Mali meslek mensuplarý (serbest muhasebeciler, mali müþavirler) ve benzeri iþlerde çalýþanlar, periyodik kamu yükümlülükleri nedeniyle yýlýn tüm zamanlarýnda çalýþmaktadýrlar. Dolayýsýyla dinlenme ihtiyacýndan mahrum kalmamalarý için mali tatil uygulamasý yapýlmaktadýr.
2007 yýlýndan itibaren uygulanan mali tatil, her yýlýn 1 Temmuz ile 20 Temmuz tarihleri arasýndadýr. Bu süre içerisinde kamu yükümlülükleri, 5604 Sayýlý Malî Tatil Ýhdas Edilmesi Hakkýnda Kanun esaslarýna göre ertelenmektedir.
Esas olarak mali tatil her yýl 1-20 Temmuz tarihleri arasýnda ilan edilse de haziran ayýnýn son gününün tatil günü olmasý halinde, malî tatil, temmuz ayýnýn ilk iþ gününü takip eden günden baþlamaktadýr.
Mali tatilde yapýlan erteleme, vergi uygulamalarýný olduðu kadar iþ ve sosyal güvenlik uygulamalarýný da kapsamaktadýr.
Buna göre 2024 yýlýnýn 2 Temmuz Salý gününden baþlamak suretiyle 20 Temmuz Perþembe gününe kadar mali tatil uygulamasý yürürlükte olacaktýr.
Mali tatilde yapýlan erteleme, vergi uygulamalarýný olduðu kadar iþ ve sosyal güvenlik uygulamalarýný da kapsamaktadýr.
Mali tatil döneminde yerine getirilmesi gereken mali ve idari yükümlülükler (iþyeri bildirgesi, iþe giriþ bildirgesi, iþten çýkýþ bildirgesi gibi) ertelenmektedir.
Ancak niteliði gereðince iþ kazasý ve meslek hastalýðý bildirimleri mali tatil dýþýnda býrakýlmýþtýr. Ýþ kazasý ve meslek hastalýðý olmasý durumunda en geç 3 iþ günü içinde Sosyal Güvenlik Kurumuna bildirim yapýlmasýna dikkat edilmelidir.
4857 sayýlý Ýþ Kanunu kapsamýnda iki tür kamu bildirim yükümlülüðü gündeme gelmektedir. Bunlardan birincisi iþyerini bildirme yükümlülüðü, ikincisi ise iþverene teblið edilen idari para cezalarýnýn ödenmesi süresinin son günüdür. Bu iki yasal yükümlülük haricinde diðer tüm yükümlülükler mali tatil kapsamý dýþýnda tutulmuþtur (Örneðin, toplu çýkýþ bildirimi).
4857 Sayýlý Ýþ Kanununa göre, bir iþyeri kuran, her ne suretle olursa olsun devralan, çalýþma konusunu kýsmen veya tamamen deðiþtiren veya herhangi bir sebeple faaliyetine son veren ve iþyerini kapatan iþveren, iþyerinin unvan ve adresini, çalýþtýrýlan iþçi sayýsýný, çalýþma konusunu, iþin baþlama veya bitme gününü, kendi adýný ve soyadýný yahut unvanýný, adresini, varsa iþveren vekili veya vekillerinin adý, soyadý ve adreslerini bir ay içinde Çalýþma ve Ýþ Kurumu Ýl Müdürlüðü'ne bildirmek zorundadýr.
Bir aylýk iþyerini bildirme süresinin son günü 1 ila 20 Temmuz tarihleri arasýnda ise, iþyeri bildirme süresi en geç 29 Temmuz 2024 Pazartesi günü sona erecektir. Buna karþýlýk iþyerini bildirme süresi mali tatilin son gününü izleyen beþ gün içerisinde sona eriyorsa, yükümlülüðün yerine getirilmesi için son gün 25 Temmuz 2024 Perþembe Günü olacaktýr.
4857 Sayýlý Ýþ Kanunu kapsamýnda verilmiþ ve kesinleþen idari para cezalarýnýn iþverene teblið edilmesini takiben bir ay içerisinde ödenmesi gerekir. Kesinleþen idari para cezalarýnýn son ödeme gününün mali tatil günlerine rastlamasý halinde 29 Temmuz 2024 Pazartesi günü, mali tatilin son gününü izleyen beþ günlük süreye rastlamasý halinde 25 Temmuz 2024 Perþembe Günü, son ödeme günü olarak kabul edilecektir.
Diðer yandan mali tatil süresince iþ müfettiþleri tarafýndan denetim ve teftiþ yapýlabilecektir; ancak denetime esas olarak istenen bilgi ve belgeler, çalýþanlar açýsýndan mali tatilin bölünmesi anlamýna gelecektir. Dolayýsýyla iþ müfettiþleri tarafýndan istenen bilgi ve belgelerin ibraz edilme süresinin son günü mali tatil dönemine rastlamasý halinde 29 Temmuz 2024 Pazartesi günü, mali tatilin son gününü izleyen beþ günlük süreye rastlamasý halinde 25 Temmuz 2024 Perþembe Günü, ibraz süresinin son günü olarak kabul edilecektir.
Bunlar haricinde 4857 Sayýlý Ýþ Kanunu idari para cezalarýna itiraz edilme süreleri, dava açma süreleri ile diðer bildirim yükümlülükleri mali tatil kapsamýnda deðildir.