S-400 hava savunma sistemlerinin testini yaptýk ya. ABD’de bir kanat yeniden ayaða kalktý. Ne diyorlar özetle? Bu sistemi, parçasý olduðumuz NATO sistemlerine entegre edemezmiþiz.. Konu bu kadar aslýnda.. E etmiyoruz zaten. Bunu da bin defa anlattýk. S-400 sistemini baðýmsýz kullanacaðýz. Baþka ?.. O kadar.. Neticede söz konusu sistem, sýnýrlarýmýz içine, eðer hava taarruzu yapýlýrsa veya füze atýlýrsa bunlara karþý bizi koruyacak. “Hayýr onu yerleþtirmeyin” deyip, akýlcý bir gerekçe de sunamazlarsa, o zaman biz de þunu sorarýz; “hayrola bize saldýrmayý mý düþünüyordunuz, ondan mý rahatsýz oldunuz?”..
Peki .. Daha açýk konuþalým. Mesele para mý? Eðer konu buysa buraya dikkat.. S-400 alýyoruz diye dünyayla alýþ-veriþi kesmiþ deðiliz.. Panik yapmayýn.. Bakýn üretici ortaðý olduðumuz F-35 projesinden Türkiye’yi çýkarmaya çalýþýyorlar. Bu rasyonel bir tutum mu, deðil.. Ayrýca, Patriot alýmý konusunda da biz hiçbir zaman kapýlarý sert kapatmadýk. Hatta daha açýk söylemek gerekirse vaktiyle eðer Patriot alýmý konusunda ABD yan çizmeseydi bugün S-400 konusu masada bile olmayacaktý belki. Bu benim yorumum deðil.. ABD Baþkaný Trump, bizzat Osaka’da kendi aðzýyla söyledi.. “Biz yanlýþ yaptýk Türkiye’ye Patriot konusunda” dedi. “O yüzden Erdoðan gidip S-400 almak zorunda kaldý, ona kýzmayýn” dedi.. Ama olsun. Bugün hâlâ Patriot alabiliriz.. Orada bir problem yok.. Fiyat, teknoloji transferi, ortak üretim þartlarý gibi baþlýklarda uzlaþma saðlanýrsa Patriot alýmý gündemden düþmüþ deðil..
Sadece o da deðil.. Uzun menzilli hava ve füze savunma sisteminin geliþimi ve üretimi için çalýþmalar yapmak üzere Fransa-Ýtalya ortak konsorsiyumu Eurosam þirketi ile iþbirliði anlaþmasý imzaladýk, hatýrlayýn.. Aselsan ve Roketsan’ýn imzalarý var. . Hayalet uçaklara, insansýz hava araçlarýna ve füzelere karþý savunma sistemleri alacaðýmýzý söylemiþiz.. Demem o ki, Rusya’dan S-400 alýyoruz diye NATO üyesi ülkelerle alýþ-veriþi kesmiþ deðiliz.. O halde problem ne? Çýkýp da kimse demesin ki; “.. Nato üyesi bir ülke Rus silahý kullanamaz..” Bu koskocaman bir palavra çünkü.. Baþta Yunanistan olmak üzere pek çok NATO ülkesi her türlü Rus silahýný senelerdir kullanýyor. Yunanistan NATO’da müttefik olduðu halde hem de sadece Türkiye’ye karþý kullanmak üzere S-300 füze savunma sistemini satýn alalý 24 yýl oldu. Kim itiraz etti? Kim dedi ki “bir baþka NATO üyesi ülke olan Türkiye’ye karþý, Rus hava savunma sistemlerini kullanamazsýn!” kim dedi?.. Kimse demedi.. Yunanistan sadece kendisi almadý.. Güney Kýbrýs Rum Yönetimi'ne de bu füzelerden aldýrttý. Böylece her iki ülkenin hava savunma sistemleri entegre hale gelmiþ oldu.
Sadece Yunanistan ve sadece S-300 deðil ki mesele..
Pek çok Nato üyesi ülke, farklý farklý çok çeþitli Rus silahlarýný kullanýyor yýllardýr..
Gelin baþka hangi ülkelerde hangi Rus silahlarý var bir listeleyelim..
Yunanistan, Bulgaristan, Slovakya’da S-300 füzeleri.. Bulgaristan ve Polonya’da S-200 ve S-125.. Bulgaristan, Macaristan, Hýrvatistan, Polonya ve Romanya’da BM-Grad Füzeleri ve T-72 tanklarý, Bulgaristan, Polonya, Çek Cumhuriyeti ve Slovakya’da Mi-24 saldýrý helikopteri ve Mig 29 Avcý uçaklarý..
Size daha çarpýcý bir bilgi vereyim mi?.. Rusya’nýn en büyük silah müþterisinin ABD olduðunu söylesem ne dersiniz?.. Evet yanlýþ okumadýnýz.. ABD dedim.. Suriye’de terör örgütüne daðýtýlan 5 bin TIR dolusu silahýn neredeyse tamamý Rusya’dan alýndý. Bu silahlar arasýnda geliþmiþ güdümlü füzeler de vardý. ABD Rus þirketlerine bugüne kadar milyarlarca dolar para ödedi. Üstelik bu silahlar terör örgütüne daðýtýlarak teröristlerin modern silahlara sahip olmasý saðlandý..
Anlayacaðýnýz, samimi olalým bir parça.. Derdimiz tam olarak ne? Ona odaklanalým. Anlaþýlýyor ki ABD cephesinden gelen ve kafa karýþtýrmaya çalýþan argümanlarýn tutarlý bir tarafý yok. Biz iþimize bakalým..