Demokratik ülkelerde vatandaþlar siyasi parti kurma, siyasi faaliyet yürütme ve bu yolla iktidara talip olma hakkýna sahiptirler.
Demokrasiyle yönetilen halký Müslüman ülkelerde de ayný haklar vardýr.
Vatandaþlarýn aþýrý politize olduðu ülkelerde, ayný inanç ve düþünceye sahip fertlerin, kimi zaman, sýrf siyasi anlaþmazlýk yüzünden siyasi düþünceyi bir dinmiþ gibi algýlayýp muhataplarýný kýrdýklarý rencide ettikleri ve birbirlerine siyasi rakipten ziyade amansýz düþmanmýþ gibi davrandýklarý görülebiliyor.
Bunun en canlý misali, Fazilet Partisi kapatýldýktan sonra kurulan AK Parti’ye karþý SP’yi destekleyen kimi partililerin takýndýðý tavrýdýr.
AK Parti ve SP
Birkaç münferit örnek dýþýnda AK Parti camiasý baþta genel baþkan olmak üzere SP hakkýnda rencide edecek sözleri kullanmamaya itina göstermiþler merhum Erbakan hocayý da hep rahmetle anmýþlardýr.
Baþkan Erdoðan sadece anmakla kalmamýþ Erbakan’ýn misyonunu üstlendiðini de defaatle tekrarlamýþtýr.
Bu yüzden de Milli Görüþ tabanýnýn kahir ekseriyeti AK Parti’yi desteklemektedir. Ve bu itibarla en büyük Milli Görüþ partisi AK Parti’dir dense yeridir.
Buna mukabil SP’de birkaç istisna haricinde AK Parti’ye karþý takýnýlan tavýr genelde dini gerekçelerle itham edici, tahkir ve tahrik edici olmuþtur!
Her iki partinin tavrýna seçmenin verdiði tepki de karar da ortadadýr! Biri seçmen desteðiyle iktidarda, diðeri yüzde bir etrafýndan dönüp durmaktadýr.
AK Parti ve Yeni Partiler
Þimdilerde benzer bir manzara AK Parti ile bünyesinden çýkan iki parti arasýnda müþahede edilmektedir.
Her iki tarafta da bir diðerini itham eden tahkir ve tahrik eden kimi tavýrlar ve beyanlar görülmektedir.
Zirvelerdeki imalý mesajlar aþaðýlarda sert ithamlara dönüþmekte ve maalesef dün omuz omuza mücadele veren dostlar yüz yüze gelmekten çekinen rakiplere dönüþmektedir.
Özellikle sosyal medyadaki ölçüsüz yazýþmalar, atýþmalar bence bir Müslüman olgunluðuna yakýþmamaktadýr.
Müminler kardeþtir
Pazar günkü yazýmda, ‘Dün birlikte yol yürüdüðümüz arkadaþlarýmýzý bugün yaþanan siyasi ayrýlýk sebebiyle karalamayý da doðru bulmam.’ derken bu hususa iþaret etmek istedim.
Ýki sebepten ayrý düþen dostlarýn biri birilerin kýrmamalarý gerekir.
Birincisi partilerden önce hepsi ümmetin bir ferdi olarak dinde kardeþtirler.
Din kardeþliði dil, renk, ýrk, cemaat, parti, cemiyet gibi topluluklarýn fevkindedir.
Farklý meslek meþrep, cemaat, parti ve sivil toplum örgütlerinde bulunmalarý Müslümanlarý düþmanlýða sevk etmemelidir.
Müminler ancak kardeþtir ilahi kuralý kulak ardý edilmemelidir.
Dolayýsýyla hiç bir Müslüman bugün siyasi ayrýlýk yaþadýðý Müslümanlara düþman gözüyle bakmamalýdýr!
Sevgi ve nefret ölçüsü
Ýkincisi kaliteli siyaset yapmak isteyen de baþkasýný karalayarak deðil kendi düþüncesini, programýný icraatýný anlatarak siyaset yapmalýdýr.
Filan kötüdür demek sizin iyi olduðunuzu göstermez. Siz kendi özelliklerinizi anlatmaya çalýþýn, býrakýn kararý halk versin seçmen versin.
Sevginizi bir gün ayrýlacaðýnýzý hesaba katarak, nefretinizi de bir gün bir araya geleceðinizi hesaba katarak sürdürünüz.
Unutmayalým ki dün çok sert ifadelerle eleþtirdikleri partiye daha sonra katýlan kimi siyasiler o eleþtirilerini hatýrlamak bile istemiyorlar!
Yarýný düþünmek gerekir
Hâsýl-ý kelam, dün omuz omuza ayný safta mücadele eden kimi dostlarýn bugün siyasi gerekçelerle farklý partilerde yer almýþ olmalarý onlarý din kardeþi olmaktan çýkarmaz.
Öyleyse Müslümanlar siyasi görüþleri ne olursa osun din kardeþliði hukukunu gözetmek zorundadýrlar.
Siyasi görüþ farklýlýklarýný ve eleþtirilerini birbirini rencide ederek tahkir ederek deðil,Müslümanca, kýrýp dökmeden lisan-ý münasiple, hikmetle ve mev’ýza-i hasene ile yapmalýdýrlar.
Unutulmamalýdýr ki, bu sistem içinde yarýn kimin kiminle ittifak yapacaðý da belli deðil.
Yolumuz hem dünyada yarýn muhataplarýmýzýn yüzüne bakabileceðimiz, hem de ahirette hesabýný kolay verebileceðimiz bir yol olmalýdýr!
Din kardeþliðini bir kenara koyarak yola çýkanlara söyleyecek sözüm yoktur!