokomotifi olan CHP içinden biri ya da teklif ettiği biri olacak!

CHP de adayını belirlerken elbette ki İYİ partinin onayını alacak ama HDP'nin de oy verebileceği birini tercih edecek!

Çünkü HDP'nin desteklemediği bir muhalefet adayının seçim kazanma şansı görünmüyor!

Dolayısıyla da belki açıkça görüşme yapmayacaklar ama aday belirlerken diğer 4 partiden ziyade HDP'nin desteğini göz önünde bulunduracaklar gibi!

Bu itibarla HDP diğer 4 partiden daha etkili bir konumda görünüyor.

Her ne kadar HDP üçüncü bir ittifaktan söz ediyorsa da cumhurbaşkanlığı seçiminde ne yapacağı belli değil. Sol partilerle milletvekili seçimi için ittifak yapıp cumhurbaşkanlığına aday göstermeyerek Millet İttifakı'nın adayını destekleyebilirler!

Ya da aday göstererek seçimi ikinci tura bıraktırmayı hedefleyip ikinci turda Millet İttifakı'nın adayına oy vermeyi planlayabilirler.

HDP her halükarda millet ittifakının gizli ortağıdır.

HDP'yi memnun edecek bir adayın, PKK'ya destek veren küresel güçleri de memnun edeceğini söylemeye hacet yoktur zannımca.

Muhalefette böyle bir fotoğraf var.

Lakin yeni sistemde partiler değil adaylar iktidar oluyor. Millet İttifakı'nın henüz bir adayları yok.

Şimdilik CHP Genel Başkanı en güçlü aday. Ama son kertede değişebilir!

Oysa Cumhur İttifakı'nın adayı belli.

Ve üstelik şahsi oyu partisinin oyundan daha fazla. Son seçimde partisi %42 kendisi %52.59 oy aldı!

İcraatlarıyla ülkeye çağ atlatmış bir lider!

Partisi de Türkiye'nin en büyük partisi...

Hele de önümüzdeki süreçte enflasyonu frenleyip pahalılığı durdurduğunda 2023 seçimlerinde ipi rahatlıkla göğüsleyebilir!

Türkiye'nin büyümesinden gelişmesinden ve güçlenmesinden rahatsız olup Erdoğan'a cephe alan küresel güçlerle muhalefetin hedef birliği içinde olması gibi bir gerçek daha var ki, çoğunluğu muhafazakâr olan bu milletin Başkan Erdoğan'ı öyle beklendiği gibi yalnız bırakmayacağını düşünüyorum.

Bırakmamalıdır!