Gazetemiz yazarlarýndan M. Sabri Beþer Bey'in 14 Ocak 2024 Pazar günü saat 11.57 de "Âlim de öldü âlem de!" baþlýðýyla bir mesajý düþtü telefonuma. "Babacýðým FARUK BEÞER (Hocamýz) emanetini teslim etti. Rabbim rahmet eylesin." diyordu.
Faruk Beþer merhumu 40 seneyi aþkýn bir zamandan beri tanýrým. Ýlk tanýþtýðýmýzda henüz doktora hazýrlýðý içindeydi.
Tertipli oluþu, ciddiyeti ve gayreti dikkatimi çekmiþti. Ýnci gibi düzgün yazýsýyla aldýðý notlarý hiç unutmam.
Fýkýh (Ýslam Hukuku) ikimizin de ilgi alanýydý. Ben de Ýslam Hukuku'nda yüksek lisans yaptým ancak 1987 yýlýnda matbaa mürekkebi bulaþýnca akademik hayattan koptum. Faruk Hoca yoluna devam etti ve bence Ýslam dünyasýnýn en önemli fýkýhçýlarýndan/hukukçularýndan biri oldu.
Bilgisine güvendiðim âlimlerdendi.
Türk toplumu onu bazý TV kanallarýndan fýkhi meselelere cevap verdiði programlarla tanýdý.
Meselelere vukufiyeti, inandýrýcýlýðý, ciddiyeti ve samimiyeti öne çýkýyordu.
Kimi ekran yüzleri gibi rol kesmezdi, þov yapmazdý, ilim adamýna yakýþan bir üslupla meselelere açýklýk getirirdi.
Neþredilen yazýlarýndan herkesin istifade ettiði bir âlimdi.
Semamýzýn hepimizi aydýnlatan yýldýzlarýndan biriydi.
Ýlim ahlakýna sahipti. Büyük bir âlimdi ama yeri geldiðinde bilmiyorum diyecek kadar da mütevazýydý.
2015 yýlýnda hacdaydým. Hac menasikiyle ilgili bir detaya takýldým, içinden çýkamadým. Faruk Hoca'yý aradým sordum. 'O detayý ben de bilmiyorum filan bu konuda uzmandýr ona sorayým.' demiþti.
Hurafelere bid'atlara karþý ilim adamý duyarlýlýðýna sahipti ama toplumu ve çaðý okumada da gerçekçiydi.
Fýkýh/Ýslam Hukuku özellikle muamelat kýsmýyla ilgili bilgilerin temel kaynaklarý eski çaðlara ait olduðu için fýkýh tahsil edenlere tarih, roman, edebiyat, psikoloji, ekonomi, hukuk gibi dallarda en az 50 çaðdaþ temel kitabý okumalarýný tavsiye ederdi. Günümüzü ve toplumu iyi bilmeden anlamadan fýkhýn da günümüze aktarýlamayacaðýný söylerdi.
26 Eylül 2023 tarihinde, önemli olan Peygamberin emirlerini tavsiyelerini hayata geçirmektir, hem emir ve tavsiyelere kulak asmayýp hem de "Mevlid kutlamanýn ne manasý var" diye bir yazý yazmýþ, Faruk Hoca'ya da göndermiþtim.
Ayný gün bana þu mesajý gönderdi : "Selamünaleyküm Resul Hocam, Mevlit yazýnýz okudum iþin esasý bu olsa gerek ama bir tecrübemi de söylemek geldi içimden. 10 gün önce Balkanlardaydýk, özellikle Romanya Bulgaristan'da Sovyet komünist iþgaline raðmen dinin az da olsa ayakta kalmasýný saðlayan þeylerin baþta Mevlit olmak üzere kültürel Ýslam dedikleri þeyin olduðunu bize anlattýlar. Demek ki bu tür kutlamalarýn avamda bir karþýlýðý var. Bu vesile ile tekrar selam ediyorum."
Ýlim adamýydý ama hayatýn gerçeklerini gören basiret sahibi bir ilim adamýydý Faruk Hoca.
Gazze'deki soykýrým ile ilgili 15 Ekim 2023 tarihli, 'Ýþgalciler suçludur iþgale direnenler haklýdýr' yazým için de ayný gün þu mesajý gönderdi.
"Resul Hocam selamünaleyküm, yazýyý ancak þimdi okuyabildim. Verilen bilgiler baþlý baþýna güzel bilgiler, iþin diðer tarafýna gelince doðrusu ben de ayný þeyleri düþünüyorum. Ama bu konuda tereddüt etmiyor da deðilim; iyi mi yaptýlar kötü mü yaptýlar diye bugün birkaç saat (...) Bey ile beraberdik, baktým ki benim düþündüðümün hilafýna o yanlýþ bir hareket yapýldýðý kanaatinde. Ben yine de belki duygularým sebebiyle iyi ki yaptýlar diyorum ama dediðim gibi çok emin deðilim, görelim Mevla neyler."
Aklýný kenara atmýyor ama kardeþlik duygusu da aðýr basýyordu.
Faruk Hoca'yla mübarek günlerde tebrikleþir önemli konularda yazýþýrdýk. En son 2 Kasým'da bana bir fotoðraf göndermiþ onu açamadým.
Mustafa Sabri Beþer Bey Star'da yazmaya baþlayýnca Faruk Hoca'ya, soyadý Beþer olan bu yazarla iliþkisinin olup olmadýðýný sormuþtum da o zaman mahdumu olduðunu öðrenmiþtim.
Yüzelliliklerden olduðu için Mustafa Sabri ismini evladýna koymak da cesaret ister. Mustafa Sabri Efendi son þeyhülislam ve döneminin Ýmam-ý Azam'ý denecek derecede önemli bir ilim adamýdýr. Faruk Hoca evladýna bu ismi koyarak dini salabetini gösterecek kadar da cesurdu!
Bu ihlaslý, ciddi ve cesur ilim adamýnýn cenaze namazýna iþtirak etmek için 14 Ocak 2024 Pazar günü Selahaddin Eþ aðabeyle birlikte Kocaeli Kartepe Maþukiye Deðirmenbaþý Camii'ne gittik.
Çok kalabalýktý, namazý ara sokaklarda ancak kýlabildik.
Böylesi büyük bir ilim adamýnýn cenaze namazý aslýnda büyük bir camide kýlýnmalýdýr. Ama hocanýn müdavimi olduðu küçük mahalle camiinde kýlýnmasý da onun tevazuuna iþaret etmesi açýsýndan anlamlý olsa gerek.
Faruk Hoca'nýn arkasýndan dua edecek salih evlatlar ve istifade edilecek ilmi eserler býraktýðý için sadak-i cariye sahibi bir ilim adamý olduðuna inanýyor, ümmetin baþý sað olsun diyor yakýnlarýna ecr-i azým ve sabr-ý cemil diliyorum.
Evet, semamýzdan bir yýldýz daha kaydý.
Mekaný cennet olsun.
Cenab-ý Hakk rahmetiyle muamele buyursun.