Tarihsel derinlik ve millet kýraathaneleri

Üstad Necip Fazýl Kýsakürek kitabý, "Yeni bir görüþ ve doðuþ mimarisinin toprak üstünde sarayýný kuracak tek vasýta" olarak görür.

Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan 2018 senesinde Millet Kýraathaneleri projesini þu sözlerle açýklamýþtý: "Yeni bir projem daha var onu söyleyeyim. Millet kýraathaneleri kuracaðýz. Burasý tamamen kitaplarla dayalý döþeli kütüphane, içinde çayý kahvesi olacak, gençlerimiz yaþlýlarýmýz gelecek hem kitabýný alacak, hem çayýný kahvesini yudumlayacak. Buralar ücretsiz ve 24 saat açýk olacak."

Baþkan Erdoðan kýraathanelere gelecek gençlere çayýn yanýnda kek ve simit de ikram edilecek dediðinde "Tayyip gençleri kekle kandýracak" diyen aklý evveller çýkmýþtý. Her þehirde kitap okuma evlerinin açýlmasýný küçümsemiþlerdi. Mâlûm muhalefet yine milletin hayrýna olacak bir icraata karþý çýkýyordu. Baþkan Erdoðan ise Millet Kýraathaneleri projesiyle hedeflediði gayeyi, "Bundan sonra biz gençlerimizi medeniyetimizin asli unsuru olan okuma kültürüne adapte edeceðiz." diyerek dile getiriyordu.

Ak Partili belediyeler Baþkan Erdoðan'ýn Millet Kýraathaneleri projesini açýklamasýnýn ardýndan hýzla kütüphane ve kýraathaneler kurmaya baþladýlar. Her düþünceden insanýn rahatlýkla gelip istediði kitabý bulup okuyabileceði, sýnýrsýz internet ve ikramlarýn olduðu kütüphane ve kýraathanelerin önlerinden gençler kuyruklar oluþturmaya baþlayýnca, "Tayyip gençleri kekle kandýracak" diyenler de sahip olduklarý belediyelerde benzer yerler açmaya baþladýlar.

Cumartesi günü (2 Eylül) Üsküdar'da yeni bir kütüphane açýldý. Tarihi hamamdan kütüphane ve kafeye dönüþtürülen Kuzguncuk'taki mekân, 1855'te Þeyhülislam Ahmet Arif Hikmet tarafýndan yaptýrýlmýþ bir hamam. Hamamýn yaptýrýlmasýnýn vesilesi ise yine kitapla alâkalý. Þeyhülislam Ahmet Arif Hikmet Medine'de kurduðu kütüphaneye akar olmasý için hamamý yaptýrmýþ. 168 yýl sonra Ak Partili Üsküdar Belediyesi hamamý kütüphaneye çevirerek hazretin ruhunu þad etmiþ oldu.

Cumhurbaþkanlýðý Ýletiþim Baþkaný Fahrettin Altun kütüphanenin açýlýþýnda yaptýðý konuþmada Türkiye'nin gücünün tarihsel derinliði olduðunu vurguladý: "Güçlü milletler, tarihlerinden güç alarak daha da tahkim olurlar. Zayýf düþürülmüþ milletlerse tarihlerinden koparýlmaya çalýþýlýrlar, tarihleriyle aralarýna engeller konmaya çalýþýlýr ki zayýf kalsýnlar, sömürüye açýk hale gelsinler. Hamdolsun ülkemiz güçlendikçe, unutturulmaya çalýþýlan tarihimizi daha çok sahipleniyor, gücümüze güç katýyoruz. Tarihsel derinliðimiz bizim gücümüzdür. Dünya tarihinde ortaya koyduðumuz baþarýlar bizim gururumuz olduðu gibi bugün de yarýn da neler yapacaðýmýzýn, neler yapabileceðimizin açýk ve net delilidir."

Altun, açýlýþa katýlan gençlere Yeni Türkiye vizyonunu da anlattý: "Artýk karþýmýzda içe kapanan, kendi iç çeliþkilerine boðulmuþ, krizleriyle uðraþan bir Türkiye yok. Ýddialý, dýþa açýk bir Türkiye var. Bu güçlü ve iddialý Türkiye esas itibarýyla dünyada hem istikrarýn hem de barýþýn teminatý olma noktasýnda çok önemli bir performans ortaya koyuyor. Günümüz Türkiye'sini bu anlamda istikrarlaþtýrýcý bir güç olarak tarif ediyorum. Türkiye bugün istikrarlaþtýrýcý bir küresel ve bölgesel aktördür. Zor bir çaðda, çetin bir coðrafyada yaþýyoruz. Hem küresel anlamda ortaya çýkan krizler hem bölgemizde yaþanan gerilimler bizi ciddi meydan okumalarla karþý karþýya býrakýyor. Biz bu meydan okumalarla karþý karþýya kalsak da son 20 yýldýr ülkemiz gerçek anlamda bir istikrar adasýdýr. Bölgesine istikrar ihraç eden, küresel alana barýþ ihraç eden bir güçtür."

Altun þahsi kütüphanesinde bulunan Þeyhülislam Ahmet Arif Hikmet Bey'e ait iki eseri de yeni açýlan kütüphaneye hediye etti.

Tabiî ki sadece kýraathane açmak ve içerisini kitapla doldurmak yetmiyor. Kýraathanelerin niçin açýldýðý gençlere iyi anlatýlmasý gerektiði gibi buralara konulacak kitaplar da gayeye uygun seçilmeli ki akýbet hayr olsun. Popüler kitap çöplüðüne döndürülecek kýraathanelerden ancak köküne yabancýlaþmýþ gençler çýkar; aman dikkat!