M. Yalçın Yılmaz
M. Yalçın Yılmaz
Tüm Yazıları

Şahin ile deve avlanmaz

Komşumuz Yunanistan'la sorunlarımız birçok başlıkta yıllardır devam ediyor. Komşuda yaşananlar, ekonomik krizlerin uluslararası siyasete yansıması bakımından önemli.

ABD'de başlayan 2008 mortgage krizinden etkilenen ülkeler bu krizi farklı boyutlarda hissettiler. Yunanistan'da 2009'da başlayan finansal krizin temel sebebi yüksek bütçe açıkları ve kamu borç stoklarıydı. Kamu maliyesindeki bozulmalar, Yunan ekonomisinin kırılganlığını artırmış ve dış etkilere açık hale getirmişti. Böylece Yunanistan ekonomisi tarihinin en büyük borç krizi ile karşı karşıya kalmıştı.

Euro bölgesini tehdit eden boyuta ulaşan bu duruma AB müdahale etmek zorunda kaldı. Avrupa Birliği'nin milyonlarca euro hibe ettiği Atina bir türlü resesyondan kurtulamadı ve AB'yi de sıkıntıya soktu.

Kriz döneminde nitelikli iş gücü kaybı yaşayan Yunanistan'dan uzman doktorlar, mühendisler özellikle Almanya, İngiltere, Fransa, ABD gibi ülkelere göç ettiler.

AB ve IMF'le görüşmeler sürdü. IMF'e borçlandırılan ülke büyük bir kemer sıkma dönemine girdi. 2010-2018 arasında toplam 260 milyar euroluk üç kurtarma paketi, ülkenin iflas etmesini ve ortak para birimi eurodan çıkmasını engelledi. Borç batağından kurtulmak için imzalar atıldı, halk ağır bedeller ödedi ancak bu gelişmeler Atina'nın dış politikadaki esaretini artırdı.

Atina yönetimi bir müddet Ankara ile arasındaki sorunları AB ile ilişkilendirmek için uğraştı. Ankara'nın Brüksel'le arasını bozmak için argüman üretmekte pek mahir davrandılar. Şimdi de Türkiye-ABD ilişkilerindeki zayıflığı iyice koparmak için gayret gösteriyor Atina hükümeti.

AB'nin Akdeniz'e uzanması için bir aparat haline gelen Yunanistan'ı önce Macron şimdi de Biden kullanmaya başladı.

Atina'dan yükselen sesler aslında efendinin sesiydi. Başbakan Miçotakis, ABD kongresinde yaptığı konuşmayı kendisi mi yazdı bilinmez. Ancak Vaşington'un doğrudan söyleyemediği sözleri için vekil kullandığını ve kongrede ayakta alkışlattığını söyleyebiliriz.

Yunanistan, 2021 savunma bütçesi kapsamındaki silahlanma payını, bir önceki yıla göre 5 kat artırarak 2,5 milyar euroya yükseltti.

Ülkenin savunma bütçesi 5,49 milyar euroya yükseltilirken, savunma bütçesi dahilindeki silahlanma harcamaları için ayrılan pay ise 2,5 milyar euroya çıkartılmıştı.

Atina yönetimi, gelecek 10 yılda 10 milyar dolarlık silahlanma harcaması yapacağını açıklamıştı.

Fransa'dan Rafael, ABD'den F35 alacak olan Atina; IMF ve AB'ye olan borcunun bedelini halkına ödetiyor.

Dış politikada borçluysanız ulusal çıkarlarınız için sesinizi yükseltemezsiniz. Sizi vekalet savaşında kullanırlar ve bunu pazarlık masasında koz haline getirirler. Bu hikayeyi birçok ülkeye uyarlayabilirsiniz.

Rusya-Ukrayna savaşında Türkiye'yi istediği gibi kullanamayanlar, Montrö'yü delemeyenler, Ankara'yı ikna etmek için Atina'yı kullanışlı buldular ve kongrede ayakta alkışladılar.

Atina'nın tahriklerine ve kışkırtmalarına cevap vermek Ankara için hiç de zor değil. Adalar denizinde olup bitenleri görmemek ve sessiz kalmak ise imkansız.

Yunanistan'a mikrofon verip alkışlayanlar bilmiyorlarsa öğrensinler; şahinle deve avlanmaz.