Sorunu, kapitalizmin “kirli ekonomik ilacý” ile çözemeyiz!..

Emperyalizmin, özellikle geliþmekte olan ülkelere mesajý nettir: Zaten, aðýr borç yükü altýndaydýnýz, KOVÝD-19 nedeniyle ekonomileriniz, insanlarý açlýða sürükleyecek düzeyde çöktü, gelin, size yeni para verelim, bu parayla hem gündelik sorunlarýnýzý çözün hem de yeniden yapýlandýracaðýmýz borç tablonuz ile küresel finans baronlarýna çalýþmaya devam edin.

Çareyi, IMF-Dünya Bankasý ekseninde arayacak her devletin/milletin baþýna gelecek büyük felaket budur. Emperyalizm, bir yanda Avrupa’yý “üçüncü dünyalýlaþtýrýrken” diðer yanda “üçüncü dünyayý öldürmeyi” planlýyor!..

Bunu, zaten çökmüþ olan neo-liberal uygulamalara sarýlarak çözmenin mümkün olmadýðý açýktýr.

Küresel finansal sisteminin öðütücü diþlileri arasýnda kalmayý sürdüren her millet yok olmaya mahkümdur.

Beka mücadelesi ekonomiye kaymýþtýr, panik atak önlemleri bir kenara býrakýp bir “milli beka ekonomisi” üzerinde çalýþmamýz gerekmektedir.

Emperyalizmin tarihin bir kýrýlma noktasýnda karþýmýza dikileceðinin alarmýný 8 Kasým 2018 tarihli “Milli Beka”yý piyasaya emanet edebilir miyiz?” baþlýklý yazýmýzla önceden vermiþtik, þöyle demiþiz:

Kamu Ýktisadi Teþebbüsü fobisi” 80’li yýllarda vahþi kapitalizmi iþbaþýna getirmek için kurgulandý, beyinlere tecavüz etmeyi sürdürüyor, KÝT’ler gerekirse yine devreye sokulur, yüksek istihdama sahip büyük kuruluþlarýn iflasýna izin verilemez, önce KÝT olur devletleþir, devamýnda gerek duyulursa, yine özelleþtirilir…(1)

Türkiye yaþayarak öðreniyor. Ülkeye 80’lý yýllarda dayatýlan ve günümüz “vahþi kapitalizminin” zeminini oluþturan neo-liberal politikalar ile bir yere varýlamýyor.

Kamunun ekonomideki gücünün arttýðý, gerektiði ölçüde “karma ekonomi” zeminli, özellikle ekonomi büyüme ve yüksek istihdamý hedefleyen “sosyal ekonomi” anlayýþý ile buluþmak zorundayýz.

· DÝJÝTAL ÝKTÝSAT KONGRESÝ TOPLANMALI…

Durum, Ýzmir Ýktisat Kongresi (17 Þubat-4 Mart 1923) (2) dönemi kadar vahimdir. Bugünün dünyasýnda uzun hazýrlýklar ile hele bir de KOVÝD-19 tehdidi yaþanýrken Ýzmir’de buluþmanýn bir anlamý yoktur.

Davet çýkarýlacak tüm akademisyen, uzman, sektör temsilcilerinin “virüs sonrasý dünya” ile baðlantýlý görüþleri alýnýp, yine oluþturulacak daha küçük çalýþma gruplarýnýn Türkiye’nin her yerinde konferans sistemiyle tartýþma programlarý geliþtirmesi saðlanabilir.

Kýsa bir zaman diliminde ortaya çýkacak tablonun devamýnda medya zemininde “siyaset üstü” olarak tartýþýlmasý esastýr.

Ýnsanlara #EVDEKAL demek doðru bir çözümdür. Ama, neo-liberal politikalarýn bütün toplumlarda nüfusun yüzde 1’ine, toplam servetin yüzde 52’sini aktardýðý bir dünyada “sürdürülebilir çözümler” bulmamýz gerekiyor.

“Vahþi kapitalizmin” mirasý, evinde oturan varlýklý bir ailenin hayatta kalacaðýný, fakat evinde oturan gündelikçi bir iþçinin eþi ve evlatlarýnýn aç kalacaðýný gösteriyor.

· SANAL PARAYLA SANAL DÜNYA KURULUR…

Emperyalizm, KOVÝD-19 bahanesiyle 6-8 trilyon Dolar düzeyinde parayý ekonomilere pompalamaya hazýrlanýyor. Bu “kirli paradýr” çünkü karþýlýðý yok!.. Bizi bir þekilde “kirli ekonomik ilacý” yutmaya zorluyorlar.

Tek iþlevi, zaten yüksek borçlara sahip geliþmekte olan ülkelerin insanlarýný daha yüksek borçlarýn altýna sokmaktýr.

Karþýlýðý olmayan, tamamý ekran üzerinden üretilen bu paranýn yatýrým/istihdam amaçlý kullanýlmasý imkansýzdýr, çünkü bir devletin hazinesine girmesinin birinci yýlýndan itibaren, faiz olarak çýkmaya baþlayacak, geride de yeni bir borç bataðý ve esaret býrakacaktýr.

“Sanal para” son 40 yýlda hiçbir millete faydalý olmadý, aksine, o milletlerin gelecek kuþaklarýnýn refah ve özgürlüðünü “borç ekonomisi” ile ipotek altýna aldý.

Bu sistemi, “kendilerini de patron sanarak uzaktan seyretmeyi” ve “ büyük hýrsýzlýðýn konfor getiren bölümüne ortak olmayý” tercih eden Avrupalýlar, Ýtalya ve Ýspanya’nýn, Yunanistan gibi “finansal emperyalizm” tarafýndan esir alýnmasýndan sonra ne olduðunu çok iyi anlayacaklar.

Dünya gerçeði budur.

SON SÖZ-BÝR SORU: HÜKÜMET KAMU BANKALARI ÜZERÝNDEN ÝÞ DÜNYASININ SORUNLARINI HAFÝFLETMEK ÝÇÝN BÝR DÝZÝ ÖNLEM AÇIKLADI. BU POLÝTÝKALARA ÖZEL VE YABANCI SERMAYELÝ BANKALARDAN OLUMLU BÝR CEVAP GELDÝ MÝ? GELMEDÝ. O ZAMAN, NOKTA

(1) https://www.star.com.tr/yazar/milli-bekayi-piyasaya-emanet-edebilir-miyiz-yazi-1393134/

(2) https://tr.wikipedia.org/wiki/%C4%B0zmir_%C4%B0ktisat_Kongresi