Kayseri'nin Melikgazi ilçesinde Suriye uyruklu bir kiþinin, akrabasý olduðu söylenen 5 yaþýndaki bir çocuðu taciz ettiði iddiasý üzerine baþlayan olaylarýn kendiliðinden olduðunu kimse iddia edemez. Nitekim gözaltýna alýnan 474 kiþiden 285'inin göçmen kaçakçýlýðý, hýrsýzlýk, uyuþturucu gibi adi suçlardan adli sicil kaydý mevcut. Belli ki birileri düðmeye basmýþ, kimlerin vandalizm yapacaðý da pek tabii ayarlanmýþ.
Türkiye bu iþlerde tecrübeli bir ülke! 6-7 Eylül olaylarýnda gayrimüslimlerin dükkanlarýný yaðmalayanlarýn hazýr kýta olarak þehir dýþýndan kamyonlarla getirildiði biliniyor. Toplumsal fay hatlarýný kaþýyan provokasyonlara alýþýðýz. Darbelerin taþlarý da böyle provokasyonlarla örülmedi mi?
Hangi düðmeye basýlacaðý dönemsel olarak deðiþiyor ama illa gaza gelecek bir kitle bulunuyor.
Türk-Kürt çatýþmasý da denendi, Alevi-Sünni çatýþmasý da. Hiç tutmadý diyemeyiz ama günün sonunda saðduyu hakim oldu. Þimdi ise göçmen karþýtlýðý üzerinden sahneleniyor benzer bir oyun. Kayseri'deki olayýn peþi sýra Suriye'deki güvenli bölgeden gelen görüntüler iþin rengini tümden ortaya koydu. Tam da Cumhurbaþkaný Erdoðan'ýn Astana'da Esed'le görüþebileceði konuþulurken. Cumhurbaþkaný'nýn Suriye'nin kuzeyinde Türkiye'nin kýrmýzý çizgilerinin ve Suriye'nin toprak bütünlüðünün temel alýndýðý bir vasatta Esed'le konuþulabilir denildiði bir zamanda yaþananlarýn kendiliðinden meydana geldiðini kimse iddia edemez.
Nicedir özellikle Arap karþýtlýðý üzerine kurulu bir politika siyasi aktörler ve medya üzerinden körükleniyor. Seçim dönemlerinde bile isteye yükseltilen Suriyeli antipatisi Ýslamofobi de içeriyor. Zira Ukraynalý gelince sorun etmeyenler, "Alanya'yý da Ruslar Almanlar bastý" demeyenler Arap olduðunu düþündükleri uluslararasý öðrenciye bile, Türkiye'ye sermaye getiren iþ insanýna bile tahammül edemiyorlar.
Avrupa'da Türk düþmanlýðý yapan partilerin muadilleri bizde sosyal demokrat diye geçiniyor. Ýdris Küçükömer, "Bizde sol saðdýr, sað soldur" diye boþuna dememiþ.
Ortada bir kirli oyun var, bu muhakkak.
Bunun üzerinden nemalanmaya çalýþan bir de muhalefet var.
Bu muhalefet ayný zamanda her seçimde dozunu artýrarak sýðýnmacýlara karþý yabancý düþmanlýðýný körüklüyor. Bu kirli siyasete, Cumhurbaþkaný Erdoðan "Toplumda yabancý düþmanlýðýný ve sýðýnmacý nefretini körükleyerek hiçbir yere varýlamaz. Siyasi kazaným uðruna nefret siyasetine tevessül edilmesini acizlik olarak görüyoruz. Dün Kayseri'de küçük bir grubun yol açtýðý müessif olaylarýn sebeplerinden biri, muhalefetin zehirli söylemleridir." sözleriyle karþýlýk verdi. Haklýydý.
Cumhurbaþkaný'nýn meselenin esasýna iliþkin bu tespiti Wilderslerin Türkiye þubelerini çok rahatsýz etti. Solcu taklidi yapanlarý ve milliyetçi geçinenleri buluþturan sýðýnmacý karþýtlýðý kendi faþist konumunu meþrulaþtýrmak için Suriye iç savaþýnýn müsebbibi olarak Erdoðan'ý gösterme aymazlýðýna bile düþtü. Halkýna kulak vereceðine katliama soyunan Esed'e bugüne kadar tek laf etmeyenler 10 milyon insanýn sýðýnmacý durumuna düþmesinden, milyonlarcasýnýn yerinden edilmesinden, bir milyona yakýnýnýn katledilmesinden Türkiye'yi mesul tutan "derin" analizler yapmaya baþladý.
Bu olaylar neden tam da Erdoðan "Devletler arasýnda küslük olmaz, konuþabiliriz" dediði bir zamanda yaþanýyor diye sormak yerine her zaman yaptýklarýný yapmaya devam ediyorlar.
Bir tek soru soralým; Cumhurbaþkaný Erdoðan daha sýðýnmacýlar 10 binlerle sayýlýrken, "Suriye'nin kuzeyinde güvenli bölge oluþturulsun, bu kadar insan Türkiye'ye geçmesin" dediðinde en baþta kendi muhalefetimiz buna destek çýkmadý. Bu öneri, hem Esed'in iþi bu kadar abartmasýna mani olacaktý hem de iç savaþýn DEAÞ ve PKK eliyle demografinin deðiþtirildi bir vekil savaþýna dönüþmesine.
O günlerde PKK'ya alan açan politikalarý takip edenler bugün çýkmýþ hem Suriye'de ne iþimiz vardý diyorlar hem de ayný anda Cumhurbaþkaný'nýn "Esed'le konuþabiliriz" demesini eleþtiriyorlar.
Her daim amacý baðcý dövmek olanlarýn kuru gürültüsü iþe...