6 Þubat depreminin boyutlarýný gün geçtikçe daha iyi anlýyoruz. Dünyadaki geçmiþ depremlere göre etkisi çok büyük. Bu kadar geniþ bir alandaki depreme arama kurtarma boyutuyla hiçbir ülke hazýrlýklý olamazdý.
Depremin ardýnda yerel insan gücümüz ve acil müdahale ekiplerimiz saf dýþý kaldý. Komþu iller de depremden etkilendiði için takviye ekiplerin ulaþmasý kolay olmadý. Hava koþullarý ve kapalý yollar ise maðduriyeti artýrdý.
Türkiye ikinci gün seferber oldu. Her þehrimizden týrlarla erzak, çadýr ve battaniye yola çýktý. Ancak depremin yüzlerce yerleþim noktasýný etkilemesi bizim asrýn felaketiyle karþý karþýya olduðumuzu gösterdi.
Bölgenin Gücü
10 ilimizi etkileyen depremi Güney Doðu Anadolu depremi diye adlandýrmalýyýz diyen uzmanlarý dikkate almalýyýz. 10 ilimizin ülkemizin ihracatýndaki oraný %8.72, toplam katkýsý ise 20 milyar dolar. 10 ilimizin imalat sanayiindeki katkýsý %11.2, tarýmsal üretimdeki katkýsý ise %14.3
Bölgenin demografisinin korunmasý ve yurttaþlarýmýzýn barýnma sorunlarýnýn çözülerek iþgücüne katýlýmý ülkemiz için hayati öneme sahip.
Yurttaþlarýn kýþ koþullarýnda barýnmasý, gelecek yýl güvenli konutlara dönmesi, bölge ekonomisinin canlanmasý son derece önemli.
Sosyal Medya
Sosyal medya olayýn boyutlarýný anlamamýz için faydalý oldu ancak birçok yalan haberi de beraberinde getirdi.
En yaralý olduðumuz günlerde bir kez daha anladýk ki ülkemizin bekasýna dönük tutum ve eylemler hýz kesmedi.
Sahte hesaplar açarak yanlýþ adres verenler twitter gibi mecralarda çalýþmalarý aksatmaya çalýþtýlar. Bu hesaplarýn organize bir þekilde arama kurtarma çalýþmalarýný aksatmaya dönük olduðu açýktýr.
Antakya'da enkaz çalýþmalarý sürerken "baraj patladý" diyerek þehirde kaosa sebep olanlarýn arkasýndaki yapýlar dikkatle incelenmelidir.
Ülkemizin birlik ve beraberliðinin arttýðý günlerde birileri ýsrarla iç karýþýklýk çýkarmak için kollarý sývadý.
Enkaz altýndaki yurttaþýmýzýn meþrebine, mezhebine bakmadan canhýraþ çalýþan ekiplerimize, AFAD, Kýzýlay gibi gözbebeðimiz kurumlara karþý yapýlan saldýrýlar hiç de normal deðil.
Siyasi Yaðmacýlar
Deprem bölgesine giderek Suriyelilere karþý kýþkýrtma tertip eden Ümit Özdað gibi siyasiler ve seçim gündemli açýklama yapanlar hiç de iyi niyetli deðiller.
Deprem bölgesinde hýrsýzlarýn ve yaðmacýlarýn kol gezdiðine tanýk olduk. Kolluk kuvvetlerimiz hemen müdahale etti ve tutuklamalar baþladý. Týr yaðmacýlarýna bir de siyasi yaðmacýlar eklendi. Devlet otoritesini zafiyet içinde göstermek gayretiyle hücum edenler karþýlaþtýðýmýz felaketin ciddiyetini inkar ederek siyasi yaðmacýlýk yapmaktalar.
Deprem sonrasý siyaset dünyasýnda da çatlaklar olacaktýr. Türkiye'nin karþý karþýya olduðu durum asla hafife alýnamaz. Bu süreci el birliðiyle atlatmak için partiler siyasi duruþunu yeniden gözden geçirecek ve geleceðin inþasýnda doðru faya oturacaktýr. Öncelik milletin bekasýdýr ve bölgenin yeniden inþasýdýr.
Türkiye'nin yaþadýðý deprem asrýn felaketidir. Bu yarayý sarmak için ise birlik içinde hareket etmek zorundayýz. Milletimiz ise provokasyona ve siyasi yaðmacýlara göz açtýrmayacak kadar feraset sahibi.