M. Yalçýn Yýlmaz
M. Yalçýn Yýlmaz
Tüm Yazýlarý

Trafik Lambasý Koalisyonu

Trafik lambasý koalisyonu (Kýrmýzý-Sarý-Yeþil) deyince þaþýrmayýn. Almanlar partilerini renklerle tanýmlýyorlar. Hristiyan Demokrat Parti'nin Þansölyesi Merkel baþarýlý bir siyasetçiydi. Almanya'yý üst üste 5 sene dünyanýn en fazla cari fazla veren ülkesi yaptý.

Rusya ve Çin'le ticari iliþkilerini geliþtiren Almanya, AB geniþlemelerinden yararlandý. NATO'nun geniþlemeleri ve AB'nin geniþlemeleri örtüþüyordu. Baltýk havzasý, Doðu Avrupa ve hatta Afrika gibi öteki kýtalarda ekonomik varlýðýný geniþletti.

Merkel'in çok emek verdiði Kuzey Akým2 boru hattýna Yeþiller Partisi defalarca karþý çýktý ve eylemler yaptý. "Çevreye zarar veriyor, denizi kirletiyor" diyerek baþlayan kampanyalarýn asýl amacý belliydi. ABD-Rusya geriliminde Berlin'i baskýlayan bu hamleler siyaseti de þekillendirecekti.

Hatýrlarsýnýz büyüyen Alman ekonomisinden ABD pek rahatsýzdý. Trump, koskoca VW otomobil þirketine ve dev bankasýna (Deutsche Bank) aðýr cezalar kesmiþti. Merkel ABD postalý karþýsýnda ne kadar direnebilirdi? Telefonlarý dinlenen Alman hükümetinin e-postalarý bile takip altýndaydý. Hastalandý dedikodularý yapýldý Alman medyasýnda. Ellerinin titrediði görüntüler servis edildi.

Oysa Merkel Covid19 salgýnýnda gayet baþarýlýydý. ABD ve Ýngiltere dökülürken Almanya kamucu saðlýk politikasýyla vatandaþýný da koruyabilmiþti.

Suriye savaþý ve göçmen krizi Merkel'i ve partisini yýpratmýþtý. Ülkeye 1 Milyon göçmen kabul edilmiþ ve yaþlý nüfusun yerine iþ gücü açýðý kapatýlmýþtý. Irkçý partiler yükselmeye baþlamýþ ve yabancý karþýtlýðý artmýþtý. Merkel'in son zamanlarýnda Kuzey Akým2 boru hattý tamamlanmýþtý ancak ABD-Ýngiltere ile birlikte içerden Yeþiller Partisi bu hattý tehdit ediyordu.

Biden döneminde ise çok daha sessiz hamleler yapýlmýþ ve Berlin'de yeni bir koalisyon desteklenmiþti. Kýrýlgan koalisyonun üç bacaðý vardý. Kýrmýzý amblemli Sosyal Demokrat parti (Olaf Scholz, SDU) Sarý amblemli Hür Demokrat Parti (Christian Lindner- Sarý renkli) Yeþil renkli Yeþiller Partisi (Eþ Genel Baþkanlarý Annalena Baerbock ile Robert Habeck) bir araya gelmiþ ve Sosyal Demokrat Scholz Þansölye olmuþtu. Yardýmcýsý ise Yeþiller Partisindendi.

Üç partinin tanýttýðý 177 sayfalýk hükümet programý ilan edildi. Koalisyonun mutabakat metninde Türkiye'yi bildik cümlelerle eleþtiriyorlardý. Aralýk 2021'de hükümet kuruldu.

O günlerde Ukrayna Savaþý gündemde yoktu. Bu köþede kaleme aldýðýmýz satýrlar. ABD-Rusya geriliminin arka planýný ortaya koyuyordu. "Patrick Wintour, The Guardion'daki makalesinde Brexit'le AB'ye veda eden ama tarihsel Rusya pozisyonunu koruyan Londra'nýn meseleye bakýþýný özetlerken hattýn açýlmasýna olanak/ümit vermiyor. Berlin-Moskova arasýndaki gaz hattýna yönelik 1939'daki Molotov-Ribbentrop anlaþmasýný çaðrýþtýracak kadar öfkeli tanýmlamalar da satýr arasýnda dikkatimizi çekiyor." (27.12.2021 Star)

17 Þubat 2022'de savaþ baþladý. Rusya Ukrayna'yý iþgal edene kadar Almanya hiçbir diplomatik adým atamadý. Scholz baþlangýçta çekingen kalýrken, Yeþiller birden þahin oldu. Savaþ kabinesini andýran söylemler çýkmaya baþladý. Ucuz doðalgaz anlaþmalarý olan ülke birden gaz sýkýntýsý çekmeye baþladý. Doðalgaz pahalandý. Battaniyelerle oturan Almanlar medyada görünür olmuþtu.

Sonraki günlerde bir haber gündeme düþtü. Kuzey Akým2 hattý patlatýlmýþtý. 10 Milyar Euro'luk yatýrýma denizin dibinde kimler zarar vermiþti acaba?

Ýlerleyen günlerde Scholz, Rusya'yý ikna etmek ve savaþý durduracak adýmlar atmak yerine ABD baskýsýyla birden mali yardýmlar, tanklar, piyade aracý, Patriot hava savunma sistemi, füzeler, insansýz hava araçlarý... vermeye baþladý. Milyar dolarlar art arda Ukrayna için verilmeye baþlandý. ABD'nin isteðiyle Almanya, savunma harcamalarýný bütçesini %2'ye çýkarma sözü verdi. Savaþý uzatmak isteyen ABD-Ýngiltere akýllý güç uygulayarak Rusya'yý zayýflatmayý planlamýþlardý. ABD, Avrupa'da güvenlik istasyonu olarak sahada varlýðýný hissettirecekti.

Ukrayna Savaþýna diplomatik katký vermekten çekinen Berlin'deki Trafik Lambasý Koalisyonu ilerleyen aylarda Yeþiller Partisi tarafýndan iyice þahinleþmiþ ve Rusya'ya ambargoyu geniþletmiþti.

Erdoðan'ýn savaþýn taraflarýyla görüþerek barýþ süreci gayreti bu koalisyonu pek rahatsýz etmiþti. 29 Temmuz 2022'de Ankara'ya bir misafir gelmiþti. Mevlüt Çavuþoðlu ve Yeþiller Partisi Eþ Baþkaný- Dýþiþleri Bakaný Baerbock'un basýn toplantýsý gergin geçti.

Mevkidaþýnýn "Suriye'de Askeri Çatýþmalar, AHÝM Kararlarý, Kavala davasý" gibi açýklamalarýna egemen bir ülkenin dýþiþleri bakaný olarak hak ettiði cevabý veren Çavuþoðlu, Türkiye'nin milli çýkarlarýný savunarak, YPG-PKK terörüne vurgu yapmýþ, Suriye'de olup bitenleri anlattýktan sonra "Yunanistan'dan geliyorsunuz orada konuþamadýðýnýz insan haklarý ihlallerini burada konuþamazsýnýz" demiþti.

Bu hikâye size çok uzak gelmesin. Türkiye'de koalisyon masasý kuranlar da 3 rengi bir araya getiriyorlar. Kýrmýzý parti, yeþil parti ve sarý parti bir araya getirildi. Diðer küçük partiler saf muhafazakarlarýn oylarýný almak için görüntü veriyorlar. Onlarýn içinde de Almanya'da hazýrlanmýþ politikacýlar var.

Ankara'dan önce Yunanistan'a giden 'Ege adalarý Yunan topraðýdýr' diyen Alman Bakan Baerbock Dýþiþleri Bakaný Çavuþoðlu ile görüþmesinin ardýndan üç muhalefet partisiyle ayrý ayrý görüþtü.

30 Temmuz 2022 günü Alman Bakan'ýn CHP, HDP ve ÝYÝ Parti ziyaretleri ülkemizin gündeminde yeterince tartýþýlmadý. TV kanallarýmýz maalesef ekranda patates fiyatýný tartýþan konuklara bu ziyaretin hikmetini sormadý.

Sözün özü: Batýlý Dostlarýmýz! 14 Mayýs seçimlerinde dýþ politikamýzda tam tersi bir tutum istiyorlar. Rusya'yla temasý kesmemizi ve Suriye'den çýkmamýzý dayatýyorlar...

Montrö'yü delerek savaþ gemilerini serbest býrakýrsak IMF musluklarýný açacaklar. Libya, Doðu Akdeniz zaten hiç uðramayacaðýmýz yerler olacak.

Seçime Yeþil Sol Parti listesinden girecek HDP'nin Kürtlere, Türklere, Alevilere, Sünnilere kaostan baþka vaat ettiði hiçbir þey yok. Esas hedef Boðazlar'dan geçecek savaþ gemileri, Akkuyu Nükleer santrali, Baraj inþaatlarý, Karadeniz Doðalgazý....

Türkiye'ye dayatýlan trafik lambasý bu millete uyar mý bilmem. Atatürkçüler, Milliyetçiler, Yurtseverler, Kürtler, Dindarlar darmaduman olmuþ bugünlerde. Kafalar pek karýþýk.

Türkiye bu seçime içerden bakýnca güvenlik-özgürlük ikileminde giriyor. Küresel siyasette ise baðýmsýz-teslimiyetçi dýþ politika perspektifinde ilerliyor.

Herkesin içerden baktýðý seçime ben dýþardan bakýyorum. Takdir aziz milletin.