11 Haziran'da, PYD/YPG kontrolündeki Suriye'nin kuzeyinde yapýlacak yerel seçimler, ABD desteðiyle hayata geçirilmek istenen stratejik bir hamledir.
Türkiye'nin güney sýnýrýnda þekillendirilen bu yeni siyasi yapýnýn amacý, uluslararasý tanýnýrlýk kazanarak meþruiyet saðlamak. Sözde müttefik ABD DAEÞ ile mücadele altýnda PYD'yi desteklemeyi meþru göstermeye çalýþýyordu. Öyle ki, bu zamana kadar DEAÞ ile en çok mücadele eden ve saldýrýya maruz kalan Türkiye olmasýna raðmen, PYD gibi bir terör örgütünü Suriye Demokratik Güçleri olarak nitelendirmek ABD'nin gerçek yüzünü gösteriyor. Olasý bir seçim sonrasý PKK'nin Suriye kolunda yapýlacak muhtemel yönetim deðiþikliði sonrasý uluslararasý hukuk zemininde tanýnýrlýðý için adýmlar atýlacak ve uzlaþma talebinde bulunacaktý. Zira bu hamle karþýsýnda Cumhurbaþkaný Erdoðan'ýn ' Güney sýnýrlarýnýn hemen ötesinde Suriye'nin ve Irak'ýn kuzeyinde bölücü örgütün bir teröristan kurmasýna asla izin vermeyecektir' ifadesiyle gerektiðinde operasyon yapmaktan çekinmeyeceði imasýný yaparak, Türkiye için bu durumun ne kadar hayati olduðunu belirtmesi önemli.
ABD'nin Ýki Yüzlü Politikalarý
Amerika Birleþik Devletleri'nin Ortadoðu'daki uzun vadeli stratejisi, Türkiye'nin çýkarlarýyla sürekli çatýþmaktadýr. 1991 Körfez Savaþý'ndan bu yana, ABD'nin bölgede izlediði politika, PKK'nýn güçlendirilmesine ve bölgesel bir Kürt yönetiminin oluþturulmasýna hizmet etmiþtir. 2003 yýlýnda Irak'ýn iþgali, bu süreci daha da hýzlandýrmýþ ve sonuçta, Irak'ýn kuzeyinde Kürt Bölgesel Yönetimi adýyla bir yapý ortaya çýktý. Benzer bir senaryo, 2011'den bu yana Suriye'de de uygulanýyor. Amerika, bir yandan Esad rejiminin devrileceðini vaat ederken, diðer yandan DEAÞ tehdidini kullanarak PYD/YPG'yi Suriye'nin kuzeyine yerleþtirdi.
Türkiye'nin Sýnýr Güvenliði Operasyonlarý
Türkiye, güney sýnýrlarýnda PKK/PYD tehdidine karþý bir dizi askeri operasyon gerçekleþtirmiþti. Fýrat Kalkaný, Zeytin Dalý ve Barýþ Pýnarý gibi operasyonlar, Suriye'nin kuzeyinde oluþturulmak istenen terör koridoruna müdahale etmek için hayati önem taþýmýþtý. Bu operasyonlar, Türkiye'nin sýnýr güvenliðini saðlamak ve bölgedeki terör unsurlarýný temizlemek amacýyla yapýlmýþtý.
ABD'nin Seçim Hamlesi ve Türkiye'nin Tepkisi
Türkiye'nin sert tepkisi sonrasý ABD Dýþiþleri Bakanlýðý, 11 Haziran'da yapýlacak seçimlerin özgür, adil ve þeffaf koþullar altýnda gerçekleþmediðini belirterek bölge aktörlerine seçime gitmeme çaðrýsýnda bulunmuþtu. Ancak, ABD'nin bu hamlesi, PYD/YPG'yi meþrulaþtýrmak ve Suriye'nin kuzeyindeki kontrolünü pekiþtirmek için yapýlan planlý bir giriþim. Türkiye, bu duruma karþý net bir duruþ sergileyerek, PKK'nýn Suriye'deki varlýðýný kabul etmeyeceðini ve sýnýrlarýnda bir terör devleti kurulmasýna izin vermeyeceðini defalarca dile getirmiþtir. Blinken ve Bakanýmýz Fidan'la terörle mücadele görüþmeleri sürerken, diðer taraftan seçim hamlesine giriþmek ise ABD'nin ikiyüzlülüðünü gösteriyor.
Uluslararasý Hukuk ve Türkiye'nin Tutumu
Birleþmiþ Milletler Güvenlik Konseyi'nin 2254 sayýlý kararý, Suriye'de kapsayýcý ve güvenilir bir siyasi geçiþ sürecinin baþlatýlmasýný öngörüyor. Türkiye, bu kararýn uygulanmasý gerektiðini ve Suriye'deki her türlü siyasi çözümün Suriyelilerin meþru taleplerine yanýt vermesi gerektiðini savunuyor. Hali hazýrda mevcut durumda bu koþullar karþýlanmamasýna raðmen ABD'nin bu hamlesi uluslararasý hukukla da doðrudan çeliþiyor. ABD'nin bölgedeki varlýðý, Suriye'nin toprak bütünlüðüne aykýrý bir durum yaratmakta ve bu da Türkiye'nin ulusal güvenliðini tehdit ediyor.
Türkiye, ABD ve Ýsrail'in Ortadoðu'daki planlarýna karþý dikkatli ve stratejik adýmlar atmaya devam etmeli. 15 Temmuz 2016 sürecinden sonra yapýlan terörle mücadele operasyonlarý, bu planlarýn baþarýsýz olmasýnda kritik rol oynamýþtý. Türkiye, Suriye'nin kuzeyinde yapýlacak korsan seçimlere karþý uluslararasý kamuoyunu bilgilendirmeli ve PKK/PYD'nin meþruiyet kazanma çabalarýna karþý gerek diplomatik gerek askeri tedbirler almaya devam etmelidir. ABD'nin bölgedeki iki yüzlü politikalarý ve PKK/PYD'nin meþruiyet kazanma çabalarý, Türkiye'nin ulusal güvenliði açýsýndan ciddi tehditler oluþturuyor.