Rusya, Putin ve kısmi seferberlik...

Putin'in, kısmi "seferberlik" ilanı üzerine, bir sürü yazı, analiz ve öngörüler ortaya çıktı. Bana kalırsa; dışarıdaki öngörülenlerden ziyade, Rusya içindeki "dengeler" anlam taşıyor.

Dışarıdaki eylemin, özellikle ABD, İngiltere eksenli Rusya karşıtı "operasyonel" bir durum olduğu için, "gerçeklerden" daha ziyade, "arzuların" yer aldığı, analizlerin şu anki durumu özetleme kabiliyeti yok gibi. Ama ABD ve İngiltere'nin ortak projesinin gerekçelerini, hedeflerini anlamamız için Rusya dışındaki analizlerin retoriği önemlidir.

Geçelim esas meseleye.

Putin, kısmi seferberlik ilan etti. Rusya içinden çıkan sesler, neye işaret ediyor?

Neden bu seferberlik ilanı gerçekleştiriliyor?

Lugansk ve Donbas bölgelerinin referandumla birlikte Rusya'ya bağlanması için "start" verildi.

Bu durumda, savaş haliyle Rusya'nın terkibine geçirilmiş olacak. Putin, kısmi seferberlik ilanıyla birlikte ülkenin içindeki çok sesliliği "konsolide" etme yoluna girmiş oldu.

Şimdilik çoğu askeri gözlemciler, Ukrayna'daki operasyonda, eski askeri "mühimmat" kullandığını savunuyor. Bununla da bir taraftan eskiden kalan eski mühimmatı, envanterinden temizliyor, diğer taraftan ise yeni etaba hazırlanıyor. Askere çağırılanların yaş ortalaması 40 ve üzeri. Konuştuğum kaynaklarım, askere yeni başlayanların, cephe hattına gönderileceğini mümkün saymıyor.

Peki, Rus ordusu yok mu? Neden seferberlik? Sorusuna aldığım cevaplar.

1.Rusya'ya tüm sınırları boyunca İngiltere ve ABD merkezli istihbarat çalışmaları, uydu üzerinden istihbarat bilgileri hareketliliği söz konusudur. Sınır bölgelerindeki askeri birliklerin yerinde kalması gerekiyor.

2. Operasyonda Rusya'nın askeri envanterine dâhil olan mühimmatlardan, yeni teknolojik ürünleri şu aşamada savaş meydanına çıkarmak için, acil eylem olarak yorumlanıyor.

Şimdilik Rusya'nın karşısında Ukrayna olarak duran güç, aslında yeni etapta; Polonya, Letonya ile birlikte oluşacak ittifak gücüne dönüşecektir beklentisi hâkim.

Bu durumda farklı silahlar ve askeri "kontingenti"ni savaş meydanına sürecektir. O nedenle ilk etapta uygulanması gerekenlere öncelik veriliyor. Bu kanaat baskın...

Putin'in muhaliflerine gelince, liberal ve Batı'ya entegre olmuş yapıyla karşı karşıya.

İngiltere ve ABD, bu yapı ile karşıt devrim ön görmektedir.

Bir taraftan ABD ve İngiltere, Rusya ile Avrupa arasında Polonya, Ukrayna, Letonya hatta bir sonraki aşamada Romanya'yı da kapsayacak "yeni oluşumla" Rusya'ya karşı koyacağı düşünülmektedir. Bu Rusya ile Avrupa'yı koparmanın yanısıra; hem Rusya'yı hem de Avrupa'yı zayıflatmayı hedefliyor. Rusya ve Avrupa'nın bir birinden ayırma projesini, Çarlık Rusya'nın çöküşü ve Bolşevik devrimi ile taçlandıran İngiltere, şimdiki durumda ABD-İngiltere birliği ile küçük zayıf Rusya ve zayıf Avrupa modelini arzu ediyor.

Rusya içindeki muhalifleri kışkırtmak, vizelerini vermemek ve bununla da onların Rusya içinde kalıp sorun olmaya devam etmesine yardım etme planı esasında kendilerince akıllıca düşünülmüştür.

Diğer taraftan ise; Rusya içindeki elit ve burjuva sınıfı...

Şimdilik sesi "yüksekten" çıkmıyor, ama ciddi "endişe" yaşayan ekip, üst düzey ve orta düzey, elit Burjuva sınıfı. Putin'in yakın çevresindeki elit tabaka ile ilgili de, planlama içerisinde olduğu dedikodusu var.

Tabii hükumet içindeki liberal yapıyı da göz ardı edemeyiz. Mutsuz olduklarını anlamak için fazla gözleme gerek yok.

Bu durumda Putin kime dayanıyor? Kolluk güçleri, orta ve işci sınıfı. Hükümet içinde de ciddi desteği var. Halkın çoğunluğunu oluşturan gruplar ise bu gruplar. Yeri gelmişken, Müslüman toplumlar içerisinde; özellikle kuzey Kafkasya halkları ve Tataristan, Putin'in gözdeleri içindedir.