Mobbing öldürüyor

Bir süredir öðretmen, akademisyen, üniformalý mesleklerde çalýþan, saðlýk çalýþaný gibi iyi eðitimlilerin mobbing sonucu yaþamlarýný yitirmeleri basýnda da yer alýyor. Mobbing kamuda ve özel sektörde yaygýn bir þekilde uygulanýyor.

Aslýnda konu toplumun büyük kesimini ilgilendiriyor. Mobbing maðduru yapýlan psikolojik baský sonucunda maðdur sorunlarýný iþine, iþ arkadaþlarýna, ailesine yansýtýyor. Belki þiddeti arttýðýnda, kesinlikle yanlýþ olmasýna raðmen bir çýkýþ yolu olarak intiharý seçiyor. 

Genel olarak bakýldýðýnda psikolojik taciz, iþyerinde veya iþle ilgili olarak bir kiþiye yönelik olarak onunu onurunu zedeleyici, düþmanca, aþaðýlayýcý, küçük düþürücü veya rencide edici bir ortam yaratan, yinelenen ve hukuka aykýrý fiil olarak tanýmlanabilir. Bir davranýþýn psikolojik taciz olarak nitelenebilmesi için o davranýþýn en azýndan belirli bir süreden beri devam etmesi, tekrarlanmasý, bir baþka deyiþle sistematik olmasý gerekir. 

Ýlk defa 6098 sayýlý Borçlar Kanununun 417. maddesi ile iþçinin kiþiliðini koruma borcu düzenlenmiþ ve iþverenler, iþçilerin psikolojik ve cinsel tacize uðramamalarý ve bu tür tacizlere uðramýþ olanlarýn daha fazla zarar görmemeleri için gerekli önlemleri almakla yükümlü tutulmuþtur. 

Araþtýrmalara göre, mobbingin sigara, alkol, uyuþturucu ve antidepresan kullanýmýnda etkisi çok fazla. Ayrýca, mobbinge baðlý olarak kalp, þeker/diyabet, kanser gibi saðlýk sorunu yaþayan çok kiþi olduðu biliniyor. 

Mobbing iþyerinde çalýþanlarýn bir baþka kiþiye ve/veya kiþileri rahatsýz edici, ahlak dýþý ve sistematik söz ve davranýþlarla taciz etmesidir.

 

ÝÞÇÝYE ÝSTÝFA BASKISI

Mobbing genellikle iþverenler tarafýndan, Ýþ Kanunlarýnýn iþçiyi koruyan tazminat ve iþe iade hükümlerinden kurtulmak için iþçiyi istifaya zorlamak þeklinde sistematik olarak uygulanmakta ve bu süreçte mobbinge maruz kalan iþçi çoðu zaman psikolojik açýdan ciddi zararlar görmektedir. 

Kitleleri mobbinge iten baþlýca unsurlarý da; iþ hukuku açýsýndan ilk olarak iþçinin iþyerinden kendi rýzasýyla istifa ederek ayrýlmasýnýn saðlanmasý olarak açýklayabiliriz. 

Diðer nedenleri de, yönetimin mükemmellik arayýþý, etik deðerlerin kaybolmasý, örgüt yapýsýndaki deðiþiklikler duygusal zekadan yoksunluk vs. olarak sýralayabiliriz. 

Uzun süre bu tür davranýþlara maruz kalan kurbanlarýn gelebileceði son aþama, istifa ederek iþten ayrýlmak ve ekonomik olarak zarar görmek deðildir. Fiziksel ve ruhsal olarak da zarar görmek olasýdýr. 

 

MOBBÝNGÝN ÖZELLÝKLERÝ

Mobbing, bir anlýk davranýþtan ziyade sistematik taciz þeklinde ortaya çýkmaktadýr. Mobbinge maruz kalan kiþiler gördükleri zararýn büyüklüðü ve etkisiyle, iþlerini yapamaz duruma gelmektedirler. Mobbingin en belirgin özellikleri; 

  -Kasten uygulanmasý, 

  -Sistemli bir biçimde tekrar etmesi, 

  -Belli süre devam etmesi, 

  -Çalýþaný yýldýrýp uzaklaþtýrmayý amaçlamasý þeklinde sýralanabilir. 

Mobbing, bir insanlýk suçudur. Mobbing konusunda hem kamu ve hem de özel sektörde eðitimler ve bilgilendirmeler yapýlmalýdýr. Çoðu zaman mobbing uygulayýcýsý da yaptýðýnýn mobbing olduðunun farkýnda deðildir.