Temeli Hatay'ýn anavatana katýlýmýndan sonra imzalanan 30 Mart 1940 tarihli Dostluk ve Komþuluk Antlaþmasýna dayanan Suriye ile sýnýrýmýzdaki 30 kilometrelik alanýn güvenli hale getirilmesi için geri sayým baþladý.
Suriye'de Þam hükümeti ve muhalifler arasýnda baþlayan çatýþmalarda DEAÞ ve YPG/PYD varlýðý dikkat çekici boyutlara ulaþmýþtý.
Ankara 2011'den beri dünya kamuoyunu bölgedeki çatýþmalarýn son bulmasý için hareketlendirirken DEAÞ ve YPG/PYD yapýlanmasý Türkiye'nin güney bölgelerinde desteklendi.
Tüm bunlar olurken DEAÞ'ý Türkiye destekliyor manþetleri atanlar ve buna inananlar az deðildi. Batýlýlar DEAÞ'a karþý YPG/PYD yapýlanmasýný seküler ve özgürlükçü ilan edip güya bölgede demokratik devletçikler kuracaklardý.
Ankara bu alaný istikrarlý kýlmak için yeniden kapsamlý bir askerî harekât baþlatacaðýný açýkladý. Harekât için aylarca hazýrlýk yapýldý ve sivillere zarar vermeyecek müdahaleler için istihbarat çalýþmasý titizlikle yürütüldü.
Çoðunlukla Kürt kökenli Suriyelilerin yaþadýðý bu alanda Esad hükümetinin kontrol edemediði bir bölge oluþmuþ durumda. Bölge büyük ölçüde YPG/PYD yönetiminde. Ankara, bölgenin uzun dönemde Türkiye'nin güvenliði için tehdit oluþturacak bir uydu devlete dönüþmesinden dolayý kaygýlý.
Dünya siyasetinde ise ABD, Ýsveç ve Finlandiya'yý korumak için Ankara'yla uzlaþmak zorunda. Rusya, Ukrayna'da uzun zaman oyalanacak. Türkiye'nin harekât için ne kadar ýsrarcý olduðunun farkýnda.
Türkiye'nin 2016'da baþlayan harekatlardaki temel amacý, bölgenin yeniden yaþanabilir hale gelmesi. Savaþ maðduru Suriyelilerin dönecek bir yurtlarý, ekebilecekleri topraklarý olsun diye mücadele etmek.
Türkiye'nin güvenlik kalkaný, terörle mücadelede yaþadýðý tecrübe nedeniyle bu millete çok aðýr bedeller ödettiyse de savunma sanayimizi ve teknolojimizi yeni bir paradigmayla kurmamýzý saðladý.
Þimdi bunca emekten sonra, bunca zahmetten sonra içeride Suriyelileri adeta cadý avlar gibi sýkýþtýrmaya çalýþan sabýkalýlar olacaktýr. Bu tür saldýrgan söylemler ve eylemler kasýtlý ve organize bir hal bile alabilir. Unutulmamalý ki Suriyeli sýðýnmacýlara karþý nefret ve þiddet içeren adýmlar doðal tepki ve tutumlarýn ötesinde ise arkasýnda bir istihbarat örgütü aranmalý.
Suriye'de Rusya'nýn yerini baþka milisler almaya çalýþýrken içerideki kaosun kime yarayacaðý bir soru iþareti. Dünyaya þu yalaný anlatmak isteyenler var "Türkiye hem içerdeki Suriyelileri öldürüyor hem de Suriye'yi iþgal ediyor."
Bölgede nüfuz mücadelesinde adeta yayýn eksik kýsmýný tamamlamak ister gibi geren paramiliter unsurlar mevcut. Türkiye buna müsaade etmeyecek ve gerekirse gerilmiþ yayý kýracaktýr.