Rusya için kötü “akıbet” tasarlanırken, Moskova nasıl bir “gelecek” peşinde?

"Rusya neden Ukrayna'ya operasyon düzenledi?" sorusu, uzun yıllar konuşulacak gibi. Hatta çokça cevaplar "revize" de edilecek. Rusya'yı bir kaç defa art arda ziyaret ederken; gördüklerimden çıkardığım kanaatim şu şekildedir: Rusya kolayca "revizyon" yapabilen, kendi içindeki "değişimi tetikleyen ve kendisini yeni duruma "adapte" ederken; zorlanmayan bir yapıya sahip...

ABD'nin tek kutuplu dünya ısrarına mukabil, çok kutuplu dünya için çaba gösteren Rusya yoruluyor mu?

Çünkü baktığımızda, Batılı kaynaklar; Rusya'nın zamana yayarak "yorulmasından" yana olduklarına işaret ediyor. Dikkat ediyorsanız; Rusya'yı şehirlere çekerek, savaştırma gayretleri; sanki bunun içinmiş gibi duruyor.

"Rusya başarısız", "Rusya çok asker kaybediyor", "Rusya bitiyor", "Rusya parçalanarak dağılıyor" gibi küresel medya başlıkları ise, sadece medya başlıkları olarak karşımızda. Çünkü gerçekte olanları, şu anki algı savaşında görebilmeniz namümkün.

Elimde, çokça askeri uzmanın, yerinde olayları görenlerin, yaralı askerlerin konuştukları, görüntüsü olan gerçek acı ve ağır belgeler, bölgede bulunan gözlemci ve görevli kişilerin bilgi ve analizleri var. Tabii medya kuralına göre davranmak mesuliyetim de var. Dolayısı ile resmi olarak yayımlanmayan hiç bir bilgi üzerinden yorum yapmam ve yapamam. Ama dayandığım bilgiler ve kıyaslı analizler üzerinden tahmin yürütmeye, devam edeceğim.

Rusya için akıbet tasarısı içinde!

Halkla Devlet arasındaki ittifakı bozma, ekonomik olarak maaşları veremeyecek duruma gelinme beklentisi, sosyal devlet anlayışının zayıflatılmasıyla, halkın ayaklanması hesapları şimdilik suya düşmüş durumda...

Çünkü tek bir bankamatik kapanmadı, maaşlar bir gün gecikmiyor, sosyal yardımların kapasitesi genişliyor, mağazalarda ürün kıtlığı söz konusu olmadı...

Evet, marka alışkanlığı olanlar için, sorun var ve bu sebepten dolayı da meyus olanlar bir hayli fazla. Ama İtalyan, Fransız bazı brentler, ambargoyu dikkate almadan; Rus pazarından çıkmaktan vazgeçti. Bazı brent mağazalar ise, ürünler olmasa bile merkezi konumdaki dükkânlara boşu boşuna kira ödemeyi, pazarı terk etmekten daha kazançlı, karlı durum kabul etmişler ki, halen tabelaları rengârenk ışıklı mağazaların süsü rolünde...

Rusya ile isim değiştirerek ekonomik ilişkisini sürdürme yolunu deneyenler az değil.

Neden peki?

Kim neyi ve ne kadar bekliyor olacak?

ABD'nin esas gayesinin, Ukrayna olmadığı gün gibi açıktır...

Japonya'dan Rusya karşıtı çıkan sesler, Kuril adaları konusunun ısıtılarak gündeme taşınması, "yorma" konusunda Rusya'dan beklenen sonucun olmadığını izah etmektedir.

Ukrayna ile başı karışmış Rusya'nın Ermenistan, Kazakistan, Japonya gibi farklı noktalardan çıkartılan itiraz sesleri, bize gerçekte konunun Ukrayna olmadığını bağırarak anlatıyor.

Rusya yorulur mu?

Rusya başarısız mı?

Bu sorulara tek cümle ile cevap vermek zor tabii.

Hem de, çokça verilere bakılmalı.

Ama toplumun nabzına ellerini koyarak yazan biri olarak, şunu diyebilirim; İki soruya da "evet" cevabını verenler yanılıyor.

Ruslar ilginç millet.

"Napolyon ta Moskova'ya kadar geldi, sonra evlerine kadar kovduk..."

"Hitler Moskova'ya varmak üzereyken, Berlin'e kadar kovaladık ve tam 5 yıl oraları Nazilerden temizledik..." diyorlar.

Peki, bu cümle bize neyi izah ediyor:

1. İlk baştaki kaygı ortadan kalkarsa, alışkanlık oluşmuş ve bu duruma göre çareler üretilmeye başlanmış...

2. "Önceleri savaş ne zaman biter?" cümleleri tedirginlik cümlesi olarak karşımızdayken, şimdi duruma alışmış ve uzun vadeli "Yaradan bilir..." cümlesi ile yer değişmişse, beklenen ayaklanma motivasyonu için uygun zemin şimdilik yoktur demektir.

İçeride çok yolsuzluklar, hatta bu savaş ortamında para kazanma peşinde olanlar da pek fazla.

Rusya bitiyor beklentisi içinde olanlarla, Rusya'nın kendi beklentileri çakışıyor.

Rusya çok kutuplu dünyanın esas tarafı olacağını hesaplıyor ve tüm hamlelerini ona göre yapıyor.

Başarır mı?

Başarmak için masasında olan en az 5 varyantın hepsini sonuna kadar deneyeceği kesindir!