Milletvekili aday listeleri yarýn kesinleþecek ve YSK tarafýndan resmen ilan edilecek.
Bugüne kadar aday listeleri hakkýnda pek çok tartýþma yaþandý. Kýzanlar, kýrýlanlar, küsenler, istifa edenler, itiraz edenler ve tartýþanlarý gördük dinledik.
Listeler açýklanýncaya kadar partisine sadakat edebiyatý yapan nicelerinin, listelerde ismini göremeyince yahut listedeki yerini beðenmeyince partisine ne hakaretler yaptýðýna þahit olduk.
Þaþýrdýk mý?
Hayýr þaþýrmadýk, çünkü bu aday belirleme sistemi küskün üreten bir sistemdir!
Aslýnda seçim kanununda yargý huzurunda resmi önseçim var. Ama zorunlu olmadýðý için parti yönetimleri genel merkez yoklamasý yöntemini tercih ediyorlar. Dolayýsýyla da itirazlarýn muhataplarý parti yönetimlerinin bizzat kendileri oluyor.
Milletvekili adaylarýný her seçim bölgesinde partinin seçmeni belirlemeyince aday adaylarý seçmen yerine genel merkezlere yoðunlaþýyor. Kendilerini genel merkeze kabul ettirmeye çalýþýyorlar ve seçmenden genelde kopuyorlar.
O yüzden aday listeleri açýklanýnca hem parti tabanlarýnýn hem de listeye giremeyen ya da yerini beðenmeyen aday adaylarýnýn itirazý kamuoyuna yansýyor.
Bugüne kadar kamuoyuna yansýyan tartýþmalarýn temelinde bu iki kesimin tepkilerini gördük.
AK Parti ve MHP gibi güçlü liderler tarafýndan yönetilen disiplinli partilerdeki -buna ideolojik partileri de ekleyebiliriz- rahatsýzlýk genelde kol kýrýlýr yen içinde kalýr geleneðine binaen pek kamuoyuna yansýmaz.
Kimlerin kýrýldýðý ve küstüðü pek bilinmez. Sonralarý ortaya çýkar!
Bu partilerin seçmenleri de kýrgýnlýðý zamanla unutur, toplantýlar ve mitinglerle eski heyecanýna kavuþur ve seçim günü oyunu da partisine verir. Eðer kýrgýnlýðý geçmemiþse ve alternatif bir parti ya da aday varsa oraya yönelir yahut oy kullanmaz!
Ama CHP ve ÝP gibi liderliði tartýþmalý genel baþkanlarýn yönettiði partilerde itiraz sesleri yükselir, kopmalar yaþanýr ve hem küskün adaylar hem de kýzgýn seçmenler tepkisini açýklamaktan çekinmez.
Hele de seçmenin gideceði alternatif parti ve adaylar varsa o cenahta tartýþma bitmez.
CHP camiasýnýn Muharrem Ýnce'ye yönelttiði tepki ve baský bu kabildendir.
Millet Ýttifakýnýn hali pürmelali aday listeleri yayýnlandýktan sonra net olarak açýða çýkmýþtýr.
CHP tabanýnýn listelere verdiði tepkinin Ýnce'ye yaradýðý gözlenmektedir. Görünen o ki CHP tabanýndan Ýnce'ye ve partisine küçümsenmeyecek oranda bir kayma yaþanacaktýr!
Benzer bir kayma ÝP'de de görünmektedir. Zehir zemberek açýklamalarla masadan kalkan ÝP'in üç gün sonra geri dönmesi ÝP'i sarsmýþtýr.
Genel baþkanýn üç gün önce, milli iradeyi ve ortak aklý temsil etmediðini ve noter/kumar masasý olduðunu söylediði masaya üç gün sonra dönüp, kesinlikle kazanamaz dediði adaya üç gün sonra yüzde yüz kazanýr demesi, ülkücü kökenli milletvekillerinin liste dýþý býrakýlmasý ÝP tabanýný derinden sarsmýþtýr.
Kendi itiraflarýyla partilerine olan halk desteði barajýn altýna düþmüþtür.
Ýttifakýn diðer dört ortaðý kendi amblemleriyle seçime gireceklerini ilan ettikten sonra gidip CHP listeleriyle seçime girmeyi kararlaþtýrýnca tüm iddialarýndan vaz geçmiþ oldular.
Mensuplarýnýn altýna mühür basacaklarý parti amblemleri seçim pusulasýnda görünmeyecektir!
O partilerin zaten kýt olan seçmenleri -ki hepsi CHP'ye tepkili muhafazakâr seçmendir- öyle kolayýna altý okun altýna mühür basmazlar. En fazla adaylarýnýn seçilebileceði üç dört seçim bölgesinde belki bir ihtimal oy verirler, diðer bölgelerde onlardan CHP'ye oy gitmesi pek kolay görünmüyor.
Þimdi CHP'den ÝP'ten ve diðer dört ortaktan kopacak oylarý çýkýp CHP'nin ve adayýnýn alacaðý oylarý toplayalým.
Geriye CHP ve HDP oylarýndan baþka desteðe sahip olmayan bir Kýlýçdaroðlu kalýr ki, (Kimi þirketlerin Kýlýçdaroðlu'nu öne çýkaran düzmece anketleri kimseyi aldatmasýn) birinci turda seçimi kazanmak bir yana kazanacak oranýn yanýna bile yaklaþmasý ihtimal dâhilinde deðildir!
Eðer birinci turda kazanacak bir aday varsa o da Baþkan Erdoðan'dýr.
Aslýnda pahalýlýk, göçmen meselesi ve deprem olmasaydý Baþkan Erdoðan yüzde 55 civarýnda bir oyla kazanma potansiyeline sahipti. Bu üç faktör ister istemez sonucu etkiliyor.
Bununla birlikte daha önümüzde 27 gün var. 27 gün siyasette çok uzun bir zaman ve her türlü sürpriz yaþanabilir.
Sadece AK Parti Ýstanbul teþkilatýnýn hafta sonu (15-16 Nisan) Ýstanbul'da bir milyon haneye/insana dokunma programýna, Anadolu'da tüm teþkilatlarýn çalýþmalarýný ekleyin bir de Baþkan Erdoðan'ýn 40 ilde yapacaðý mitingleri, MHP'nin, BBP'nin ve YRP'nin desteðini ekleyin, seçimin sürpriz sonuçlara gebe olmamasý düþünülebilir mi?
Kaldý ki seçimin taraflarý halka iyi anlatýlýrsa Baþkan Erdoðan'ýn aradaki farký açmasý hiç de zor deðildir.
Ne dedi DSP Genel baþkaný Önder Aksakal:" 14 Mayýs seçimlerini bir önceki seçimlerden ayýran –günümüzde yaþanan hadiseleri yakýndan takip ettiðimizde- küresel emperyalist yapýlarla kadim Türk devleti arasýnda bir seçim olduðudur."
Ayrýca unutmayalým ki þeytaný melek, meleði þeytan gibi gösterme alýþkanlýðýna sahip bir CHP var Baþkan Erdoðan'ýn karþýsýnda.
Ne demiþti Atilla ilhan Batýnýn Deli Gömleði isimli kitabýnda, "CHP'nin Türk siyasal hayatýna getirdiði en kötü alýþkanlýklardan birisi, þeytaný melek gibi göstermektir."
Ama millet artýk kimin ne yaptýðýný görüyor, onun için de CHP 1950'den beri seçmeni aldatamýyor!
Yine aldatamayacak!