Altýlý Masanýn yaþadýðý deprem beni hiç þaþýrtmadý.
Türk siyasi tarihini etraflýca okuyanlar birbirinden çok uzak partilerin uzun soluklu ittifaklarý asla yürütemeyeceðini de bilirler.
Siyasi yelpazenin çok farklý uçlarýndaki partileri bir araya getiren temel sebep dýþ politikaya bakýþ açýlarý.
Türkiye, 15 Temmuz ihanetine giden süreçte güvenlik ve dýþ politika perspektifini güncelledi. Temel ayrýþma iþte orada baþladý. Davutoðlu ve Babacan'ýn neo-liberal eksene baðlýlýklarý Erdoðan'dan uzaklaþmalarýný hýzlandýrdý.
Kýlýçdaroðlu, Erdoðan'ýn kaybetmesi için neredeyse listesinin yarýsýný diðer partilere vermeye hazýr bir pozisyon aldý. Masanýn yapýþtýrýcýsý Temel Karamollaoðlu'ydu. Yýllarca sol çevrelerde Madýmak olaylarýnýn sorumlusu olduðu için yuhalanan Temel Bey'in bile Kemal Bey'in yanýnda olmasý Meral Haným'ýn masaya oturmasý için yeterli bir sebepti.
Meral Akþener, her ne kadar partisinde neo-liberal etkiler olsa da parti teþkilatýndaki milliyetçi refleksi göz ardý edemedi. Yýllar içerisinde seçimlerde ortaklýk yapsalar da bazý temel meselelerde anlaþmalarý mümkün deðildi.
26 Ekim 2021 tarihindeki tezkere oylamasý CHP liderini HPD ile birlikte hareket etmeye zorlamýþtý. Bir yandan askerlerimiz sýnýr ötesi harekatlarla meþgulken TBMM'deki "Hayýr" oylarý bir turnusol kaðýdý iþlevi görmüþtü.
Kemal Bey'in Türk devletinin güvenlik merkezli çýkarlarýyla olan ayrýþmasý ÝYÝ Parti tabanýný epeyce rahatsýz etmiþti. Akþener'in seçmen tabanýnda %30 civarýnda CHP'den oy geçiþi vardý ancak geri kalan oylara baktýðýnýzda eski ANAP-DYP seçmeni ile MHP-AK Parti seçmeni karþýmýza çýkýyor.
Masanýn þeffaf olmamasý ve en önemli meseleyi yani Cumhurbaþkaný adayýný en sona býrakmasý karþýlýklý kurnazlýk olarak deðerlendirilebilir. Aylarca tabanlarýný oyalayan liderler sorunu görmezden gelerek muhalif seçmenin de ayarýný bozdular.
Bugün muhalif seçmeni agresif ve öfkeli yapan Erdoðan deðil muhalefet liderlerinin iþ tutma biçimidir. Esas meseleyi aylarca konuþmayarak yemek yiyip daðýlan masanýn 5 azasý Akþener'in haberi olmadan çeþitli pazarlýklarý da yapmýþlar görünüyor.
Geçtiðimiz günlerde maalesef 1970'ler ve 1990'lar yeniden hatýrlatýldý bu millete. Milletvekili pazarlýklarý, bakanlýk paylaþýmlarý ve nihayet Cumhurbaþkanlýðý yardýmcýlýðýnýn paylaþým savaþý.
Türk siyasetinde medyanýn arzuladýðý misyon yeniden karþýmýza çýktý. Uzun zamandýr gazetecilerin ve medya mensuplarýnýn siyasete dahlini unutmuþtuk. Þimdi gördük ki gazeteciler masadan kalkan Meral Akþener'e aðýr laflar ediyor. Oysa kim kimi masadan çýkardý yakýnda ortaya çýkacak.
Sanki parlamenter sisteme özlem duyanlar 4. Kuvvet medyayý diriltmeye çalýþýyorlar. Vesayet araçlarýný çoðaltarak siyasetçiler üzerinde baský unsurlarýný artýrmak istiyorlar. Hafýzasý saðlam olanlar için bu hikaye çok sýkýcý.
Evet, mevcut sistemi eleþtirebiliriz. Eksiklikleri tartýþabiliriz ancak koalisyon günlerinin karanlýðýnda hangi bedelleri ödedik henüz unutmadýk.
Seçim öncesi yaþanan tabloyu "Muhalefetin Ýflasý" diye tanýmlarsak aðýr olmaz. Muhalif seçmenin psikolojisini masaya yatýrmak bizim haddimiz de deðil.
Masaya HDP'yi oturtmak isteyenlerin önünde artýk hiçbir engel kalmadý.
Türkiye'nin etrafýnda ateþ çemberi varken güvenlik politikalarýný deðiþtirmek, þimdilik masanýn birinci hedefi görünüyor.