Ferudun Niðdelioðlu
Ferudun Niðdelioðlu
Tüm Yazýlarý

Kurtla yiyip çobanla aðlamak

Lig maçlarýna verilen arada sanýrým en çok kulüp baþkan ve yöneticilerinin açýklamalarýna þahitlik edeceðiz. Asbaþkan Acun Ilýcalý'nýn açýklamalarý ile perde açýldý. Ilýcalý sýra dýþý bir yönetici. Giyim kuþamý ve üslubu alýþýlmýþýn dýþýnda. Beðenen de beðenmeyen de çýkar. Þahsi görüþüm Acun Ilýcalý kendisinin, Fenerbahçe Spor Kulübü'nün temsil makamýnda olduðunun farkýnda deðil. Kýyafeti, konuþma þekli Fenerbahçe basýn sözcülüðüne yakýþmýyor. Elbette ilk baþta söylediðim gibi bu benim þahsi fikrim. Acun Ilýcalý son iki konuþmasýnda "somut" üzerinden açýklama yaptýðýný söylüyor. Somut derken, sanýrým "Ben ispatlý konuþuyorum" demek istiyor. Karþý tarafýn da somut üzerinden anlatacaklarý mutlaka olmalýdýr. Bu somut üzerinden anlatma olgusu sürgit devam eder. Bu yüzden somuttan ziyade sonuç odaklý konuþmakta fayda var bence.

Ilýcalý, anlaþýlan o ki sadece hakemlerden þikayetçi. Türkiye'de hakemlerden þikayet etmeyen baþkan ve yönetici yok zaten. Bu yeni bir durum deðil. Baþkan ve yöneticilerin mükemmel olduðu ülkemizde, tek kusur hakemlerde. Altý sezon bitti. Taraftar "Yedinci sezon da þüpheli" düþüncesinde. Fenerbahçe'nin 0 kupasý var. Ama baþkan ve yöneticiler mükemmel.

Hakemler kötü.

Urfa'ya PAF takýmý ile giden, sahadan çekilemeden gol yiyip, kupayý elleriyle rakibine hediye eden baþkan ve yöneticiler mükemmel.

Hakemler kötü.

Acun Ilýcalý, hatýrlamýyor olabilir. Son altý sezonda Galatasaray üç kez þampiyon olurken, birer kez de Beþiktaþ, Trabzonspor ve Baþakþehir ligi þampiyon bitirdi.

Fenerbahçe'ye karþý olan, "kirli futbol düzenine" iliþkin anlatýmlarýn sadece Galatasaray üzerinden yapýlmasýnýn bu yüzden bir mantýðý yok.

Acun Ilýcalý gibi Fenerbahçe'nin karþý karþýya kaldýðý organize kötülüðü sadece Galatasaray üzerinden okuyamazsýnýz. Bu kirli futbol ikliminde herkes þampiyon olabiliyor. Sadece Fenerbahçe olamýyor. Bu yapý, özellikle Fenerbahçe'ye karþý. Eðer bu yapýlanmayý sadece Galatasaray üzerinden okursanýz, gerçekleri gözden kaçýrýrsýnýz. Son iki sezon Galatasaray bu yapý tarafýndan iteklendi. Þampiyon yapýldý.

Bu sezon kimin þampiyonluk için itekleneceði ise belli deðil. Þu ana kadar Galatasaray'a omuz verildiði görülüyor. Ancak bu durum deðiþebilir ve ibre baþka bir takýmý iþaret edebilir. Acun Ilýcalý'nýn sadece Galatasaray üzerinden yaptýðý açýklamalarý bu sebeple bence yanlýþ. Sanki Ilýcalý 3-1 biten Galatasaray derbi yenilgisinin acýsýný çýkarmaya çalýþýyormuþ hissi uyandýrýyor izleyenlerde. Bunun yerine kirli futbol iklimindeki Fenerbahçe karþýtlýðý üzerinden açýklama yapsa daha zor ve fakat daha doðru olur diye düþünüyorum.

Gerek Ali Koç gerekse Acun Ilýcalý, kirli futbol iklimini sadece hakemler üzerinden okuyorlar. Açýkça TFF Baþkan ve Yönetim Kuruluna, MHK Baþkan ve Üyelerine sahip çýkýp, onlarý destekliyorlar. Bunu benim kabul edebilmem mümkün deðil. Futbol iklimini kirleten unsurlarýn baþýnda yýllardýr, TFF Baþkaný, Yönetim Kurulu Üyeleri, MHK Baþkaný ve Üyeleri bulunuyor. Futbola yön veren bunlar. Hepsi yetersiz, dirayetsiz ve hatta kötü niyetli olduklarý için futbol sistemi kirleniyor, kirlenmeye devam ediyor.

AYNI TAS AYNI HAMAM

Dört ay geçti.

Liglerin sekizinci haftasý oynandý. Türk Futbolu'nda deðiþen nedir? Türk Futbolu'nun geçen seneden bir farký var mý? Ýbrahim Hacýosmanoðlu tarafýndan hýzlý bir kadrolaþma yapýldýðýný biliyoruz. Ayný belediyenin eski çalýþanlarý, liyakatlarýna bakýlmaksýzýn Türk Futbolu'nun tepe yönetimine atanýyorlar. TFF Talimatlarý gün içinde iki hatta üç kez deðiþebiliyor. Tahkim Kurulu, Disiplin Kurulu evlere þenlik bir vaziyette. Naklen yayýnlanan iki önemli maçý farklý saatlere planlayamayan bir TFF organizasyonu mevcut. Tek kelime Ýngilizce bilmeyen TFF Baþkanýmýz her gün UEFA'da.

Aktif Kulüp Baþkaný olup, TFF'de baþdanýþman olaný mý ararsýn, TFF Yönetim Kurulu'na seçilip, kulüp yönetimini eþine, akrabasýna devredeni mi? Hepsi mevcut. Gelin görün ki Ali Koç da Acun Ilýcalý da TFF Baþkan ve yönetim kuruluna, MHK Baþkan ve yönetim kuruluna inanýyorlar, güveniyorlar. Deðerli dostlar, Türk Futbolu'nun yakýn dönem baþkanlarý Þenes Erzik, Levent Býçakçý, Hasan Doðan, Mahmut Özgener gibi isimler. Daha öncekileri saymýyorum bile.

TFF Baþkaný þu an Ýbrahim Hacýosmanoðlu. TFF'deki manzara Türk Futbolu'nun nereden nereye geldiðinin bir özeti gibi. Ali Koç, Acun Ilýcalý gerçekten bizimle eðleniyor olmalýlar. Vasat dahi diyemeyeceðimiz, Türk futbol tarihinin en düþük reytingli kadrolarý, bugün Türk futbolunu ve yüz milyonlarca dolarlýk Türk futbol ekonomisini yönetiyorlar. Fenerbahçe Baþkan ve Yönetimi bu TFF'ye inanýyor, güveniyor. Diyecek laf bulamýyorum.

F-35 savaþ uçaðýnýn, traktör ehliyeti olan sürücüye teslim edilmesi gibi bir durum var ortada. Ali Koç ya da Acun Ilýcalý bugünkü TFF teþkilatýndan üst düzey bir profesyoneli veya TFF Baþkaný Ýbrahim Hacýosmanoðlu'nu þirketlerinde çalýþtýrýrlar mý? Ya da þirketlerini onlarýn eline teslim ederler mi acaba? Sevgili Acun Ilýcalý, buna önce sen inanacaksýn ki camia da inansýn. Kusura bakma, bugünkü TFF Baþkan ve kurullarý konusunda hiç inandýrýcý deðilsiniz. Eðer mevcut TFF organizasyonunun kirlenmiþ Türk futbol iklimini deðiþtireceðine inanýyor ve güveniyorsanýz kusura bakmayýn ama hiçbir þey bilmiyorsunuz demektir.

ABDESTÝMDEN ÞÜPHEM YOK!

Son olarak Asbaþkan Acun Ilcalý'nýn televizyondaki açýklamalarýnda Aziz Yýldýrým ile ilgili bir bölüm dikkatimi çekti. Daha önce hafta içi youtube sansürsüzfutbol programýmda da deðinmiþtim. Fenerbahçeli bir yönetici benim Aziz Yýldýrým'dan maddi menfaat saðladýðýmý söylemiþ. Ona beni kendisinin menfaat saðladýðý gazeteciler ile karýþtýrmamasýný tavsiye ederim. Ali Koç'a sorsun. Aziz Yýldýrým zamanýnda Ali Koç kurumsal iletiþimin baþýndaydý. Þekip Mosturoðlu da onun yardýmcýsýydý. Beni Aziz Yýldýrým hakkýnda yaptýðým sert eleþtiriler sebebiyle Nakkaþtepe'ye Koç Holding Merkezinde iknaya çaðýrmýþlar mýydý, çaðýrmamýþlar mýydý? Sonrasýnda ben sert eleþtirilerime devam etmiþ miydim etmemiþ miydim? Deðerli yönetici, ben Aziz Yýldýrým'ýn 20 yýllýk baþkanlýðý döneminde 10 yýldan fazla akreditasyon yasaklýsýydým. Hatýrlamazsýn sen o zamaný.

Acun Ilýcalý'nýn iyi bir Fenerbahçeli olduðu tartýþmasýz. Ancak Aziz Yýldýrým konusunda hem üslubu hem konuþtuklarý kendisine yakýþmýyor. Seçim sürecinde karþýlýklý olarak bazý sözler aðýzdan çýktý. Ilýcalý savcýlýða suç duyurusunda bulundu, tazminat davasý açtý.

Bunlar devam ediyor.

Býrak bunlarý avukatlarýn takip etsin. Meseleleri adliyede hallet. Bunlar üzerinden kan davasý gütme. Ali Koç ile Aziz Yýldýrým arasýnda bin bir güçlükle saðlanan barýþ ortamýný ve sükûneti sabote etme. Efsane Baþkan Aziz Yýldýrým'dan bahis ederken "Aziz" demene ramak kalýyor.

Ayýp oluyor.

Bu kulübe çað atlatan, þampiyonluklar kazandýran, Fenerbahçe uðrunda bir yýl hapis yatmýþ, on yýldan fazla bir süre bu konu yüzünden adliyelerden çýkmamýþ Aziz Yýldýrým'a saygýlý ol, hürmette kusur etme. Ali Koç ile Aziz Yýldýrým'ýn arasýný açýp, abi kardeþliklerine zarar verme. Demedi deme.

Sonun Burhan Karaçam gibi olur. Her türlü.