Türk Devletleri Birliði ve Türkiye'nin muradý

Uzun yýllardýr Türk Birliði fikri vardýr. Buna emek sarf eden siyaset ve devlet adamlarý olmuþtur.

Rahmetli Turgut Özal Türkiye'nin siyasi tarihinde bu ulvi fikrin eyleme dönüþmesi için adýmlarý korkmadan attý. Hayatý pahasýna baþa geldiði yönünde halen Türkistan ve Kafkasya coðrafyasýnda yorumlar söylenmektedir.

Baþkan Erdoðan iktidarý döneminde Türk Birliði fikri daha fazla eylemlerle desteklendi.

Tabii Türkiye'nin iç siyaseti, uluslararasý ölçekte baþýna getirilenler, önünü kesme eylemleri hiç durmadý. Buna raðmen alt yapý ilmek ilmek iþlendi. Ve Türk Devletleri Teþkilatý'na dönüþen yeni fikir ve eylem önceki yýllardan farklý olarak daha fazla dikkat çekti. Gündem oluþturdu. Tabii bunun nedenleri vardýr. Türkiye eski Türkiye deðil söylemi uzun zamandýr yorumlarýmýzda yer buluyor. Vesayet odaklarý ile mücadele eden Erdoðan profilli devlet baþkaný faktörü sadece içeride deðil dýþarýda da ezberler bozuyor.

Türk Birliði fikrinin de bugün bu kadar uzun vadeli hesaplarla ihya ve inþa süreci de bu ezber bozan durumlardandýr.

Türkmenistan'da gerçekleþtirilen 15. Ekonomik Ýþbirliði Zirvesi'ne bakýlýrsa içeriðe ve geçmiþine Türkiye'nin nasýl bir ustalýkla süreç yönettiðini anlayabiliyorsun.

Baþkan Erdoðan tüm Ýslam coðrafyasý için örnek teþkil eden eylemleri ile coðrafyanýn devlet adamlarýnýn vizyonunu etkilemektedir.

Türkiye güçlendikçe ve ezber bozan tutumu ile yeni projeler ürettikçe Türk Dünyasý Devletleri'nin de artýk cesurca eylemlere gecmesine zemin oluþturdu.

Ekonomik iþbirliði bu ulvi fikirlerin temelinin dayanýklý olmasýný temin edecek önemli konudur.

Ortak tarih, ortak dil, kan baðý din baðý bizim gelecek kaderimizi etkileyecek baþlýklardýr. Lakin Türkiye'nin artýk bunu eyleme dönüþtürmesi biraz da dünyadaki konjonktürün de açtýðý fýrsattýr.

Krizler fýrsata dönüþtürebilir tabii ki. Türkiye bu konuda en akýllý adýmlarýn mimarý olarak da karþýmýzda. Erdoðan her krizin içerisinden yeni fýrsatý yakalayabilen zeki bir liderdir hiç kuþkusuz.

Türkmenistan'da Ýran, Pakistan devlet baþkanlarýnýn da özellikle Türkiye-Azerbaycan ittifakýndan meydana çýkan Kafkasya'daki yeni sürece bakýþ açýsý da yeni siyasi tarihin yorumlanmasý gereken parantezidir.

Iran'ýn Zengezur koridoruna bakýþ açýsýnýn Türkiye ve Azerbaycan'ýn diplomatik çalýþmalarý ile olumlu dile dönüþmesi yeni konjonktürün rengini içeriðini de bize izah ediyor. Türkiye faktörü, güçlü Türkiye faktörü, baðýmsýz politikalar üreten Türkiye faktörü ve elbette Erdoðan faktörü.

Evet, hepsi içeriktir, hepsi yeni durumu pekiþtiren içeriktir.

Tarafsýzlýk politikalarý ile bilinen Türkmenistan'ýn bile Baþkan Erdoðan'ýn Türk Devletleri Teþkilatý'na gözlemci deðil üye olarak katýlmasýna teklifine olumlu yaklaþýmý bize dünyadaki siyaset anlayýþýnýn ve yeni konjonktürün çerçevesini gösteriyor.

Türkiye bu çerçevenin mimarý olarak karþýmýzda.

Baþkan Erdoðan 21. yüzyýl Türkiye asrý olacak demiþtir. Evet, haklý þu anda karþýmýzda yeni dünya sisteminde Türkiye'yi vazgeçilmez kýlmaya gayret eden ve bunu baþaran devlet adamý var.

Türkiye ister Türk devletleri Birliði ister Ýslam ülkeleri ittifaký isterse tüm mazlum coðrafya ile ortak hareket etme hedefleri ile yeni dünyanýn en güçlü oluþumunu oluþturmakta.

Dünya artýk eski reflekslerle yönetilemiyor.

Türk dünyasý bir ötesi Ýslam dünyasý daha da ötesi dünyada yeni söz söylemeye iddialý Türkiye ile kaderini birleþtirmek isteyen her dostla ezilmeden, sindirilmeden dünyaya yeni adil söz söylemeyi, daha Adil Dünya kurmayý murad ediyor. Bu murad kaderini Türkiye ile birleþtiren herkesin kurtuluþudur.