Ulusal yayýna baþlayan Antalya merkezli Lider TV'de her çarþamba akþamý yayýnlanan bir programa sabit misafir olarak davet edildim.
25 Ocak Çarþamba günü programdan önce misafirlerden biri, 'Danýþmanlarýndan aldýðým bilgiye göre Akþener, Kýlýçdaroðlu'nun adaylýðýna ikna olmuþ.' dedi. Nagehan Alçý da oradaydý, 'Ben tam tersi bilgiye sahibim. Cihan Paçacý'yla röportaj yaptým ama yarýnki yazýda yayýnlayacaðým.' dedi.
Malum 26 Ocak Perþembe günü altýlý masanýn toplantý günüydü ve ayný gün Alçý'nýn röportajý yayýnlandý ve Paçacý partideki görevinden istifa etti.
ÝP'in ev sahipliðinde yapýlacak toplantý günü yayýnlanacak bir röportajýn verilmesinin tesadüf olduðuna inanacak kadar kimse saf deðildir.
Altýlý masanýn tam da aday belirleme yönteminin konuþulacaðý toplantý gününde yardýmcýlarýndan birinin aðzýyla partisinin görüþünü kamuoyuna açýklamasý siyaset satrancýný ustalýkla oynayan Akþener'in bir hamlesi olduðundan da þüphe edilmez.
Tabiatýyla altýlý masa bizim oðlan bina okur döner dolanýr yine okur tekerlemesini doðrularcasýna yine taraftarlarýnýn bile alaya alacaðý þekilde havanda su döðdü. Kimi altýn gününe benzeterek kimi ruh çaðýrma seansýna benzeterek dalgasýný geçti.
Ancak yayýnladýklarý açýklama ile masa seçimlerde yenilgiyi þimdiden kabullendiklerini itiraf etmiþ oldu.
Aday belirlemelerinden vaz geçtik aday belirleme yöntemlerini bile açýklayamayan masa Baþkan Erdoðan'ýn bu seçimde aday olamayacaðýný dolayýsýyla adaylýðýný kabul etmediklerini duyurdu.
Ortak aday belirlemekte anlaþamayan altý lider, kendilerini YSK üyelerinin yerine koyup Baþkan Erdoðan'ýn aday olamayacaðýný kararlaþtýrmýþ.
Adaylýða müracaat ettiðinde YSK'ya itirazda bulunurlar YSK da karar verir.
Bu telaþ niye?
Bu telaþ Baþkan Erdoðan'la seçim meydanlarýnda kozlarýný paylaþmak yerine hukuk hileleriyle adaylýðýna engel olmak deðil de nedir?
Hani "Erdoðan'ýn cumhurbaþkanlýðý adaylýðýný tartýþma konusu yapmayacaðýz. O tartýþmalar artýk geride kaldý. Aday olmak istiyorsa buyursun gelsin." diyorlardý.
Aslýnda 'Erdoðan aday olamaz' cümlesinin manasý 'Baþkan Erdoðan'ýn kazanacaðý belli oldu bari onun adaylýðýna engel olalým' demektir.
'Bizim kazanacak adayýmýz yok!' demektir
Umudu sandýða deðil hukuk hilelerine baðlamýþlar.
Oysa konu zamanýnda CHP tarafýndan Anayasa Komisyonu'na getirilmiþ, komisyon da, "Teklifin kanunlaþmasý ile 2 dönem seçilebilme imkânýnda bu düzenlemenin yürürlüðe girmesinden önce görev yapmýþ cumhurbaþkanlarýnýn görev dönemlerinin hesaba katýlmayacaðý tartýþmasýzdýr." þeklinde rapor tutmuþtur.
Yani hukuki bir engel yok. Ama masada korku daðlarý sarmýþ!
Sarmasý da normal çünkü nefret ve çýkar üzerine kurulan bir ortaklýðýn ülkenin bekasý üzerine kurulan ortaklýk karþýsýnda varlýk göstermesi akla ziyandýr!
Masanýn tek ortak noktasý var Erdoðan nefreti ve parlamenter sistem hasreti. Ýkisinin de ülkeye bir faydasý yok. Ayrýca daha þimdiden yönetimi paylaþma kavgasý var!
Cumhur Ýttifaký ise milli mesellerde ülkenin çýkarýnýn esas alýndýðý bir ortaklýk, iktidarý paylaþmak gibi bir tartýþma yok.
2018'de YSK'ya verilen ittifak protokolünün þu paragraflarý her þeyi çok iyi anlatýyor:
"Cumhur Ýttifaký esasen, 15 Temmuz 2016'da FETÖ'nün teþebbüs ettiði hain darbe ve iþgal hareketi sonrasýnda, Türkiye'nin maruz kaldýðý saldýrýlara karþý yerli ve milli bir duruþun doðal bir sonucu olarak ortaya çýkmýþtýr."
"Cumhur Ýttifaký, sadece bir seçim ittifaký olmayýp, Türkiye'ye yönelik iç ve dýþ kaynaklý hasmane giriþimler karþýsýnda, millî ve ahlâkî bir duruþ ve bu çerçevede sürdürülecek tarihi bir birlikteliktir."
"Cumhur Ýttifaký Türkiye'yi hedef alan saldýrýlar karþýsýnda parti çýkarlarý ve günlük siyaset hesaplarý yapmaksýzýn ortak bir duruþ ortaya koymaya ve Türkiye'yi zayýflatarak uluslararasý operasyonlara açýk hale getirmeye yönelik her türlü faaliyetin karþýsýnda yer almaya kararlýdýr. Bu kararlýlýk ve iþbirliði ile ittifakýmýz Türkiye'yi bölgesel güç ve lider ülke yapacak 2023 hedeflerini gerçekleþtirmenin yaný sýra, Ý'la-yý Kelimetullah uðruna asýrlarca dünya barýþýnýn ve adaletinin teminatý, Ýslam Alemi'nin ve bütün mazlum milletlerin yegane ümidi olan Türkiye'yi küresel bir güç haline getirecek, 2053 ve 2071 vizyonun alt yapýsýný adým adým inþa edecektir."
Bir tarafta istikrarlý bir þekilde bu ulvi amaçlara odaklanmýþ Cumhur Ýttifaký, diðer tarafta hedefleri Türkiye karþýtlarýyla benzeþen, birbirine güvenmeyen ve birbirine benzemeyen altý liderin bir türlü anlaþamadýðý Ýhtilaf Masasý!
Karar seçmenin!