Paþinyan ve Rusya'ya karþý direniþi

Tahmin ettiðimiz gibi Paþinyan'ýn direniþi, Ermenistan toplumundaki Rusya karþýtý güçlerin konsolide olmasý için ciddi neden oldu.

Rusya ve Batý, Ermenistan'da burun buruna gelmiþ durumda! Bundan sonrasý daha ciddi ve zorlu süreç olacaktýr.

Tabii ki "Karabað klaný" ismi ile tanýmlanan Sarkisyan – Koçaryan çetesinin Ermenistan'da hüsrana uðramasý, Türkiye ve Azerbaycan açýsýndan da önem arz ediyor. Bu nedenle Türkiye'nin Ermenistan'daki darbeye karþý duruþ sergilemesi, seçilmiþ hükümetin sadece "sandýkla alaþaðý edilmesinin kabul edilir" durum olduðuna kanaat getirmesi, yerinde ve uzun vadeli siyaset anlayýþý için ehemmiyetli oldu.

Baþkan Erdoðan'ýn, "Ermenistan'da kimin hükümet olacaðýna karar verecek mercii, Ermenistan halkýdýr" demesi, Paþinyan'ýn kamuoyu desteðini olumlu etkiledi. Çeliþkidir deðil mi? Lakin gerçek tablodur!

Rusya bu durumu kabul etmeyecek! Bunu uzun vadeli hamleler ile dizayn etmeye gayret edecektir.

Paþinyan'ýn fazla maðdur edilmesi, giderek Ermenistan kamuoyunda Paþinyan çevresinde birleþme ruhunu da pekiþtirecektir. Burada da çeliþki yok mu? Paþinyan, Karabað Savaþýnýn kaybedeni oldu. Lakin bu, Paþinyan'a desteði azaltmadý. Peki, neden? Çünkü Ermenistan toplumunda gerçekten bu topraklarýn Azerbaycan'a ait olduðu kanaati ve burasýnýn kendileri tarafýndan iþgal edildiði gerçeði, bilinç altýnda hep kabul ediliyordu. Lakin Taþnak zihniyeti ve bu zihniyetin, Sarkisyan – Koçaryan çetesi ile iktidar ve muktedir olmasý, bu dayatmacý ve iþgalci tavrýn, toplumun tamamýnýn kabul etmesini saðlamýþtýr.

Bu hasta ruh hali, bir taraftan diaspora Ermenilerinin oyunlarý için olaðanüstü önemli koz olarak kullanýlýyordu, hem de Güney Kafkasya senaryolarýnda etkin olmak isteyen ve olanlarýn elinde ýsrarla tuttuðu vasýtadýr. Bu zihniyetin Ermenistan kamuoyundan tamamen kazýlýp atýlmasý için uzun yýllar gerekiyor maalesef! Çünkü çevredeki herkesten "toprak talep etme hastalýðý", kolay aþýlacak hastalýk deðildir. Tabii ki burada Ermenistan'ýn ekonomik uçurum içinde olmasý ve ülkeden göç edilmesi, giderek demografik olarak boþ topraklardan oluþan arazi meydana çýkarmakta.

Paþinyan zaten tüm bunlara karþý olduðu için seçildi. Sokaktan geldi. Siyasetin kurallarýný bilmiyor! Zaten Batý'nýn istediði model de budur! Ama diðer yandan da Rusya ile haþýrneþir olan yýllarýn birlikteliði üzerinden, devlete hakim olan Rusya'cý bir grup var ortada! Rusya bu görünürde olan Sarkisyan ve Koçaryan çetesini yeniden meydana çýkarma gayreti ile büyük hataya yol açtý. Çünkü Paþinyan uzun vadeli hakimiyette kalmasa bile, "yeni dönemin siyaset anlayýþý için yeni bir kapý" olduðunu, kendi toplumuna göstermiþ oldu. Evet ciddi karþýtlarý vardýr. Taþnak bakýþ açýsý gibi baþ belasý bir durum var ortada. Diðer taraftan da etnik ýrkçýlýk üzerinden "çok çok çok kadim halk, çilekeþ halk" gibi teranelerle harmanlanmýþ ve hastalandýrýlmýþ bir toplum söz konusu! Bu durumu kullananlarýn sayýsý ve hesabý yok. Paþinyan, tam olarak bu hastalýktan arýnmýþ biri deðil. Lakin bu hasta ruhun, siyasete fazla fayda getirmediðini görebilmiþtir.

Tabii diðer taraftan Rusya karþýtý bakýþ açýsýnýn artýþý, Moskova'yý ciddi endiþe içine sürükledi. Paþinyan'a destek çaðrýlarýna yanýtla, Karabað naðmeleri üzerinden baþkalarýnýn topraklarýna hakim olma gayretini gündemde ve zinde tutan Koçaryan çetesinin çaðrýlarýna gelen destek arasýndaki fark ise ortada!

Haftalardýr parça parça itirazlar toplanarak Paþinyan yandaþlarýnýn ilk çaðrýsýnda gösterdiði gücü yansýtamadýlar.

Evet, Ermenistan; Rusya ile Batý arasýnda "zýtlaþma meydaný" olmaya baþladý.

Kan siyaseti, toprak iþgali ve Türk-Ýslam karþýtý bakýþ açýsýndan kurtulabilirse ki, çok çok zor gözüküyor, masada Ermenistan belki karþý karþýya gelerek konuþmaya hak kazanýr! Ermenistan "devlet" olmayý baþarýrsa, olaylara "coðrafyanýn kaderi" parametresinden bakmaya baþlarsa, kendisi açýsýndan "büyük çöküþün" önlemini almayý belki baþaracaktýr. Tabii bunun için döktüðü kanlar, aldýðý canlar, öldürdüðü küçücük çocuklar, vahþice katlettiði Türklerden özür dilemesi þart olacaktýr! Kimse yapýlan vahþeti unutamaz! Unutulmasý mümkün olmayan Hocalý gibi bir soykýrým sayfasý, Ermenistan ve halkýnýn kendisi ile hesaplaþmasý için itiraf aynasýdýr. Ermenistan bu kanlý sayfasýný kapatabilecek mi? Ýþte tüm sorularýn cevabý burada saklý. "Güvenilir" olmadan býrakýn uzun yol yürümeyi, konuþmak bile mümkün olmayacaktýr!