Ruh saðlýðý açýsýndan kimliklerimiz

Ýnsan olarak birden fazla kimliðimiz var. Kimlik bizi tanýmlayan özelliklerimizdir. Bu kimlik hallerinin bir kýsmý doðuþtan gelir, bir kýsmýný seçeriz. Kimliklerimiz; varoluþsal, sosyal, mesleki ve cinsel kimlikler þeklindedir. Bu kimlikleri algýlama ve yaþama biçimimiz mutluluðumuzu etkiler. Þimdi sizler için bu her bir kimliði ruh saðlýðý perspektifi ile açýklamaya çalýþayým.

VAROLUÞSAL KÝMLÝÐÝMÝZ

Kanaatimce kimlikler içinde en önemli ve en merkezi kimlik varoluþsal kimliktir. Varoluþsal kimlik “Ben neyim?”, “Yeryüzünde bulunmamýn anlamý nedir?”, “Nasýl yaþamalýyým?” sorularýna verdiðimiz cevaptýr. Bu cevaplar dini, inancý ve manevi alaný belirlediði için diðer kimliklerin üzerindedir ve diðer kimlik hallerini belirleyici düzeyde etki etmesi beklenir. Varoluþsal olarak anlamlandýrýlmamýþ bir yaþam, açýk denizde rotasý belirli olmayan bir gemiye benzer.

SÝYASAL KÝMLÝÐÝMÝZ

Ýnsanlar olarak kurduðumuz sosyal ve siyasal düzen doðal bir þekilde ve uyum içinde iþlemiyor. Ýnsanlar ve siyasal topluluklar sosyal düzenin nasýl olmasý gerektiði konusunda uyumdan çok çatýþma içindedirler. Bu sebeple her bir insan tekinin bilinç ve iradesi ile emek vererek kendi siyasal anlayýþýný seçmesi veya inþa etmesi gerekir. Kendi siyasal anlayýþlarýmýzý gerekçeli olarak seçmezsek var olan düzenin akýþýnda pasif bir nesne olup sürükleniriz.

SOSYAL KÝMLÝÐÝMÝZ

Sosyal kimliðimizi erkek veya kadýn olmak gibi biyolojik cinsiyetimiz; siyah veya beyaz olmak açýsýndan ýrkýmýzý, Türk, Kürt, Arap, Ýngiliz olmak gibi etnik kimliðimiz; içinde doðup büyüdüðümüz ve ait olduðumuz aile ve akraba çevremiz belirler. Bu anlamda sosyal kimliðimiz seçilmekten ziyade verilidir. Ama yine de cinsiyetimizin, etnik aidiyetimizin, aile iliþkilerimizin inþa edilen bir tarafý vardýr. Yaþadýðýmýz toplumsal þartlar ait olduðumuz sosyal kimlikler açýsýndan bize avantajlar veya dezavantajlar saðlar. Bu gerilimleri yönetebilmek ve sosyal kimliðimiz ile uyumlu olmak ruh saðlýðýmýzý olumlu etkiler. Sosyal kimliði ile ilgili çeliþki ve gerilimler yaþamak ise bizi mutsuz kýlabilir.

MESLEKÝ KÝMLÝÐÝMÝZ

Yeryüzünde ekmek paramýzý kazanýrken ne iþ yaptýðýmýz, hangi alanda eðitim alýp, beceri kazanýp, ustalaþtýðýmýz halimiz mesleki kimliðimizi belirler. Gündelik mesleki meþguliyetinden memnun olmak, hatta akýþ / vecd hali yaþamak kiþiyi mutlu kýlar. Mesleki kimlikte belirsizlik, yaptýðý iþi sevmemek, belirgin bir beceri veya ustalýða sahip olmamak ise kiþiyi mutsuz kýlabilir.

CÝNSEL KÝMLÝÐÝMÝZ

Cinsel kimliðimiz büyük oranda biyolojik beden ile belirlenirken, cinsel kimliðimiz bir oranda seçimlerimiz ile ilgilidir. Biyolojik cinsel kimliðimiz cinsel yönelimimiz ile uyumlu olmasa bile cinsel davranýþ biçimimizi seçme ile sorumluyuz. Biyolojik cinselliðimiz ile cinsel yönelimimiz arasýnda gerilim olduðunda cinsel kimliðimizi diðer kimliklerin önüne koyacak kadar þiþirmek büyük yanlýþ olabilir. Cinsel kimlik hiçbir zaman diðer kimliklerin önüne geçip bir numara olmayý hak etmez.

Sonuç olarak; her bir insan teki varoluþsal, siyasal, sosyal, mesleki ve cinsel kimliðinin farkýnda olarak, özenle ve dengeli bir þekilde inþa etmelidir. Varoluþsal kimliðin esas ve merkezi olduðu unutulmamalýdýr. Kimliklerimizi algýlama, yaþama biçimimiz de mutluluðumuz ile iliþkilidir.