‘Nükleer tehdit', diğer ‘savaş suçları'na göz yumduracak mı?

Ukrayna'nın Putin Rusyası tarafından işgal ve istilâ edilmesine dünya çapında birtakım tepkiler, itirazlar dile getirilse bile, yutulması halinde, dünyanın bugünkü durumundan daha ileri bir tavır sergileyemiyeceği aşağı-yukarı belli oldu.

Dünyada hattâ bir 'nükleer savaş'tan bile söz edilirken ve bunun ilk lâfını bu son buhranda, Putin dile getirmişken, dün sabah, Rusya Dışbakanı Lavrov ve dün akşam saatlerinde de Putin, 'nükleer savaş' sözünü ilk kez karşıtlarının dile getirmeye başladıklarından söz ediyordu. Halbuki, bu buhranın hele de son iki haftalık bölümünü dikkatlice takib edenler kabul edeceklerdir ki, 'nükleer savaş' tehlikesinden de öteye, nükleer silâhların kullanılabileceği tehdidinden ilk söz edenler bizzat Putin ve Lavrov olmuştu. Amerikan Başkanı Biden bile, sadece 3. Dünya Savaşı'ndan söz edebileceğini ifade ederken, nükleer savaştan açıkça söz etmemişti; her ne kadar, bir '3. Dünya Savaşı' olursa, 'nükleer silâhlar'ın kullanılmasının kesinliği aşağı-yukarı bilinse bile...

Ama, anlaşılıyor ki, o tehdidin lâf olarak ifade edilmesinin ağırlığını bile kendileri de taşıyamıyorlar ki, Putin Rusyası, şimdi o tehdidi, önce kendilerinin dile getirmediklerine dünyayı inandırmaya çalışıyorlar.

Ukrayna lideri Zelensky, eski bir komedyen olsa bile, şimdi bir savaşı göğüsleyebilecek cesarette olduğunu ortaya koyuyor gibi...

-'Hürriyetimizden başka kaybedecek bir şeyimiz yok!.' diyor.

-'Vatanımızı sonuna kadar savunacağız...' diyor.

-'Başkan olmasaydım da, sivil direnişçi olurdum...' diyor...

Bu gibi sözler bir komedyen'e yabancı ve ağır gelebilecek laflar sayılabilir ve kuru tehdit sanılabilir; ama, bir tiyatro sahnesinde değil, Ukrayna ve Rusya arasında eşit olmayan güçler arası bir savaşın zayıf tarafında yer alan birisi tarafından söylenmesi ilginç...

*

Hatırlayabiliriz, bir Charlie Chaplin vardı, sessiz sinema dönemlerinin ünlü İngiliz komedyeni...

2. Dünya Savaşı sırasında Adolf Hitler aleyhinde 'Diktatör' isimli bir propaganda filminde bir komedyen olarak bütün hünerini sergilemiş; Hitler'in son derece rahatsız olduğunu öğrenince de, ona bir teklifte bulunup, 'Mr. Hitler, gel, rolleri değişelim, ben diktatör olayım, sen de komedyen ol!' demişti. Şimdi, Putin de Zelensky'yi bir komedyen olarak görüyor gibi... Bu durumda Zelensky de ona, 'Gel, rolleri değişelim...' dese, nasıl olur dersiniz?

*

Putin, dün, 'Rusya ve Ukrayna halkı, aynı etnik kökenlidir.' diyordu. 'Ukrayna diye bir devletin zâten olmadığını' da daha önce söylemişti. (Gerçi, bu iddia yanlış değil, iki ülke halkları arasında etnik köken açısından bir ayrılık yok... Din açısından da, iki taraf da genel olarak Ortodoks Hristiyan... Dil açısından da Rusçanın lehçe farkı var; birisi Vladimir diyor; diğer Volodomir... Ama, toprak bölüşülmesinden dolayı kardeşler de birbirlerini öldürmüyorlar mı?)

Putin, Fransa Başkanı Macron'la dün yaptığı konuşmada, 'Hedefimize, her durumda varacağız...' diyordu. Macron da, 'daha kötünün henüz gerçekleşmediğini' söylemekle yetindi. Bu, 'daha kötü', 'nükleer savaş'tan başka ne olabilir ki?

'Uluslararası hukuk' kuralları mı? Bu kuralların, devletlerarası ihtilaflarda sadece 'zayıflar için' bağlayıcı bir ölçü olduğu; güçlülerin ise, o kuralları istedikleri gibi yorumlayabileceklerine son örnek, Ukrayna...

*

Asıl trajedi, savaşın pençesinde çaresiz ve can çekişen bir insanlık...

Sıfırın altında, (eksi-5)'ten bile daha şiddetli soğukta, Putin, Kiev'in 'toplu ısıtma sistemleri'nin bile vurulması ilginç... Halk direnişinin kırılması için bilerek seçilmiş bir hedef... Yüzlerce-binlerce çocuk, kadın ve diğer savunmasız siviller, füzeler altında ve soğukta ölüyor. Yüzbinler- milyonlar, Polonya, Moldavia sınırlarına doğru kaçıyorlar.

Başka ülkelere ırkçılık suçlaması yapmakta pek mâhir olan Avrupa Birliği ülkelerinin, Afganistan, Suriye- Irak, ve Afrika ülkelerinden kendilerine sığınmaya çalışan kitleleri, derilerinin rengi esmer veya siyah, kara gözlü, kara saçlı ve de Avrupalılarının genelinin dinlerinden olmadıkları gerekçesiyle almadıkları bilinirken; Ukrayna'dan gelenleri ise, 'beyaz tenli, sarı saçlı, mavi gözlü, inanç ve yaşayış şekli ve zevki açısından kendileriyle ortak özelliklere sahip...' oldukları için, 7-8 milyon kadar muhtemel sığınmacıya kucak açmakta birbirleriyle yarıştıklarının haberleri, bir 'Judeo-Chrétienne (Yahudi/Hristiyan)' değerleri üzerine bina edildiği söylenen ve kendi üstünlüklerine inanıp, kendilerini dünyanın en üstün medeniyeti olarak sanan Avrupalılar ve onların değerlerine hayran olanlar için bir yüzkarasıdır.

*

Ve, 2-3 NOT:

1- İbn Haldun Üni'den Köse soyadlı bir doç., evvelki gün, TRT Haber'de yorum yaparken, Ukrayna'nın ezilmesi konusunda Putin'i; 'Afganistan'dan çekilmek'le Amerika'nın yüreklendirdiğini söyleyebiliyordu.

Evet, müslüman topraklarının işgalini ve müslüman bir halkın ezilmesini, dünya dengeleri için gerekli gören sefil bir anlayış...

2- Çeçenistan'da Rusya'ya kuklalık yaparak , Putin'in dostluğuna mazhar olan Kadirof'un, kendi besleme askerlerini, hem de 'tekbîr' sadâlarıyla Ukrayna'daki direnişi kırmak için göndermesi, utancın da ötesinde bir yüzkarasıdır.

3- TRT Haber'de, dün akşam 20.30'da, Putin'in son açıklamasına değinilirken, onun ölen Rus askerleri için kullandığı Rusça kelime, 'şehid' diye tercüme ediliyordu ve yaralılar için de 'gazi' sıfatı...

TRT'de, sadece İslâm'a mahsus olan terimlerin kullanılmasını kimse kontrol etmiyor mu?