Geçmiþte çalar saat ya da akýllý telefon bulunmadýðý için oruç tutanlarý sahura kaldýrmanýn pratik yoluydu davul çalmak ve mâni söylemek.
Hatta geçmiþte bazý köylerde davul olmadýðý için teneke çalýnýrdý. Maksat uyuyanlarý sahura kaldýrmaktý.
Hele de herkesin oruç tuttuðu ve mimâri yapýnýn müsait olduðu dönemlerde Ramazan davulu ve söylenen mâniler tatlý ve hoþ bir geleneðe dönüþmüþtür.
Ramazan davulu ve mâniler kültürümüzün bir parçasý Ramazan ayýnýn da sembolü olmuþtur.
Bu geleneðin yaþatýlmasýný, bir kültür varlýðýný koruma olarak görürüm ve takdir ederim.
Bazý belediyelerimizin Ramazan davulcularýný özel eðitime tabi tutarak bu kültürü yaþatmalarýný da alkýþlarým.
Ancak geleneði yaþatacaðýz diye hiçbir faydasýnýn olmadýðý ortamlarda ve zamanlarda davul çalýnmasýný da anlamlý bulmam.
Çünkü artýk þehirlerde eskisi gibi çalýnan davul sesini iþitecek yapýda bir iki katlý evler yok. Yüksek binalarýn hâkim olduðu mahallerde bir iki kat dýþýnda davul sesi duyulmaz. Hele de ses geçirmez camlar takýlmýþsa izolasyonu da iyi yapýlmýþsa alçak katlarda da davul sesi duyulmaz.
Ses kirliliði, zamanlamasý, davulcunun kalitesi gibi hususlar da konunun farklý bir boyutudur!
Ölçü kaçarsa kirliliðe girer, imsakten bir saat evvel uyandýrýlmasý gereken yerde 3 saat önce davul çalýnýrsa o davul sesi kültür deðil iþkenceye döner!
Artýk davul sadece insaný da uyandýrmýyor, mesela kimi arabalarýn alarmý da davul sesine uyanýyor ve istenmeyen tartýþmalara sebep oluyor.
Ayrýca davul sesini bahane ederek Müslümanlara saldýranlarýn bulunduðu mahallelerde davul çalmak faydadan ziyada zarar getirir. Davul sesinden rahatsýz olunan yerde davul çalmak yanlýþtýr, birilerini istenmeyen müdahalelere tahrik demektir!
Geçmiþte oruç tutanlara saygý için gayr-i müslimler bile açýktan yemez ve içmezlerken bugün özgürlük diyerek oruçlu Müslümanlarýn gözünün içine baka baka yiyen ve içenlerin saygý özürlü insanlar olduðunu da hatýrlatmak isterim.
Kimsenin yemesine içmesine karýþacak deðiliz ama sokaklara taþmýþ masalarda yiyip içen vatandaþlarýmýz, kusura bakmasýnlar bu ülkenin kahir ekseriyetini oluþturan Müslümanlarýn kutsalýna saygýda kusur etmektedirler.
Tabii sadece onlar deðil o lokantayý kafeyi iþletip açýktan servis yapanlar özellikle de sokaklara masa kuran ve Müslüman olduðunu söyleyenler de hiç kusura bakmasýnlar Ramazan ayýna bilerek saygýda kusur etmektedirler.
Eskiden Ramazan ayýna hürmeten lokantalar camlarýna 'Ýftarda ve sahurda açýðýz' yazarlardý.
Meyhaneler bile Ramazanda kapanýrdý.
Þimdi sahibi Müslüman çoðu iþletmelerde bile o hassasiyet kalmadý!
Elbette ki yemesi içmesi gereken hasta vardýr, yolcu vardýr, turist vardýr.
Tamam da onlarýn oruç tutanlarla alay edercesine açýktan deðil en azýndan kapalý mekanlarda yiyip içmeleri ötekine saygý duymalarý gerekmez mi?
Birlikte yaþama bilinci deniyor ya onun gereði her iki tarafýn da birbirine saygý göstermesi gerektirmez mi?
Aksi halde iki taraftan da tahammülsüzlük sergilenmesi muhtemeldir. Birilerinin açýktan yemek yiyenlere müdahalesi her sene haber olur biliyorsunuz.
Bu sene tersi yaþandý, bir lokanta sahibinin, "Ramazanda lokanta mý iþletilir?" diyen birini döðdüðü haberini okuduk.
Geçen senelerde davulcu dövme haberlerini de okumuþtuk.
Hulasa ben Ramazan davulu geleneðinin kimsenin rahatsýz olmadýðý belli semtlerde yaþatýlmasýnýn faydalý olacaðýný düþünüyorum.
Köylerde kasabalarda küçük þehirlerde keyifli de olur.
Ama gökdelenlerin yüksek binalarýn bulunduðu mahallelerde ve oruç tutmayanlarýn yoðun olduðu semtlerde davul çalmanýn anlamsýz olduðunu düþünüyorum.
Bu geleneði yaþatmak isteyenlerin hassas davranmasý, tartýþma yaþatacak mahallerde davul çaldýrmaktan kaçýnmalarýnýn, birlikte yaþama bilincini ve sosyal barýþý takviye edeceði kanaatindeyim.
Bu baðlamda Kayseri Talas ilçesinin AK Partili Belediye baþkanýnýn kaymakamlýkla birlikte gelen talepler doðrultusunda karar alarak Ramazan davulu çalýnmasýna izin verilmeyeceðini ilan etmesi örnek bir davranýþ olmuþtur.
Ancak gelen itirazlar üzerine yasak þehir merkeziyle sýnýrlý kalmýþ köylerde devam etmektedir.
Benim söylemek istediðim tam da budur!
Belli semtlerde Ramazan ayýnýn sembolü haline gelen Ramazan davulu kültürünü yaþatmalýyýz ama itirazlarý, þikayetleri ve talepleri gözden geçirmeliyiz diyorum!
Evet ben böyle düþünüyorum.
Tv kanallarýndaki Ramazan programlarýyla ilgili de itirazlarým var ama bir baþka yazýya inþallah.