M. Yalçýn Yýlmaz
M. Yalçýn Yýlmaz
Tüm Yazýlarý

Paris'te Kanlý Noel ve Sezai Temelli'den “Paris'i Yakýn” Talimatý

Paris'te Noel öncesi olup bitenler Kürt kamuoyunda bir tartýþma baþlattý. Olaylar esnasýnda sosyal medya kanallarýndaki canlý yayýnlardan ilk tepkileri dinleme fýrsatým oldu. Avrupa'nýn farklý ülkelerine sýðýnan ve siyasi mülteci statüsü alanlar Fransa'da neler olup bittiðini anlamak için açýk medya aracýlýðýyla konuyu tartýþmaya açmýþlardý.

Son yýllarda Avrupa'da yükselen yabancý düþmanlýðý ciddi boyutlara ulaþtý. Kýta Avrupasýnda göç ve ekonomik kriz yabancý karþýtlýðýný besliyor.

Paris'te hapisten çýkan 69 yaþýndaki emekli makinist William M. sokaða geldi. Elinde 1911 Amerikan yapýmý bir silah ve 4 þarjör mermisi var. Ahmet Kaya Kürt Kültür Merkezi'nin önünde duran 3 kiþiyi art arda öldürüyor. Üç kiþiyi de yaralýyor. Ardýndan sokaktaki berber dükkanýna giriyor ve orada da birkaç el ateþ ediyor. Berber dükkanýndaki kalabalýk tarafýndan etkisiz hale getiriliyor.

Fransa'da yükselen ýrkçýlýðý ve saldýrýyý kabul etmemiz mümkün deðil. Ancak ölen iki kiþinin kimlikleri sebebiyle olay, PKK çevrelerinde bir paranoya etkisi yarattý.

Evin Goyi (Emine Kara) KCK Yürütme Konseyi üyesiydi. 1999 yýlýnda bel fýtýðý sebebiyle geri plana çekilmiþ ve Fransa'ya gönderilmiþti. Irkçý bir Fransýzýn kurþunlarýyla öldürüldükten sonra sosyal medyada yüceltilerek Suriye'de YPG saflarýnda DEAÞ'a karþý savaþtýðý iddia edildi. Diðer ölen Þirin Aydýn (Mir Perver) þarkýcýydý. Üçüncü kiþi Abdurrahman Kýzýl, örgüt geçmiþi olmadýðý için neredeyse hiç konuþulmadý.

Irkçý saldýrýyý MÝT'e fatura etmeye çalýþan PKK çevreleri, saldýrganýn görüntüleri ve ýrkçý geçmiþi karþýsýnda þoke oldular. Fransýz hükûmetinin bugüne dek örgüte destek olduðunu (Suriye'de YPG'ye katkýlarýný kastederek) sokaktaki vandalizmin çýkarlarýna zarar vereceðini dile getirenler olsa da sokaktaki yaygýn eðilim þiddeti ve polise karþý saldýrmayý tercih etti.

PKK taraftarlarý Paris'in göbeðinde beyaz bir aracýn içinde bozkurt iþareti yapan tahrikçi gördüklerini iddia edecek kadar "paylaþýlmýþ hezeyan" içindeler. Geçmiþin (beyaz Toros) travmasýndan kurtulmalarý ve Avrupa'da yükselen ýrkçýlýðýn bütün "esmerleri" kapsadýðýný kabullenmeleri gerekiyor. Türkiye karþýtý tutumlarýnýn kendilerini asla "beyaz" yapmayacaðýný anlamalarý ise sanýrým zaman alacak.

Oysa Türk istihbaratýnýn bu yöntemleri kullanmadýðýný bilen tecrübeli makul sesler de var aralarýnda. Türk devletinin yargý kararlarý doðrultusunda Avrupa polisiyle diyalogda olduðu ve iade talep ettiði biliniyor. Avrupa'daki Kürtlere dönük geçmiþte Ýran'ýn hamle yaptýðý ve birçok suikaste imza attýðý da biliniyor.

Fransýz ve Alman istihbaratlarýnýn geçmiþte rekabet içinde ellerine yüzlerine bulaþtýrdýðý operasyonlar vardý. Ancak bu ensest iliþkide Türk devletinin olmadýðý gün gibi ortadaydý.

Sezai Temelli'den "Paris'i Yakýn" Talimatý

Noel öncesi Paris sokaklarý ateþe verildi. HDP Eþ Genel Baþkanlýðý ve 2 dönem Van milletvekilliði yapan Sezai Temelli, Fransýzca ve Kürtçe bir tweet attý. Paylaþýmýnda "Paris Yanýyor! Býrakýn Yansýn!" diyerek talimat veren Temelli tartýþmayý alevlendirdi.

Sokaktaki vandalizme karþý çýkan bazý kalemler "Avrupalýlar bu görüntüleri görmek istemiyor. Burasý Diyarbakýr Özlem 2000 lokantasýnýn önü deðil" diye paylaþýmlar yaptýlar.

Paris'te yaþanan saldýrýnýn bütün görüntüleri ve saldýrganýn ýrkçý geçmiþi ortada olmasýna raðmen KCK yaptýðý açýklamada faturayý Türkiye'ye çýkardý. Amacý Kürt yurttaþlarý Türk devletine karþý düþmanlaþtýrmak olan KCK, içinde bulunduðu açmazda paranoyayý körükleyen bir pozisyon aldý.

Paris'te yaþanan olaylar neticesinde PKK yandaþlarýnýn DEAÞ'a karþý özgürlük savaþçýsýndan öfkeli vandallara evrilmesi Avrupa'da enteresan sonuçlar verecektir.

Fransýz Lafarge'ýn DEAÞ ve YPG iliþkisi

Suriye'de Fransýz Lafarge firmasýnýn DEAÞ'a verdiði destekler ortaya çýkmýþtý. Yani aslýnda hem PKK/YPG'ye hem de DEAÞ'a destek veren iki Fransa vardý iþin içinde. Türk makamlarýnýn deþifre ettiði bu iliþkiler aðý dünya medyasýnda manþetlere konu olmuþtu.

Fransýz hazýr beton þirketi Lafarge tesisin çalýþmasý için 2013 ve 2014'te DEAÞ'a yaptýðý aylýk 20 bin Euro ödemeyle gündeme geldi. O dönem Suriye'nin petrol kaynaklarýný elinde tutan terör örgütünden tesiste kullanýlmak üzere petrol satýn almýþtý. Bunlara ek olarak üretilen ürünün alýcýlarýnýn DEAÞ ve YPG gibi terör örgütleri olmasý tepkiyle karþýlanmýþtý.

Fransa, Suriye'de Esad/YPG/DEAÞ üçgeninde varlýk mücadelesi vermiþti. Fransýz makamlarý Beþþar Esad'ýn amcasý Rýfat Esad'ý yargýlarken onu Þam'a karþý bir koz olarak kullanmýþtý. Paris'te 2015 yýlýnda DEAÞ saldýrýlarýyla yüzlerce sivil Fransýz ölmüþtü. Paris sokaklarý þimdi de PKK taraftarlarýnýn vandalizmi ile karþý karþýya. Peki Fransýz halký olup bitenler karþýsýnda hep Fransýz mý kalacak? Bizim ne iþimiz var Suriye'de diyecekler mi?

Uluslararasý Terörizme Karþý Türkiye

Türkiye uluslararasý terörizmle en fazla mücadele eden ülke. DEAÞ, PKK, YPG, FETÖ gibi örgütler arasýnda ayrým yapmadan hepsini sýnýrlarýndan uzaklaþtýrma kabiliyetine sahip. Üstelik Erdoðan, NATO zirvesinde Ýsveç, Finlandiya gibi ülkeleri bu meselede sýkýþtýrdý. Terörün er geç destekleyenlere zarar vereceðini BM'de defaatle dile getirdi.

Avrupa ülkeleri terör örgütlerine karþý artýk eskisi kadar tolerans göstermeyecek. Avrupa'da iltica sýrasýnda bekleyen birçok örgüt üyesi var. Çünkü Türkiye terörle çok boyutlu mücadele ediyor. Teröre karþý evlatlarýný koruyan anneleri hafife alanlar yanýlýyorlar. Berlin'de yaþayan Maide Anne, kýzý Nilüfer'i almak için Berlin'de Baþbakanlýk binasýnýn önünde oturmuþtu.

Avrupa siyaseti her ne kadar iki yüzlü davransa da Türkiye'nin jeopolitik gücünü görmeyecek kadar kör deðil. Yakýn gelecekte de uluslararasý terörizme karþý iþ birliði için Ankara'ya yaklaþacak.