"Yeni dünyada bugüne kadar Avrupa, Asya ve Afrika kýtalarý açýsýndan Akdeniz havzasý ve bu havza içinde yer alan Kýbrýs adasýnýn taþýdýðý önemde stratejik önemi haiz bir coðrafya keþfedilmemiþtir."
Dünyaca ünlü Ýngiliz þair ve oyun yazarý William Shakespeare, ünlü eserlerinden Otello'da Kýbrýs'ý bu þekilde tarif ediyordu. Devletlerin coðrafi özellikleriyle siyasetleri arasýndaki iliþkileri inceleyen bilim dalý olarak tarif edilebilecek olan jeopolitik açýdan Kýbrýs, Akdeniz'deki uçak gemisi olarak tanýmlanmaktadýr. Tarih boyunca dönemlerinin güçlü imparatorluklarýnýn idaresi altýna almak için uðraþtýklarý Ada, 1960'taki baðýmsýzlýðýna kavuþuncaya ve ardýndan yaþanan olaylar sonucu tarihte "Kýbrýs sorunu" olarak anýlýncaya kadar Mýsýr Ýmparatorluðu, Büyük Ýskender, Bizans Ýmparatorluðu, Ýngiliz Krallýðý, Osmanlý Ýmparatorluðu ve son olarak Birleþik Krallýk hâkimiyeti altýnda kalmýþtýr.
Doðu Akdeniz'deki enerji rezervlerinin bölge ülkeleri tarafýndan paylaþýlmasý meselesi, Doðu Akdeniz'de sert hamleleri içeren bir tür enerji satrancýna yol açtý. Münhasýr ekonomik bölge kavramý etrafýnda þekillenen Doðu Akdeniz'deki enerji rezervleri üzerindeki güç mücadelesi, bölgedeki tarihi Kýbrýs ve Arap-Ýsrail sorunlarýna farklý bir boyut katarken mevcut krize ilave bir faktör de oluþturuyor.
Kýbrýs açýk sularýnda ve Levant bölgesinde tahmini doðal gaz rezervinin 1076 milyar metreküp olduðu, kýsa dönemde yapýlacak arama çalýþmalarýyla bu rakamlarýn artabileceði Uluslararasý Enerji Ajansý (International Energy Agency-IEA)'nýn raporunda belirtiliyor. Raporda, buradaki kapasitenin kullanýma sunulmasýna gölge düþüreninse Kýbrýs, Arap-Ýsrail ve Suriye meselesinin yarattýðý siyasal istikrarsýzlýk olduðu belirtiliyor.
BM 1982 Deniz Hukuku Konvansiyonu tarafýndan "bir devletin belirlenen bölgede deniz kaynaklarýnýn keþfi ve kullanýmý üzerinde özel haklar kullandýðý alanlar" olarak tanýmlanan Münhasýr Ekonomik Bölge (MEB), kýyý çizgisinden 370 km'ye kadar bir alana tekabül eder. Ýstisnasý ise mevcut durumdaki gibi münhasýr ekonomik bölgelerin çakýþmasýnda yani kýyý çizgilerinin birbirlerinden uzaklýðýnýn 740 km'den az olmasý durumunda ortaya çýkar. Bu alanlarýn belirlenmesi "ortay hat çizgisi", "bölgelerin ilgili taraflarca anlaþmayla belirlenmesi" ve mukayeseli unsurlarý göz önünde bulundurmayý gerektiren "hakkaniyet ilkesi"ne dayanmasýný gerektirir.
Ýsrail ile Filistin ile 7 Ekim 2023'ten beri alev alan çatýþma sonrasýnda, Doðu Akdeniz'de 16-20 Ekim'de sondaj yapacaðýný duyuran Türkiye'nin sondaj gemisinin 'dibine' gönderilen Amerikan ve Ýngiliz donanmasýna ait saldýrý ve devriye gemisi ve gözetleme uçaklarýna karþýlýk, Putin'in 'uyarý deðil hatýrlatma' diyerek devriye emri verdiði Karadeniz'deki Khinzal (Hançer) füzelerinin bu gemilerin menzilinde olduðunu duyurmasý, Doðu Akdeniz'deki rezervlerin büyüklüðü düþünüldüðünde enerji satrancýnda, 'oyun büyük' dedirten cinstedir.