Ferudun Niðdelioðlu
Ferudun Niðdelioðlu
Tüm Yazýlarý

Riyakarlýk devri

Yaþadýkça daha neler neler göreceðiz kim bilir? Asbaþkan Acun Ilýcalý'nýn basýn toplantýsý ve ardýndan katýldýðý televizyon programý sonrasýnda gördüklerimle, duyduklarýmla, okuduklarýmla þaþkýna dönmüþ vaziyetteyim. Telefonla arayýp haber kaynaðýmý öðrenmek isteyen yönetici mi istersin, yazdýðým gerçeklerin ayrýntýlarýný bana aktaran, yönetici arkadaþý hakkýnda gýybet eden, güç savaþýnda taraf olmuþ yönetici mi istersin? Tam tekmil hepsi mevcut. Hepsinin derdi ayný. "Hem ayraným dökülmesin hem yoðurdum ekþimesin" durumu. Hepsi birbirinin arkasýndan sallýyor, kötülüyor, karalýyor, sýrlarýný döküyor, kuyusunu kazýyor. "Eee kardeþim niye böyle bir ortamda bulunmaya devam ediyorsun?" dendiðinde ise mýrýn kýrýn. Konuþtuðum tüm kulüp yöneticilerinin durumu ayný.

Takým fark etmiyor.

Ne bilgiler geliyor, inanamazsýnýz.

Bir de bu yöneticilerin ölümüne destekçileri var. Bunlarýn motivasyonlarý birbirinden çok farklý. Kimi menfaati, (bilet, deplasman seyahat, forma, vs.) kimi özel iþleri uðruna (iþ, aþ, kredi, vs.); kimi geçmiþle kavgasý sebebiyle, kimi paranoyaya baðladýðýndan, kimi de pozisyon kapma gayreti ile baþkan ve çevresindeki yöneticileri destekliyorlar. Onlarýn varlýk nedeni hayali bir düþman yaratýp, onunla savaþýyormuþ gibi görünmek. Savaþmak deðil.

Savaþýyormuþ gibi görünmek. "Bunlara inanan, bunlarýn yarattýðý korku iklimini satýn alan baþkan ve yönetici var mý?" soracaksýnýz belki.

Olmaz mý?

Hem de nasýl.

Öyle ki yeri zamaný geliyor, reytingleri ürettikleri dedikodular ile yükselen bu avane takýmýnýn yöneticiler arasýnda alýcýsý artýyor. Zaman zaman da bu yancý ekip yer kapma mücadelesi veriyor. Ýþte o vakit Pandora'nýn kutusu açýlýveriyor. Neler ortaya dökülüveriyor, neler...

Bugün hayali düþman A kiþisi, yarýn baþka birisine dönüþüyor. Hayali düþmanýn varlýðý ile beslenen gruplar ancak bu sanal karakterle ayakta kalabiliyor. Yaratýlan düþman yok olursa onlar da yok olacak. Bu iklimin sürdürülebilmesi için saðlam bir dedikodu aðýnýz olmalý. Bu að sayesinde dedikodu kanalýna girdiðinizde sizden makbulü yok artýk. Camianýz bölünmüþ, birlik ve beraberlik bozulmuþ, kimin umurunda? Kulübünüz batmýþ kime ne! Bu kiþiler için önemli olan kendi statülerinin korunmasý, gerisi hikaye. Böyle yüzlerce kiþi tanýyorum. Tek tek isimlerini sayarým.

Saygý duyduðum, sevdiðim bir dostum aradý.

Bana diyor ki, "Yazdýklarýnýn büyük kýsmýna katýlýyorum, benim duygularým ve düþüncelerim de seninkilerle ayný ama artýk Aziz Yýldýrým güzellemesi yapma." Konuþmamýz ilerleyince Aziz Yýldýrým'ýn muhalefet ettiðine dair somut bir veri bulamýyor ve diyor ki, "Aziz Yýldýrým olmasa bile onun çevresi muhalefeti sürdürüyor." Bu fikrinin aynýsý Ali Koç'un yakýn çevresi hatta yöneticiler tarafýndan da dillendiriliyor.

Tam bir paranoya hali.

Ali Koç da bu söylenenlere inanýyor.

Aziz Yýldýrým'ýn hangi yakýn çevresi muhalefeti sürdürüyor? Kimmiþ Aziz Yýldýrým'ýn bugün muhalefeti sürdüren yakýn çevresi?

Bir tek isim sayýn.

Sayamazsýnýz.

Çünkü yok.

PUSULAYI ÞAÞMAYIN!

Eskiden gruplar vardý.

Liderleri bu grupta belirledikleri çizgide sürekli bir þekilde kulüp içi muhalefet yaptýrýrdý. Þimdi böyle gruplar yok. Aziz Yýldýrým'ýn çevresinde, kendisi tarafýndan yol verilmeden muhalefet edebilecek bir tek kiþi yok. Býrakýn artýk bu tip paranoyak söylemleri. Ne Aziz Yýldýrým ne de çevresinden birinin yaptýðý gizli veya açýk bir muhalefet yok. Aziz Bey, adýnýn sürekli geçmesinden dolayý üzgün "Benim ismim üzerinden gündem belirlemesinler, takýmý nasýl þampiyon yaparýz ile uðraþsýnlar" diyor.

Ýnsanlarýn memnuniyetsizliklerini ifade etmeleri, takým yenildiðinde üzülmeleri, tepki koymalarý son derece doðal deðil mi? Neden illa bu tip durumlarý muhalif harekete baðlýyorsunuz? Galatasaray'a bir bakýn, adamlar iki sezon üst üste þampiyonluk kazanan baþkan ve teknik direktörlerini en sertinden eleþtiriyor. Camia sportif baþarýya raðmen istifa diyor, erken seçim istiyor. Fenerbahçe, 6 sezonda 0 kupa almýþ, camiada en ufak bir ses çýkmýyor. Çýkan münferit cýlýz sesler de Aziz Yýldýrým ya da yakýn çevresinin muhalefeti olarak yaftalanýyor.

Hakikaten ya gözünüz kör ya da algýlama yeteneðiniz yok. Arkadaþlar genel kurul, itinayla dizayn edilmiþ tribünler sokaðý yansýtmýyor. Sizin duyduðunuz sesler gerçeðe nazaran son derece cýlýz.

Sokaktaki taraftar inanýlmaz tepkili. 6 sezonda 0 kupa kazanan bir yönetime sadece yancýlar "gitme sana muhtacýz" der. Sokaktaki taraftar "istifa" der elbette. Ne demesini bekliyorsunuz? Diyeni de niye hemen belli taraflara mensup olmakla yaftalýyorsunuz?

Sayýn Ali Koç, çevrendeki bu insanlar en çok sana ve Fenerbahçe'ye zarar veriyor. Bu insanlarý ciddiye alma. Varsa bir duyumun, Aziz Yýldýrým sana sadece bir telefon uzakta.

Ara konuþ. Davet et, yüzüne söyle olan biteni.

Birlik ve beraberliðinizi bozanlara bu imkaný verme. Dedikodularý dinleme. Kulaklarýný týka. Senin iktidarda kalma, iktidarýný sürdürme ihtirasýn da, hevesin de yok. Fenerbahçe sevgin buna asla izin vermez. Ama çevrendekileri iktidar þehveti esir etmiþ. Onlar iktidarda kalmadan yaþayamaz, var olamazlar. Aman ha Baþkan, Aziz Yýldýrým ile kardeþlik hukukunuzu muhafaza et. Bu camianýn bir 6 yýl daha kaybetmeye tahammülü yok. Çevrenden dedikodularý dinleyerek uzaklaþtýrdýðýn, hayatýndan çýkardýðýn, gerçek dostlarýný bir ara. Onlar sana gerçekleri anlatacaklar. Onlara itibar et. Dedikodu iklimini yaratanlarý dinleme. Ayný þekilde devam ederseniz Aziz baþkan sahaya iner, kimseye de acýmaz. Yine kaybeden Fenerbahçe olur.

SKANDAL ÝDDÝALAR

Deðerli dostlar bu kadar bilgelik taslamak bana yeter, artar. Biraz da haber diyelim. Forma reklam sponsorluðu skandalý, futbolcular ile yapýlan ikinci sözleþmeler, mali fair play kurallarýnýn hileli iþlemler ile ihlali, yorumcu Serhat Akýn'ýn saldýrýya uðramasý, illegal bahis gibi taze ve her biri adli soruþturma konusu olaylarla gündem son derece yoðun. Kulaðýma bir büyük kulübümüzün, forma tedarikçisi ile olan iliþkisindeki çarpýklýklarla ilgili haberler geliyor. Baþkana yakýn bazý kiþilerin forma tedarikçisinden haksýz menfaat saðladýðý ve bunun karþýlýðýnda tedarikçinin söz konusu kulüpten inanýlmaz avantajlar elde ettiði yönünde söylentiler dolaþýyor. Yani Ceza Kanunu bakýmýndan bir nevi rüþvet ve yolsuzluk söz konusu. Bana gelen bilgileri henüz doðrulatamadýðýmdan kulübün ismini veremiyorum. Ama spor camiasýnda konuþulan bu dedikodunun kýsa sürede kulüp baþkanlarýnýn da kulaðýna gideceðini düþünüyorum. Bekleyelim görelim.