Süleymaniye Camii ve siluet yalaný!

Süleymaniye Camii, Ýslam mimarisinin zirve eserlerinden biridir. Belki tezyinat ve görkem açýsýndan Özbekistan ve Ýran'daki kimi camilerden daha aþaðý gibi görülebilir ancak sanat, zarafet ve estetik açýdan zirvedir.

Belki Ayasofya, Sultan Ahmet örneði farký daha iyi anlatabilir. Ayasofya daha iridir ama Sultanahmet Camii'ndeki zarafet yoktur.

Her neyse, neticede Süleymaniye bir camidir.

Mabettir.

Müslümanýn mabet ile iliþkisi öncelikli olarak orada ibadet ediliyor olmasýdýr.

Elbette ki dýþ görüntü þehircilik açýsýndan fevkalade önemlidir. Süleymaniye ve benzeri eserler o þehrin kültürünü ve ruhunu yansýtýrlar. O eserlerin ihmali ve gölgelenmesi þehrin ruhuna da zarar verir.

Dolayýsýyla Süleymaniye'nin silueti (kenar çizgileriyle görüntüsü) konusundaki hassasiyet kimden gelirse gelsin alkýþlanacak bir yaklaþýmdýr.

Süleymaniye Camii, Ýstanbul'un yedi tepesinden biri üzerine bina edilmiþ, bu þehre mührünü vurmuþ bir muazzam eserdir. Onun ve diðer eserlerin bakýmý ve de þehrin siluetinin korunmasý bu ülkenin tarihine ve þehrin ruhuna verilen ehemmiyeti gösterir.

Ancak geçen hafta Süleymaniye'nin silueti bahanesiyle seküler kesim tarafýndan Ýlim Yayma Vakfý'na karþý kopartýlan fýrtýna tamamýyla yalan üzerine bina edilmiþ ideolojik ve siyasi bir saldýrýdýr.

Ýdeolojik bir saldýrýdýr, çünkü muhafazakâr kesimin önemli sivil toplum kuruluþlarýndan birine yöneliktir.

Siyasi bir saldýrýdýr, çünkü vakfýn mütevelli heyeti baþkaný cumhurbaþkanýnýn mahdumudur!

Katmerli bir yalandýr, çünkü kamuoyuna silueti gölgeliyor diye gösterilen inþaatýn siluetle uzaktan yakýndan alakasý yoktur.

Buna raðmen Ýlim Yayma Vakfý, muhaliflerinin bile takdir etmek zorunda kaldýðý bir açýklama ile kamuoyunu bilgilendirmiþ, ilgili kurumlarýn yapacaðý her tasarrufu kabul edeceklerini deklare etmiþtir.

Siluet iddiasý koca bir yalandýr. Evet, yayýnlanan fotoðraf çirkindir ve gören herkesi rahatsýz etmiþtir ama o inþaatýn cami siluetiyle alakasý yoktur.

Salý günü akþamý Habertürk'te bir canlý yayýna katýlacaktým ve konular arasýndan bu siluet konusu da vardý.

Hiçbir yanlýþý savunmadým, savunmam da. Ama haber seküler kesim kaynaklý olduðu için yerinde görmek istedim. Yazarlarýmýzdan Selahaddin Eþ aðabeyle birlikte þiddetli fýrtýna ve yaðmura (bir þemsiye parçaladýðýmýzý da ekleyeyim) raðmen Süleymaniye'ye gittik.

Kýble tarafýndan bahçesine girip siluet iddiasý olan Haliç tarafýna geçtik ve çevre duvarýnýn üzerinden fotoðraftaki binayý aradýk.

Aþaðýlarda uzakta bir inþaat ucu gördük.

Aþaðýlarda cami siluetiyle alakasý olmayan bir inþaat.

Sonra o yaðmur ve fýrtýnaya raðmen indik, inþaatý aradýk.

Orasý dik bir yokuþtur.

Süleymaniye Camii'nin iki sokak aþaðýsýnda inþaatý bulduk. Kademeli olarak yapýlmýþ ayrýca bitiþiðindeki yetmiþ yýllýk eski binadan birkaç metre de daha kýsa bir inþaat. (Mesele siluet olsaydý inþaatýn bitiþiðindeki daha yüksek bina var orada, o da bahis konusu olurdu!)

Resimde görülen kubbeler de Süleymaniye Camii'nin kubbeli deðil caminin bir sokak altýndaki medresenin kubbeleri. Ýnþaat medresenin de bir sokak altýnda.

Gazete dergi daðýtýcýlýðýný da sayarsak 49 yýllýk gazeteciyim. O fotoðrafýn nasýl çekildiðini anlayabilmiþ deðilim. Süleymaniye'nin bir sokak altýndaki medreselerin üzerine çýkýp onun da bir sokak altýndaki inþaatý bu þekilde görüntülemek hakikaten çok büyük bir uðraþ gerektirir.

Ayrýca dikkat edilirse fotoðraf camiyi cepheye alarak deðil camiyi arkasýna alarak bir sokak aþaðýdan çekilmiþ ve siluet yalanýyla yayýnlanmýþ!

Buradan bütün gazetecilere de teklif ediyorum gitsinler baksýnlar öyle bir fotoðraf çekebilmelerinin ne kadar zorlama olduðunu gözleriyle görecekler.

Hâsýlý kelam;

Bir, inþaat Süleymaniye Camii'nin iki sokak altýnda yokuþta ve caminin siluetiyle alakasý yok.

Ýki, inþaat tamamýyla hukuka uygun olarak izinleri ve ruhsatlarý alýnmýþ bir inþaat.

Üç, buna raðmen kamuoyunun hassasiyeti dikkate alýnarak inþaat durdurulmuþ.

Dört, burum böyleyken ÝBB zaten durmuþ olan inþaata hukuka aykýrý olarak mühürlemiþ, baltayý fena halde taþa vurmuþ.

Daha da ilginci, Ýlim Yayma Vakfý'nýn senedine göre ÝBB Baþkaný ayný zamanda mütevelli heyetinin üç onursal üyesinden biridir. (Ýstanbul Valisi, Belediye Baþkaný ve Müftüsü onursal üyedir.)

ÝBB bu asparagas haberin üzerine balýklama atlayarak fena çuvallamýþtýr.

Balýkçýdan sonra bu ikinci falsodur.

Basýn sözcüsü bu üyelik iþini duyunca 'Baþkan istifa edecek!' demiþ, ancak herhangi bir istifa ulaþmamýþ vakfa.

Ne diyor Kur'an-ý Kerim: "Ey iman edenler! Eðer size bir fâsýk bir haber getirirse, onu araþtýrýn. Yoksa bilmeyerek birilerine sataþýrsýnýz da sonra yaptýðýnýza piþman olursunuz!" (Hucurât, 6)