Cüneyd Altýparmak
Cüneyd Altýparmak
Tüm Yazýlarý

TikTok yasaklanmalý mý?

TikTok konusundaki þikâyetler bitmiyor. Özel hayatýn bu kadar ifþa olduðu, bu kadar merak edilip gündeme geldiði bir baþka dönem var mý bilmiyorum. Canlý yayýnda neler yapýldýðýný görüyoruz. Bu tip aþýrýlýklarýn "anavataný" halini alan TikTok, toplumun tüm kesimlerini rahatsýz ediyor. TikTok ile ilgili sorun bundan ibaret deðil... Ülkemizden yükselen taleplere katký sunmak adýna bugün dünyanýn Tik Tok konusuna bakýþýna deðinmek istiyorum.

TikTok veya Çin'de bilinen adýyla Douyin, oluþturulan videolarýn veya canlý yayýn görüntülerinin yayýnlanmasýna imkân saðlayan bir sosyal medya uygulamasý. Eylül 2016'da Byte Dance tarafýndan piyasaya sürüldü. Elde ettiði verileri Çin devleti ile paylaþtýðý ve bazý yerel uygulamalara haksýz rekabet oluþturacaðý þüphesiyle ABD'de baþta olmak üzere birçok ülkede yasaklandý. ABD'nin ardýndan Avrupa Birliði Komisyonu, Danimarka, Ýngiltere, Yeni Zelanda ve Norveç güvenlik sebebiyle TikTok'un kamuya ait platformlarda kullanýlmasýný yasakladý. Ýsveç Savunma Bakanlýðý da güvenlik endiþeleri nedeniyle personelin iþ telefonlarýnda TikTok uygulamasýný kullanmasýnýn yasaklandýðýný bildirdi! Azerbaycan, Tayvan, Nepal de kýsýtlama veya engellemeyi tercih eden ülkeler arasýnda.

Kanada devlete ait mobil cihazlarýnda yasaklamaya giderken þöyle bir açýklama yaptý: "TikTok, gizlilik ve güvenlik açýsýndan kabul edilemez düzeyde risk teþkil etmektedir. TikTok'u devletin mobil cihazlarýndan kaldýrma ve engelleme kararý, özellikle mobil cihazlardan toplanan bilgileri yöneten yasal rejimle ilgili endiþeler göz önüne alýndýðýnda, bir önlem olarak alýnmaktadýr ve uluslararasý ortaklarýmýzýn yaklaþýmýyla uyumludur".

Devletlerin temelde üç kaygýsý var. Birincisi veri güvenliði endiþeleri. Ýkincisi zararlý içeriklerin odaðý haline gelmesi. Üçüncüsü ile rekabet bozucu etkisi. Genel kaygýlar bu. Ancak toplum yapýsýna verdiði zarar, aile düzenine yönelen tehdidin merkezi haline gelmesi, kara para aklama suçlarýnda sýkça isminin geçmesi ve nihayet genel ahlaka yönelen tehditlerin bu mecrada çoðalmasý da birer etken. Pek tabi tüm bu endiþeler, tüm sosyal medya mecralarý için geçerli. Þirket Çin merkezli olunca kopan vaveyla, ABD'li þirketler için neden kopmuyor? Bu da bahsi diðer!

Geçtiðimiz günlerde Türkiye, TikTok temsilcisi ile TBMM'de görüþme saðladý. Dijital Mecralar Komisyonu Baþkaný Hüseyin Yayman baþkanlýðýnda gerçekleþen kabulde, Türkiye endiþelerini aktardý. Yayman'ýn, "Bizim için özgürlükler önemlidir ama ailemiz daha da önemlidir, çocuklarýmýzýn geleceði çok daha önemlidir" þeklindeki tespitini önemsiyorum. Hukukun bir amacý da toplumsal yapýyý ve kamu düzenini korumaktýr. Bu sebeple aradaki dengeyi saðlamak için tedbirlere baþvurmasý mümkün. Zira TikTok bu konuda orantýsýz ve ölçüsüz hareket ediyor ve nesli tehdit ediyor!

TikTok Türkiye Sözcüsü Emir Gelen ise koruma önlemlerini arttýrdýklarýný ve ailelere denetim yetkisi verdiklerini belirtti. Ülkemizle iþ birliði yapýlacaðýna dair vurgusu önemliydi. Bu aþamadan sonra "diðer ülkelerin tutumlarýna göre" sabýkalý konumda olan TikTok'un ne adým atacaðýný hep birlikte izleyeceðiz. Bu noktada en büyük görev internet güvenliði üzerine çalýþan sivil toplum birimlerine düþüyor. Bu konuda varsa eleþtirileri veya somut ihlalleri bunu raporlaþtýrýp ilgili makamlara ulaþtýrmak ve sonra da süreci takip etmek gerekiyor.

Konuyu devlet resmiyetine terk etmek, sivil toplum için görevi ihmal olacak! Bence tüm sosyal medya konusunda etkin tedbirler uygulanmak zorunda. Sosyal medya þirketlerinin bu "aymaz" tavýrlarý ve yaklaþýmlarý devletlerin kurallarýný hiçe sayarak yeni bir dünya oluþturmak, devletin egemenlik hakkýna, toplumlarýn yapýsýna doðrudan yönelmiþ bir tehdit.

Ve tehdit parmaklarýmýzýn ucunda!