Putin'in, Moskova'da düzenlenen -ve haliyle dünya kamuoyuna karþý bir güç gösterisi halinde sahnelenen- görkemli 9 Mayýs törenindeki konuþmasý merakla bekleniyordu.
Rusya'nýn (Sovyetler Birliði'nin çökmesinden sonraki) 'beyaz-mavi-kýrmýzý' þeritli bayraðýnýn hemen yanýnda, komünist dönemdeki 'orak-çekiç'li kýzýl bayrak ve Rusya Çarlýðý döneminin -bizdeki Osmanlý armasýný çaðrýþtýran-Ýmparatorluk Bayraðý da törenlerde yerini almýþtý. Ayrýca, Bizans Ýmparatorluðu'nun sembolü olan altýn bir 'çift baþlý kartal' figürü de Rusya TV ekranlarýndan gösteriliyordu, dünyaya. (Bu da, not edilmeli. ) Ama, ilgi çekicidir, Lenin ve Stalin gibi liderler baþta olmak üzere, geçmiþteki liderlerden hiç birinin fotoðraflarýna yer verilmemiþti, bu dev törenlerde.
*
Ancak, önce ilginç bir kamuflaja deðinelim.
Putin konuþmasýnda, Nazi Yönetimi'ne karþý verdikleri savaþýn zaferine deðiniyor ve Ukrayna'yý da 'Neo-Nazi' ve ýrkçý bir rejim olarak suçluyordu.
Ama, o savaþýn baþýnda, Nazi Almanyasý'yla Sovyet Rusya'nýn, 'Avrupa'nýn nasýl paylaþýlacaðý' üzerine 25 Aðustos 1939'da,iki tarafýn Dýþiþleri Bakanlarý Joachim von Ribbentrop ve Vyaçeslav Molotof arasýnda imzalanan andlaþmadan, 1 hafta sonra da 1 Eylûl 1939 günü Ýkinci Dünya Savaþý' baþladýðýnda ve Stalin Rusyasý'nýn, Hitler'in Nazi Almanyasý'ný desteklediðinden söz etmiyordu.
Ama, Adolf Hitler, 22 Haziran 1941'de, yani Ýkinci Dünya Savaþý'nýn baþlamasýndan 2 sene kadar (22 ay sonra), 3 milyonluk dev bir orduyla Sovyet Rusya'ya saldýrývermiþ ve taa Hazar Denizi'nin kuzeyinde Volgagrad ( Stalingrad)'a, Sovyet Rusya'nýn 3 bin km. içlerine kadar da uzanmýþtý.
Ama, o saldýrýnýn gerekçesinin ne olduðu konusunda, bütün deðerlendirmeler, Hitler, 2. Dünya Savaþý'nýn maðlubu olduðundan, tek taraflý olarak onun lanetlenmesi þeklinde yapýlmýþ ve de komünist Sovyet Rusya, kapitalist Amerika'yla ittifak etmiþ ve o sâyede savaþýn galipleri tarafýnda yer alarak, Nazi Ýmparatorluðu'yla savaþýn baþýndaki derin iþbirliðini unutturmuþtu.
*
Putin'in konuþmasýnda, Ukrayna Savaþý (kendi deyimiyle, Ukrayna Operasyonu) konusunda mantýkî bir tutarlýlýk yoktu, bütün saldýrganlar gibi.
"(...) NATO'nun, Donbass'ta ve Kýrým'da topraklarýmýzý ele geçirmek istediklerini biliyorduk. Ukrayna'nýn nükleer silâh planlarý vardý(...) Ülkemiz için bir tehdit haline gelmiþti. (...) Baðýmsýz bir devletin alabileceði tek doðru kararý aldýk. (...) Rusya askerleri ve Donbass askerleri kendi topraklarý/ vatanlarý için savaþýyor. (...)"
*
Ancak, Putin'in bu konuþmasý sýrasýnda, Rus televizyonlarýna siber saldýrý düzenlendi ve ekranlarda þu mesajýn yer aldýðý görüldü, dakikalarca..:
'Binlerce Ukraynalýnýn ve yüzlerce çocuðunun kaný sizin ellerinizde. Televizyonlar ve yetkililer yalan söylüyor. Savaþa hayýr!'
*
Putin'in konuþmasý þunun için, 'demagojik':
Ukrayna'ya saldýrýyý baþlatýrken, 'tarihte Ukrayna diye bir devlet de, halk da olmadýðýný, Kýrým ve civarýnýn Osmanlýlardan alýndýðýný' söylemiþti.
Þimdi ise, sadece Donbass ve Kýrým'ýn 'Rusya vataný' olduðunu söylüyor ve 'askerlerimiz ve Donbass'taki (Rusya tarafdarý) savaþçýlar kendi vatanlarý için savaþýyorlar.' diyor.
Peki, bu durumda, Rusya içindeki on milyonlarca baþka halklar -özellikle Müslüman halklar- da, Ruslar hâkim olmadan önce asýrlardýr yaþadýklarý kendi topraklarý için savaþsalar, Putin onlarý da haklý görecek midir?
*
Kaldý ki, Rusya, Sovyetler Birliði 1991'de çöktükten sonra ortaya çýkan bütün devletler gibi Ukrayna'yý da, baðýmsýz bir devlet olarak tanýmýþtý.
Þimdi ise, 'tehlikeler ve tehditler karþýsýnda baðýmsýz bir devlet olarak öyle bir karar almasýnýn haklý olduðunu' söylüyor. Ama, Ukrayna'nýn da baðýmsýz bir devlet olarak kendisini tehlikelere karþý savunma hakkýna gelince. Zorbalýk kanununda öyle bir hak yoktur.
Rusya bu mantýðý, bütün komþularýna karþý da bir saldýrý gerekçesi olarak söz konusu edebilir.
*
Hatýrlayalým:
Ekim-1961 'de Küba Krizi dünyayý, Amerika ile Sovyet Rusya arasýnda bir nükleer savaþýn eþiðine getirmiþti.
Çünkü, B. Amerika'nýn 120 km. güneyindeki Küba adasýnda, komünist Fidel Castro, Sovyet balistik füzelerini rampalara yerleþtirmiþti; kapitalist Amerika'ya karþý.
Kennedy, bunu tehdit olarak görmüþ ve o füzeler, Sovyet lideri Kruþçev'in emriyle sökülmüþtü de kriz aþýlmýþtý. Þimdi, Ukrayna'daki durumu da Rusya kendisi için tehdit olarak görüyor ve saldýrýyor.
*
Afganistan'da komünist darbe yaptýran Sovyet Rusya lideri Brejnev de, Nisan-1978'de, Afganistan'ýn, Amerika veya baþka güçlerin eline geçmesi gibi bir tehdidi bertaraf etmek için iþgal etmiþti.
1990'da 'Saddam Irak'ý, Kuveyt'i iþgal etti.' diye, Atlas Okyanusu'nun öte tarafýndaki Amerikan emperyalizmi de, gelmiþ ve korkunç bir savaþ baþlatmýþtý. Devamýnda, Afganistan ve Suriye'de de ayný zorbalýk hakký, hâlâ hükümfermâ.
*
Þimdi de Rusya, bugün Ukrayna'yý, yarýn bu bölgedeki baþka bir devleti/devletleri de kendisine bir tehlike teþkil etmemeleri için, saldýrý hedefi yapabileceðini, bir hak olarak gördüðünü anlatmýþ oluyor; dünlerde olduðu gibi... Çünkü, baðýmsýz devlet olmak, sadece kendisi ve benzerleri için bir hak.
Tarihteki bütün gücetaparlarýn, bütün eski ve yeni zaman Nemrud'larýnýn , Firavun'larýnýn âdeti de hep böyleydi.
*
NOT: 15 günde bir Çarþamba akþamlarý, 'Kendi Gök Kubbemizin Parlak Yýldýzlarý.' baþlýðý altýnda Müslüman coðrafyalarýndan sunmakta olduðumuz serî programlar cümlesinden olmak üzere bu akþam Fatih- Zeyrek Akademisi'nde; saat 18.00'de Muhammed Ýqbâl'in tefekkür dünyasýný konuþacaðýz, Ýnþaallah...
*