Roma'dan notlar

Cumhurbaþkaný Erdoðan'ýn G20 zirvesindeki temaslarýný takip etmek amacýyla bir grup gazeteciyle beraber Ýtalya'nýn baþkentindeyiz.

Þehir, liderler zirvesine raðmen turistlerin yoðunlaþtýðý bölgeler haricinde gayet sakin. Aziz Petrus Bazilikasý baþta olmak üzere Vatikan'ýn hemen her noktasý, Trevi Çeþmesi, Panteon, Kolezyum, Nanova Meydaný, Ýspanyol Merdivenleri gibi alanlar Avrupalý turistlerle hýncahýnç dolu. Avrupa dýþýndan pek turist yok çünkü Ýtalya Covid-19 tedbirlerinde katý bir protokol uyguluyor. Türkiye'den de halen turist kabul etmiyor mesela.

Buna raðmen müzelere, kiliselere girmek isteyen ziyaretçiler uzun kuyruklar oluþturmuþ. Kalabalýðýn yarýsý maskesiz dolaþýyor çünkü maskelerin açýk havada açýlmasýna izin vermiþ hükümet. Kapalý mekanlardaki zorunluluk ise sürüyor. Günlük vaka ve ölüm sayýsý hayli düþmüþ.

Roma'nýn tarihi yapýsý, dokusu muazzam. Taþ kesilmiþ bir þehir adeta. Baþýnýzý çevirdiðiniz her yerde mermerin serin beyazlýðý ve yumuþatýlmýþ sertliði en görkemli haliyle karþýnýzda. Þehrin tarihi dokusu çok iyi korunmuþ. Bizim on yýllar içinde söktüðümüz Arnavut kaldýrýmlarý tatlý müzikalitesiyle Roma sokaklarýný birbirine baðlýyor.

Dünyanýn tek din ve þehir devleti olan Vatikan'ýn, bilhassa Aziz Petrus Bazilikasýnýn ihtiþamý gerçekten etkileyici. Geniþ duvarlar, yüksek tavan Ýncil'den resmedilmiþ pasajlarla, aziz heykelleriyle dolu. Þaþýrtýcý olansa bu büyük dini yapýnýn, Katolik dünyasýnýn merkezi, Papa'nýn adresi olmasýna ve biz oradayken bir ayine denk gelmemize raðmen dini-mistik bir atmosfere sahip olmamasý. Daha çok turistik, geçmiþte donup kalmýþ, seküler yapý bloklarý gibi.

Öte yandan Ýtalya'daki turist sayýsýnýn kýsýtlý çokluðuna, Ýtalya'nýn dünyanýn en çok tercih edilen turizm ülkelerinden biri olmasýna raðmen sistem inanýlmaz yavaþ iþliyor. Kapasite, hýz, hizmet kalitesi açýsýndan Türkiye ile kýyaslanamaz bile.

Kamu hizmetleri baþta olmak üzere hayatýn her alanýna yayýlan bir yavaþlýk söz konusu. Mesela bankaya para yatýrdýnýz. O para asla o an geçmiyor hesaba. Bir gün beklemeniz gerekiyor. Ya da evinize internet baðlatacaksýnýz. Çok sabýrlý olmalýsýnýz. Bizdeki e-devlet hizmetlerinin varlýðý da, hýzý da rüya gibi Ýtalyanlar için. Çünkü sabýka kaydý almak için bile mahkemeye baþvurmalarý gerekiyor Ýtalyanlarýn.

Öte yandan tarihi þehirde kolay hareket edebilmenin pratik yolunu da bulmuþlar. Caddeler iki kapýlý þirin smart arabalarla dolu. Böylece bizim bir aracý zor sýðdýrdýðýmýz yere onlar iki araç park edebiliyor.

Gelelim G20 zirvesine.

Cumhurbaþkaný Erdoðan dün Roma'da çok sayýda diplomatik temasta bulundu. Bunlar içinde özellikle dikkat çeken görüþme Erdoðan'ýn Ýtalya Baþbakaný Draghi'yi kabulüydü. Cumhuriyete 1946'da geçebilen Ýtalya'da son 10 yýlda kurulmuþ ikinci teknokrat hükümetin baþkaný Draghi. 2021 þubatýnda görevine seçilerek deðil atanarak geldikten iki ay sonra büyük bir skandala imza attý. 2002'den bu yana girdiði her seçimi kazanan ve yüzde 52'nin üzerinde oyla Cumhurbaþkaný seçilen Erdoðan'a "diktatör" benzetmesi yaparak iki ülke arasýnda lüzumsuz bir krize yol açmýþtý. O yüzden Ýtalyan medyasý Draghi'nin bu büyük kabahatini giderebilmek için Cumhurbaþkaný Erdoðan tarafýndan kabul edilmesini çok önemsedi.

Dünyanýn önde gelen 20 büyük ekonomisinin liderlerini ve uluslararasý kuruluþlarýn temsilcilerini bir araya getiren G-20 zirvesine Rusya Devlet Baþkaný Putin ve Çin lideri Jinping katýlmadý. Onlarýn býraktýðý boþluk, görevine "Amerika geri döndü" diyerek baþlayan ABD Baþkaný Biden için fýrsat sayýlýr. "Patron Amerika" olarak girdiði Afganistan'dan baþarýsýzlýk içinde çýkmasýyla kaybettiði itibar; stratejik müttefikine karþý terör örgütleriyle iþbirliði yaptýðý için yitirdiði itimat ABD yönetiminin baþýndaki büyük utanç levhalarý. Biden daha þimdiden kendi iddiasýnýn altýnda ezilmekte.

Öte yandan zirvenin Türkiye açýsýndan en önemli görüþmesi kuþkusuz bugün gerçekleþecek olan Erdoðan-Biden görüþmesi. Görüþmenin daha önce 31 Ekim-12 Kasým tarihleri arasýnda Ýskoçya Glasgow'da yapýlacak BM Ýklim Deðiþikliði Konferansýnda olacaðý ilan edilmiþti. Öne çekilmiþ oldu.

Görüþmenin gündemi deðiþmediði için tekrar eden bir gündem. Zincirin halkalarý gibi birbirini takip ediyor.

ABD'nin müttefiki Türkiye'ye silah satmazken, müttefikinin mücadele ettiði PKK-YPG terör örgütüne mütemadiyen silah hibe etmesi, S400 alýmý, peþi sýra gelen F35 mevzu. Ve ABD'de kalan 1.4 milyar dolarýmýz. Cumhurbaþkaný Erdoðan "öyle ya da böyle geri alacaðýz" demiþti. Kararlýlýðý sürüyor. PKK-YPG terör örgütüne yönelik yeni bir askeri harekatýn arefesinde Türkiye. Tam böyle bir zamanda Roma'da aile fotoðrafý çekilmeden önce platformda karþýlaþtýklarýnda Biden'ýn Cumhurbaþkaný Erdoðan'a asker selamý vermesi ilginçti. Ankara askeri siyasi tahkimatýný da, kararlýlýðýný da sürdürüyor.

Erdoðan-Biden görüþmesinden ne çýkacaðýný henüz bilmiyoruz, bekleyip göreceðiz ama ülkemiz için hayýrlý bir sonuç diliyoruz.