Putin Rusya’sý üzerinden, yeni Rusya siyasi tarihine bakýldýðýnda, karþýmýza net þu manzara çýkmakta. Rusya yeniden eski gücünü, küresel sisteme perçinleme isteði taþýmakta.
Sovyetler Birliði çöküþünün arkasýnca sonsuz sayýda, liberal demokrat isimlerin Rusya siyasetinde etkin hale gelmesi, Amerikan enstitüleri tarafýndan desteklendi. Medya özellikle Batýcý mantaliteyi ön plana çekti. Rusya’da ekonomik olarak ciddi sorunlar yaþandý. Neredeyse açlýkla karþý karþýya gelen bir Rusya modeli çýktý karþýmýza.
ABD ve beraberindeki Batý ittifaký, böyle bir Rusya’yý derinden destekledi.
Rusya’nýn Batý ittifakýný önemseyen oligarklarý devreye girdi. Rusya’nýn tarihi, Sovyet tarihi masaya yatýrýldý, inkâr edenler, yok sayanlar moda haline geldi. Rusya’da zengin elit, Batý ile ittifak halinde olanlar ekibinden oluþtu. Medya Soros’la iyi iliþkiler aðýný kurabilenlerin inisiyatifine geçti.
Putin hâkimiyete getirilene kadar. Ýlginç olaný, Putin gelirken, önce ABD’den dolaylý rýza alýndý. Ýlk baþta çok güzel iliþkiler baðý gösterildi. Putin ve oðul Bush arasýnda ciddi baðlar kuruldu. NATO’ya Rusya’nýn gözlemci statüsünde kabulü söz konusu oldu. Neredeyse sýnýrlarýna kadar geniþleyecek konuma kapý açacak bir ortamla karþý karþýya kaldý, Rusya
Putin iktidara muktedir olduktan sonra ise, farklý bir sayfanýn yavaþtan açýlmasýna þahitlik etmeye baþladýk. Putin giderek güçlendi! Çevresini ve hükümeti, Çarlýk Rusya’sý modelini benimseyenlerle doldurmaya baþladý.
Çarlýk Rusya’sý ideolojisi ve tüm deðerleri, Putin Rusya’sýnýn esas temel taþýný oluþturmaya baþladý. Din ve kilise devletin tüm siyasetinin içinde ve merkezinde yer almaya baþladý. Putin; Rusya’nýn Avrasya’da, esas ana temel devlet olmasý için yeni ittifaklar arayýþýna girdi.
Eski Sovyet devletlerini etrafýna toplama konusunda hamlelerini devreye soktu. Ýlk aþamasý bu gözükse de, esasýnda hedefi Çarlýk döneminin hedeflerine ulaþmak olduðunu açýktan göre biliyoruz. Kapýsýna getirilmek istenen çöküþ sürecini, geniþleyerek ve farklý coðrafyalarda var oluþuyla, çöküþünü önleme hedefini seçti. Ýþte Putin Rusya’sýnýn, temel bakýþ açýsý bu oldu. Yeni anayasa ile bu durumu hukuken perçinlemek ve kalýcý duruma sokmak istemekte, Putin. Evet, kendinin baþkanlýk döneminin kalýcý hale getirilmesi de, bu anayasa deðiþiklikleri ile temin edileceði kuþkusuzdur. Bu bakýþ açýsýnýn Rusya’da ciddi destek gördüðünün de altýný çizmekte yarar vardýr.
Putin; Rusya’nýn kýta Avrupasý ile baðlarýný, ekonomik ve siyasi iliþkilerini Angelo Sakson ittifakla kýta Avrupa’sýnýn arasýnýn açýlmasý ile pekiþtirmek isteðinde. O sebepten Amerika - Ýngiltere hattýný, Almanya - Fransa - Ýtalya hattý üzerinden zora sokma çabasýnda. Libya - Suriye - Ýran - Ýsrail aðýrlýklý konulara biraz da bu açýdan bakmak lazým.
Uzun aradan sonra Putin; Rusya devlet televizyonuna, çalýþma gününü ve planlamalarýný aktaran, Kremlin’in arka odalarýnda, kimlerle nasýl görüþmeler yaptýðýný gösteren röportaj verdi.
Röportajda ilgimi çeken bir oda ve bir tablo vardý. Putin gazeteci ile birlikte, þimdiye kadar kimseye gösterilmeyen bir odaya girdi. Putin’in bir kaç odasý var Kremlin’de. Bu oda özelmiþ. Kendisi böyle söyledi. Kimsenin görmediði o odada özel kiþiler ve konular tartýþýlýyormuþ. Odada Putin’in oturduðu masanýn arkasýnda, alýþýlmýþ Rusya Federasyonu’nun forsu deðil, sadece bir portre vardý. O da, Rus Çarý 1. Petro’nun resmi idi. Putin Rusya’sýnýn, “tesadüfen görüntüsü verilmiþ gibi gösterilen” fakat tesadüf olmayan hedefi ve idolü...