Mescit kapatmanýn arkeolojisi

Sosyal belediyecilik adý altýnda yaz aylarýnda yapýlan meydan etkinlikleri dýþýnda, Ýstanbullu, CHP'nin yeni kazandýðý belediyelerden bir hizmet görmedi.

Hoþ zaten seçmenin tercih deðiþtirmesi ya da AK Parti'den yüz dönmesinin sebebi hizmetlerden þikayeti deðildi. Bu da AK Parti'nin muhasebe etmesi gereken en önemli konu.

Gündemin aðýrlýðý içinde belediye hizmetlerinden aðlayacak deðiliz, o da ayrý mevzu.

Gazze'den gelen çocuk çýðlýklarýndan, her hafta bir yenisini yaþadýðýmýz kadýn ve çocuk cinayetlerinden baþ kaldýramýyoruz. Bu ahval içinde trafik sorunundan, yaðmur yaðýnca þehri sel almasýndan, yaþadýðýmýz mahallelerin giderek daha pis olmasýndan dert yanacak deðiliz ya. Belediyelerimiz de fýrsattan istifade halka harcamalarý gereken paralarý gelecek seçime sermaye yapabilir; Roma'da, Paris'te gazeteci aðýrlayabilir; ya da kendi iç kavgalarýnda adam devþirmek için kullanabilir. Bizi ilgilendirmez sonuçta!

***

Bunlar deðil de CHP'li belediyelerde mescit kapatma alýþkanlýðý peyda oldu. Dikkat çekmek istediðim konu bu. Kütüphane mescitlerinden sonra þimdi de metro duraklarýndaki mescitleri bir bahane üretip kapatýyor. Önce tamirat ver, bakým yapýlýyor vs. gibi bahanelerle geçici süre hizmet dýþý býrakýlýyor sonra da zaten soran eden olmadý deyip iþ, "Bakýn ihtiyaç yokmuþ"a baðlanýyor. Yanan otobüslere, yürümeyen merdivenlere, metrobüslerdeki izdiham çilesine katlanýrýz lakin laikçi reflekslerinizi de hemen tanýrýz.

CHP'nin takiyyeden de olsa mescitlere dokunmayacaðýný sanýyorduk, meðer yanýlmýþýz.

Bunun hesabýný bizden baþka soran yok. CHP'nin himayesinde Meclis'e giren sað-muhafazakar partilerin Ýslami hassasiyetleri sadece AK Parti'yi terbiye etmek gerektiðinde nüksediyor. AK Partili siyasetçiler de hangi birine yetiþelim diyor çok muhtemel.

O yüzden siyasetten, siyasetçiden beklememek gerek. Toplumsal tepki önemli. Bugün mescit kapatan, eline daha büyük iktidar alaný geçtiðinde camii de kapatýr. Yapmadýklarý þey deðil! Ayasofya'nýn yeniden müze haline getirilmeyeceðini kim garanti edebilir?

***

ÝBB Yönetimi, Yenikapý, Cevizlibað, Mecidiyeköy ve Uzunçayýr metro-metrobüs duraklarýndaki mescit alanlarýný kapatmýþ. Neden?

Eminim çok kiþi kullanmýyordu diyecekler. Zaten evine gidiyor, evde kýlsýn, diyen olacak. Namazýn gizli olaný makbuldür gibi cahil cahil konuþaný da vardýr.

Özellikle kýþ aylarýnda namaz vakitleri çok hýzlý geçiyor. Ýstanbul trafiðinde bir insanýn iþten eve gidiþi akþam trafiðinde 2 saati buluyor. O yüzden metro ve metrobüs duraklarýnda namaz için ayrýlmýþ küçük bir odayý insanlara çok görmek yanlýþ. Günahýndan sevabýndan söz edecek deðilim, lakin oturduðunuz makamlar kamu hizmeti ile vazifeli kýlýyor sizleri. O da umurunuzda deðilse bu çað dýþý laikçiliðiniz inþa etmeye çalýþtýðýnýz yeni imajýnýza feci halde zarar veriyor, bilesiniz.

Bu milletin hafýzasýndaki CHP, malum camileri ahýra çeviren CHP'dir. Ezaný yasaklayan, baþörtülüleri eðitim ve çalýþma hayatýndan men eden CHP...

Mescit kapatmanýn arkeolojisini yaparken çok derine inmeye gerek yok, daha üzerinden bir arkeolojik dönem bile geçmedi. Ekrem Ýmamoðlu Yasin okudu diye milletin hafýzasý silinmedi.