Batý dünyasýnýn, kendisine yönelik topyekün saldýrý politikalarýna karþý direncini zinde tutmak amacýyla, hali hazýrda yeni bir dönem ve yeni politikalara geçmiþ görünüyor.
Peki, bu duruma gelmeden sorun çözülür müydü?
Günlerdir, 2000'li yýllardan itibaren, tüm ABD ve Rusya arasýndaki toplantýlarý ve görüþmeleri tekrar tekrar gözden geçiriyorum. Hepsinin merkezinde Ukrayna var. Ukrayna içindeki deðiþimleri de, iyi okumak lazým.2000'li yýllara kadar Ukrayna iç siyaseti ile, sonradan inþa edilen yeni siyaset fidanlarý sonuç vermiþ görünüyor. Ülke tam olarak iki karþýt görüþle parçalanmýþ durumda. Ukrayna eski Baþkaný Leonid Kuçma ve Putin görüþmelerini, tekrardan söylemleri ve talepleri; karþýlýklý verilen sözleri de gözden geçirince, ABD'nin bu süreci nasýl perçinleþtirdiðini anlamak kolay olur. Ukrayna içindeki söylemlerin, Viktor Yuþçenko döneminde bile bu kadar nefret dolu içerik taþýmadýðýný da ilave etmem gerekiyor. Petro Poroþenko dönemi de açýk bir þekilde incelenmesi lazým gelen dönem olarak görülmektedir. Zelenski'nin meydana çýkmasý ve söylemlerinin barýþ üzerine olmasý ise, açýkçasý toplumda ciddi karþýlýk görmüþtü...
Tüm bu süreç boyunca Rusya'nýn, Ukrayna meselesine nasýl baktýðýný; bu bakýþ açýsýnýn baþta eski Sovyet Cumhuriyetleri ile kýyaslanamaz olduðunu anlýyorsun. Bununla birlikte, Rusya kendisinin geleceði için, Ukrayna'daki Rus dili ve Rusça konuþanlara dayattýðý politikalardan; gerildiðini de görebiliyoruz. Ýþin bu noktaya gelmesi tek bir günlük refleks olmadýðýný anlamak ve buradan nasýl bir çýkýþ yolu bulunabililir sorusuna cevap bulmak önemlidir.
Putin kendi ülkesinde karþýt görüþlerin olacaðýný bilememiþ olamaz. Ýçerideki muhalif seslere bakýlýrsa, Putin aleyhtarý söylemler bazýnda okuma yaparsak, öncekilerden daha fazla beklenti suya düþmüþ gözüküyor. Normalde rüþvet ve yolsuzluk söylemleri üzerine toplanan itirazcýlarla, þimdiki savaþ karþýtý yürümeler arasýnda çok fazla yükseklik görememenin de Rus kamuoyundaki karþýlýðýný iyi anlamak lazým.
Rusya kendi ülkelerine yönelik Ukrayna üzerinden saldýrý olduðunu, Ukrayna'daki Rus ahalinin savunmaya muhtaç kaldýðýný, onlarýn kurtarýlmasý gerektiðine inanýyor. Tabii tam tersi yüksek sesle Putin giderse, Rusya'ya yönelik bu "rusofobik" durum ortadan kalkar diyenler de var. "Bu giderek artar, Putin'i sarsar mý?" Doðrusu pek emin deðilim.
Oligarklarýn hayat tarzý ile, ortalama ruhun hayat tarzý arasýndaki farka bakýlýrsa; orta Rus için masadan pek çok þey þimdilik çýkmýyor. Ayrýca ideolojik olarak doydurulan bir medya çalýþmasý olduðunu da bir kenara not edelim.
Rusya, Ukrayna'nýn tarafsýz olmasýný, buna Batý'nýn garanti vermesini istiyor. Ýþ bu noktaya gelmeden, gündeminde sadece Kýrým'ýn iþgalinin tanýnmasý var diye þimdi listeye Donbas ve Lugansk'ýn baðýmsýzlýðý eklendi. Bu tam da Rusya ve Putin tarzý. Talepleri karþýlýk bulmadýkça, listeden talep eksilmiyor tam tersi artýyor. Rusya taraftan verilen haberlere ve görüntülere bakýlýrsa, ülkenin doðu bölgesi Rusya'nýn kendilerini kurtarmasýný bekliyormuþ. Ýnsanlar sekiz yýldýr açlýk ve bodrum katlarda yaþamaktan býkkýn beklemekte olduklarýný dillendiriyor. Rus kamuoyunda, Rusya'nýn adýmlarýnýn Ukrayna'yý iþgal þeklinde deðil de, "neonazi" temizliði için adým atýldýðý fikri hâkim.
Batý'nýn Putin'i þeytanlaþtýrmasý, diktatör tanýmýnýn giderek yaygýnlaþtýrýlmasý, sosyal medya üzerinden bunun pompalamasý ise, Rusya toplumunda "Putin olmazsa bunlar olmazdý" sonucuna kavuþmak için "devrede" olduðu anlaþýlýyor. Bununla "Rusya'nýn Putin'e karþý ayaklanmasý isteniyor" tezi sabahtan akþama yorumlarda ön planda kamuoyuna sunuluyor. Yani kamuoyuna, Batý'nýn teorileri anlatýlýyor.
Poroþenko'nun, Yuþçenko'nun ve Rusya'nýn sýnýrlarý; "Rus dili sýnýrlarý nerede biterse, orada biter" tezlerinin þimdi Avrupa'da da yaygýnlaþmasý; Putin'e kendi kamuoyunda düþman mý yoksa taraftar mý oluþturur? Onu zaman gösterir ama þimdilik Putin, kendini toplumuna anlatabiliyor...