Rusya, Putin ve kýsmi seferberlik...

Putin'in, kýsmi "seferberlik" ilaný üzerine, bir sürü yazý, analiz ve öngörüler ortaya çýktý. Bana kalýrsa; dýþarýdaki öngörülenlerden ziyade, Rusya içindeki "dengeler" anlam taþýyor.

Dýþarýdaki eylemin, özellikle ABD, Ýngiltere eksenli Rusya karþýtý "operasyonel" bir durum olduðu için, "gerçeklerden" daha ziyade, "arzularýn" yer aldýðý, analizlerin þu anki durumu özetleme kabiliyeti yok gibi. Ama ABD ve Ýngiltere'nin ortak projesinin gerekçelerini, hedeflerini anlamamýz için Rusya dýþýndaki analizlerin retoriði önemlidir.

Geçelim esas meseleye.

Putin, kýsmi seferberlik ilan etti. Rusya içinden çýkan sesler, neye iþaret ediyor?

Neden bu seferberlik ilaný gerçekleþtiriliyor?

Lugansk ve Donbas bölgelerinin referandumla birlikte Rusya'ya baðlanmasý için "start" verildi.

Bu durumda, savaþ haliyle Rusya'nýn terkibine geçirilmiþ olacak. Putin, kýsmi seferberlik ilanýyla birlikte ülkenin içindeki çok sesliliði "konsolide" etme yoluna girmiþ oldu.

Þimdilik çoðu askeri gözlemciler, Ukrayna'daki operasyonda, eski askeri "mühimmat" kullandýðýný savunuyor. Bununla da bir taraftan eskiden kalan eski mühimmatý, envanterinden temizliyor, diðer taraftan ise yeni etaba hazýrlanýyor. Askere çaðýrýlanlarýn yaþ ortalamasý 40 ve üzeri. Konuþtuðum kaynaklarým, askere yeni baþlayanlarýn, cephe hattýna gönderileceðini mümkün saymýyor.

Peki, Rus ordusu yok mu? Neden seferberlik? Sorusuna aldýðým cevaplar.

1.Rusya'ya tüm sýnýrlarý boyunca Ýngiltere ve ABD merkezli istihbarat çalýþmalarý, uydu üzerinden istihbarat bilgileri hareketliliði söz konusudur. Sýnýr bölgelerindeki askeri birliklerin yerinde kalmasý gerekiyor.

2. Operasyonda Rusya'nýn askeri envanterine dâhil olan mühimmatlardan, yeni teknolojik ürünleri þu aþamada savaþ meydanýna çýkarmak için, acil eylem olarak yorumlanýyor.

Þimdilik Rusya'nýn karþýsýnda Ukrayna olarak duran güç, aslýnda yeni etapta; Polonya, Letonya ile birlikte oluþacak ittifak gücüne dönüþecektir beklentisi hâkim.

Bu durumda farklý silahlar ve askeri "kontingenti"ni savaþ meydanýna sürecektir. O nedenle ilk etapta uygulanmasý gerekenlere öncelik veriliyor. Bu kanaat baskýn...

Putin'in muhaliflerine gelince, liberal ve Batý'ya entegre olmuþ yapýyla karþý karþýya.

Ýngiltere ve ABD, bu yapý ile karþýt devrim ön görmektedir.

Bir taraftan ABD ve Ýngiltere, Rusya ile Avrupa arasýnda Polonya, Ukrayna, Letonya hatta bir sonraki aþamada Romanya'yý da kapsayacak "yeni oluþumla" Rusya'ya karþý koyacaðý düþünülmektedir. Bu Rusya ile Avrupa'yý koparmanýn yanýsýra; hem Rusya'yý hem de Avrupa'yý zayýflatmayý hedefliyor. Rusya ve Avrupa'nýn bir birinden ayýrma projesini, Çarlýk Rusya'nýn çöküþü ve Bolþevik devrimi ile taçlandýran Ýngiltere, þimdiki durumda ABD-Ýngiltere birliði ile küçük zayýf Rusya ve zayýf Avrupa modelini arzu ediyor.

Rusya içindeki muhalifleri kýþkýrtmak, vizelerini vermemek ve bununla da onlarýn Rusya içinde kalýp sorun olmaya devam etmesine yardým etme planý esasýnda kendilerince akýllýca düþünülmüþtür.

Diðer taraftan ise; Rusya içindeki elit ve burjuva sýnýfý...

Þimdilik sesi "yüksekten" çýkmýyor, ama ciddi "endiþe" yaþayan ekip, üst düzey ve orta düzey, elit Burjuva sýnýfý. Putin'in yakýn çevresindeki elit tabaka ile ilgili de, planlama içerisinde olduðu dedikodusu var.

Tabii hükumet içindeki liberal yapýyý da göz ardý edemeyiz. Mutsuz olduklarýný anlamak için fazla gözleme gerek yok.

Bu durumda Putin kime dayanýyor? Kolluk güçleri, orta ve iþci sýnýfý. Hükümet içinde de ciddi desteði var. Halkýn çoðunluðunu oluþturan gruplar ise bu gruplar. Yeri gelmiþken, Müslüman toplumlar içerisinde; özellikle kuzey Kafkasya halklarý ve Tataristan, Putin'in gözdeleri içindedir.